Stolojan: Ciolos are un atu puternic, dar un guvern de tehnocrati nu raspunde politic Interviu

Duminica, 15 Noiembrie 2015, ora 10:13
7887 citiri
Stolojan: Ciolos are un atu puternic, dar un guvern de tehnocrati nu raspunde politic Interviu
Foto: Facebook / Theodor Stolojan

Guvernul Ciolos va avea doua mari prioritati - bugetul si legile electorale, subliniaza europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. Fost premier tehnocrat, Stolojan spune ca situatia actuala este diferita de cea de la inceputul anilor '90 pentru ca viitorii ministri vor fi la randul lor tehnocrati, nu politicieni, ca atunci.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Theodor Stolojan, care a condus Guvernul Romaniei in perioada 1991-1992 ca premier independent, vorbeste despre dificultatile pe care un guvern de tehnocrati le intampina in relatia cu Parlamentul si atrage atentia asupra faptului ca intr-o democratie reala si normala, Executivul trebuie asigurat de catre partide, pentru ca "un guvern de tehnocrati nu are absolut nicio raspundere politica".

Poate fi un guvern de tehnocrati o solutie viabila in contextul politic actual?

In contextul politic actual, da. Acest guvern, care se formeaza acum, raspunde la doua cerinte. In primul rand, cei care au fost in piata, tinerii revoltati de tragedia care a umplut paharul, au cerut un ragaz sa se organizeze in noi partide politice, sa poata participa la alegeri, mai ales ca acum legea permite sa formezi un partid politic cu doar trei oameni.

Au cerut acest ragaz spunand ca daca se fac alegeri anticipate acum, nu va rezulta decat cam aceeasi structura a Parlamentului, desi eu personal cred ca partidele ar fi evitat sa mai puna pe liste figurile compromise, dar asta e o alta discutie.

A doua cerinta a fost ca partidele politice sa aiba timp sa se curete, sa se pregateasca pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul anului viitor.

Ciolos: Voi pastra aceeasi structura de guvern (Video)

Si dvs. ati fost premier tehnocrat. Cat de greu este sa formezi un guvern in asemenea conditii?

E o mare deosebire intre ceea ce a fost guvernul Stolojan si ce se anunta a fi guvernul Ciolos.

Guvernul din 1991-1992 a fost unul in care premierul era tehnocrat, independent, in schimb, el a negociat cu partidele politice si a format un guvern cu oameni politici desemnati de partide.

Eu am avut un cuvant greu de spus in momentul in care a trebuit sa imi dau acordul in privinta oamenilor. Sa va dau un exemplu: PSD-ul actual, pe atunci FDSN, a vrut sa il nominalizeze la Economie pe generalul Victor Stanculescu. Eu nu aveam ceva neaparat impotriva lui, nu stiam amanunte despre ce s-a intamplat la Revolutie, dar i-am spus presedintelui Iliescu: "Daca eu il nominalizez in guvern, a doua zi am toata societatea civila impotriva".

Eu am avut posibilitatea sa resping o serie de ministri propusi de partidele politice, dar guvernul a fost format din astfel de ministri. Acum, din cate inteleg, domnul Ciolos isi va face un guvern din oameni care nu apartin de partide, nu sunt propusi de partide, desi in mass-media se vehiculeaza nume precum Sorin Cimpeanu, "sugestii", ca sa spun asa.

Va fi un guvern cu mandat limitat, de gestionare timp de un an de zile a situatiei din Romania, si care se va confrunta de la bun inceput cu o serie de dificultati. Pe de o parte, problemele ramase nerezolvate, cum este bugetul pe anul viitor. Apoi, ministri noi, veniti din afara partidelor politice, care pot avea propriile puncte de vedere cu privire la cum trebuie sa arate bugetul (ii cunosc foarte bine pe cei de la Ministerul Finantelor, ei au deja proiectul de buget pe anul viitor facut, ministerul nu sta niciodata sa astepte, el lucreaza continuu, ca o moara, face variante). Sunt foarte multe probleme deschise la acest proiect de buget.

A doua chestiune urgenta pentru guvernul Ciolos este sa vada ce se intampla cu legile electorale. Cei care au iesit in strada au avut niste pareri foarte clare - numarul de parlamentari sa fie mai mic, primarii sa fie alesi in doua tururi. Asemenea lucruri trebuie facute foarte rapid si nu numai de catre guvern, va fi implicat Parlamentul.

