
Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru al Apararii Mihnea Motoc sustin ca Hotararea de Guvern privind achizitia unor nave militare tip corveta nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura care urma sa se desfasoare pentru achizitia acestor nave militare marine.
Afirmatiile au loc dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca Guvernul Grindeanu ar trebui sa anuleze acest act normativ, intrucat achizitia nu a fost nu aprobata de catre Parlament.
Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru al Apararii Mihnea Motoc au dat publicitatii, joi, o declaratie de presa in care sustin ca Hotararea de Guvern a respectat procedura legala pentru achizitiile importante de tehnica militara intrucat actul normativ nu reprezinta un contract, ci doar stabileste procedura de urmat.
"In conformitate cu prevederile legale existente, initierea achizitiei publice ar fi avut loc numai dupa aprobarea conditiilor de achizitie de catre Parlamentul Romaniei. Urmand intru totul procedura stabilita de lege, in mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul Romaniei, caruia i-a solicitat aprobarea prin Lege a conditiilor de achizitie a navelor militare marine respective.
In absenta unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea data, nu a luat nicio decizie in privinta negocierilor, tocmai pentru ca procedura legala a avizarii de catre Parlament nu era finalizata", spun Dacian Ciolos si Mihnea Motoc.
Cei doi nu contesta dreptul actualului guvern de a sista negocierile cu compania olandeza Damen pe baza unor considerente de oportunitate, insa nu invocand o nelegalitate a hotararii adoptate de Guvernul Ciolos.
"Respingem categoric ideea ca o astfel de abrogare ar putea avea ca temei nerespectarea conditiilor legale de adoptare a Hotararii de Guvern respective. Prin anularea acestei proceduri de achizitie, Guvernul actual trebuie sa-si asume si ca renunta la constructia unor nave militare in santierele navale din Romania, din Galati si Constanta, unde lucreaza peste 25.000 de romani si care asigura in acelasi timp un nivel de investitii de peste 1,6 miliarde euro", precizeaza Ciolos si Motoc.
Ei amintesc ca actualul ministru al Apararii, Gabriel Les, era secretar de stat in MApN responsabil cu inzestrarea Armatei la data aprobarii HG si poate oferi detalii privind procedura.
Precizam ca Guvernul a aprobat, pe 29 noiembrie 2016, Hotararea pentru achizitia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Santierul Naval Damen Galati S.A. Valoarea estimata a programului, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde euro, inclusiv TVA, suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor.
Cum sa nu fie suparat ? Vezi tot