Se cauta premier

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Iulie 2016, ora 12:00
5514 citiri
Se cauta premier

Intr-o democratie stabila ca aceea din Marea Britanie, la care ne uitam noi acum cu superioritate provinciala, regulile sunt simple si clare, nimeni nu le incalca, astfel incat alegatorul stie exact pe cine si de ce voteaza.

Se stie precis, spre exemplu, ca presedintele partidului care castiga alegerile devine automat premier. La noi, nu exista reguli. Orice ai vota, te poti trezi cu orice.

PSD pare in acest moment cel mai aproape de posibilitatea de a genera un premier in toamna. Si pun pariu ca dl Dragnea ar respecta cu mare, mare drag regula britanica. Nu ma indoiesc ca la o adica va incerca sa o aplice, dar inainte de alegeri stie bine ca nu e cazul sa faca valuri prea mari.

Pe de-o parte, pentru ca proclamandu-se premier, condamnat penal si suspect in alt dosar, poate obtine acel efect de enervare a electoratului anti-PSD si il poate scoate la vot, ceea ce se straduieste cu disperare sa nu faca. Strategia s-a dovedit castigatoare la locale.

Pe de alta parte, cu cat se avanta mai tare spre Palatul Victoria, cu atat cheama denuntul. E drept ca, dupa ce abuzul in serviciu a fost masacrat de CCR, riscul devine mai mic.

Victor Ponta il provoaca tocmai pentru a-l pune in situatia de a face un pas inapoi, atitudine care nu e deloc pe placul activului PSD care, nu ma indoiesc, ar trage sa-l scoata pe Dragnea premier, cum nu a tras sa il scoata pe Ponta presedinte. Si atunci Liviu Dragnea pastreaza ambiguitatea: nu e visul lui, dar n-ar refuza, nu anunta niciun nume, ci doar un program.

Este o ambiguitate absolut anormala pentru un partid in prag de alegeri parlamentare, adica exact acelea care in mod natural genereaza tocmai guvernarea. Adica aveau candidatii la prezidentiale una sau chiar mai multe variante de premier si nu are partidul aflat in pozitia de favorit pentru scrutinul parlamentar de peste cateva luni.

In schimb, PNL, din motive care imi scapa, dupa ce a pierdut de fapt lamentabil alegerile locale, crede ca mai poate genera premierul, adica poate fi vioara intai a unei guvernari. Ce le incurajeaza liberalilor aceasta fantezie mi-e destul de greu sa inteleg, dar, ma rog, e dreptul lor. Si in consecinta isi cauta febril si public premier.

In partid nu prea au, cu atat mai mult cu cat el trebuie sa provina din aripa PDL. Catalin Predoiu ar fi fost o solutie foarte buna, dar, dupa infrangerea si, mai ales, proportiile infrangerii de la locale, este greu sa mai defilezi cu el pe post de locomotiva in toamna.

Asa ca liberalii se agata efectiv de premierul Ciolos. Mai intai, l-au chemat in partid. N-a vrut, acum e bun si fara sa fie membru de partid. Ar fi bun si daca se inscrie in alt partid, oricum, numai sa fie.

Chiar nimeni in PNL nu realizeaza ridicolul situatiei in care se pune un partid care se pretinde apt de guvernare, doar ca, detaliu, nu are un premier valid in randurile sale si se atarna de cineva care nu vadeste nicio curiozitate reciproca. Asa de jalnic au ajuns?

Pentru dl Ciolos aceasta gudurare a PNL mi se pare o veste si buna, si rea.

E o veste rea pentru ca insistenta liberalilor de a si-l adjudeca il transforma in tinta, obliga practic PSD sa il atace mai mult decat ar fi vrut Liviu Dragnea in acest moment. In acelasi timp, face si mai dificila continuarea mandatului dupa alegeri pentru ca, la o rigoare, PSD putea accepta un premier tehnocrat in cazul unui mare guvern de consens national (varianta in care eu nu cred, pentru ca este neviabila politic asa cum am vazut si in 2009), dar pe tehnocratul PNL va fi greu sa il digere, mai ales ca e aproape imposibil ca PSD sa iasa pe locul al doilea.

Este o veste buna pentru ca perspectiva cat de firava a continuarii mandatului ii intareste autoritatea unui premier, care in mod normal pe masura ce se apropie alegerile devine din ce in ce mai putin important. In ultimul an inainte de scrutin toti ochii sunt acolo, nu la cei in functie.

La randul sau, premierul Ciolos nu mi se pare cu totul strain de ideea de a continua ca premier. Seful comunicarii Guvernului spunea pe Facebook ca dl Ciolos ar vrea sa mai ramana in tara cativa ani, au aparut cateva evidente, in opinia mea, operatiuni de imagine.

La Guvern nu se pleaca in concediu, mare adunare festivista cu primarii, "Romania competitiva" - toate astea par un fel de schema de program de guvernare pe 4 ani. Iar actiunile Guvernului au mai toate bataie lunga, pe cel putin inca o legislatura, total atipic unui guvern cu mandat limitat.

Eu cred ca ar fi foarte bine ca dl Ciolos sa continue la Palatul Victoria, are toate datele necesare pentru a face o treaba foarte buna. Dar nu ca tehnocrat. Asta nu poate fi decat o solutie temporara, exceptionala si la limita democratiei, pentru ca nu are validarea votului.

Daca dl Ciolos vrea sa continue, ar trebui sa faca pasul in politica, sa devina un premier politic, o solutie validata electoral deci. Altfel nu va face decat sa alimenteze conspirationisme si, mai grav, sa ramana cumva in afara fenomenului politic care tine de esenta democratiei.

Actul de guvernare este un act politic care angajeaza raspunderea politica pe care un tehnocrat nu o are.

Cand nimeni nu respecta de fapt regulile de baza ale democratiei, treaba nu are cum sa mearga decat asa cum merge. Haotic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacian Ciolos premier PNL, #Liviu Dragnea premier , #premier
Comentarii