Din pacate, avem acelasi Parlament si daca cineva isi face iluzia ca membrii acestui parlament, aproape 600, doresc sa piarda un an de mandat, se insala. In 1992, cand am avut alegeri locale in primavara, si eu presam sa facem si parlamentarele in iunie, ca sa inchidem acea perioada tranzitorie, dar au refuzat.

Acesti parlamentari vor face absolut tot ce sta in puterea lor pentru a nu-si pierde un an de mandat, mai ales ca vedeti ca legea cu pensiile speciale merge inainte, ei au interese si personale, si de clan, si de tot ce vreti.

Ei vor juca tot timpul cu guvernul de maniera incat sa nu se ajunga la anticipate.

Guvernul lui Ciolos prinde contur: Cele mai noi nume vehiculate

Cum se impart ministerele la ora actuala, in acest guvern de tehnocrati? Cum se stabileste, de exemplu, cine ia Ministerul de Interne si cine ia Ministerul Justitiei?

Dacian Ciolos trebuie sa isi faca evaluarea propunerilor pe care le are din diferite parti, inclusiv dinspre societatea civila. Sa nu va imaginati ca nu primeste propuneri, eu le primeam atunci din toate partile. La fel si dansul.

Numai ca el are experienta si in ceea ce priveste guvernarea in Romania, pentru ca a fost ministru, si are si foarte mare experienta in tot ce inseamna institutiile europene. Eu nu am nicio indoiala ca domnul Ciolos are in mana fraul si ca are un atu puternic in fata Parlamentului, cum spuneam, pentru ca parlamentarii nu doresc sa piarda un an de zile de mandat.

Un ministru tehnocrat este mai flexibil sau mai inflexibil decat un politician, tinand cont ca nu este legat de un partid?

Punctul meu de vedere este ca intr-o democratie normala si reala, ceea ce s-a intamplat in Romania conducea automat la alegeri anticipate. Si mai spun ca sistemul politic se bazeaza pe partide. Din pacate, a aparut aceasta tragedie nationala care a schimbat complet datele problemei. Oamenii au spus limpede ca vor sa se organizeze, sa aiba timp sa isi faca partide, sa participe la alegeri.

Eu spun insa ca un guvern de tehnocrati nu are absolut nicio raspundere politica. Pe cine tragi la raspundere? N-ai pe cine. Aici e vorba despre personalitati care astazi sunt in guvern, maine nu mai sunt, si cu asta basta.

Democratia se bazeaza pe partide politice. Cetatenii se prezinta la vot, multumiti sau nemultumiti, voteaza sau nu mai voteaza, resping sau nu un partid politic.

Uitati-va ce se intampla in Portugalia. Partidul de dreapta a obtinut cel mai mare scor politic, dar nu a putut forma un guvern, pentru ca partiduletele socialiste s-au unit si toata lumea asteapta ca presedintele Portugaliei, care provine dinspre dreapta, sa nominalizeze un premier de stanga.

Adrian Vasilescu a declarat ca, in opinia sa, cea mai mare provocare pentru guvernul Ciolos va fi mentinerea in frau a cheltuielilor, pentru ca urmeaza un an electoral. Dvs care credeti ca este cea mai mare provocare?

Eu spun ca este bugetul pe anul viitor, care deja este restant. Noi suntem in noiembrie, guvernul e investit la mijlocul lunii, pana intra in paine e sfarsitul lunii. Suntem foarte intarziati, dar, in absenta unui buget, in ianuarie executia bugetara se va face, potrivit legii, cu 1/12 din bugetul lui 2015.

Numai ca apare o problema: la 1 ianuarie intra in functiune noul Cod Fiscal. Lucrurile sunt foarte complicate, de aceea acest guvern nu va avea nici macar o zi de asa-zisa "luna de miere".

Planurile lui Ciolos: Functionarii publici, evaluati in functie de performante. Majorarea de 10% pentru bugetari - sub semnul intrebarii (Surse)

Ce parere aveti despre faptul ca deputatii PNL au votat majorarea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie si i-au cerut premierului desemnat sa le spuna care va fi impactul bugetar?

Nu ma intereseaza acum aceasta pozitie a PNL pentru ca in acest domeniu totul este o brambureala care, la ora actuala, nu are sfarsit.

Ea a inceput prin marsavia facuta de Gabriel Oprea in ultima zi de premier interimar. A marit de trei ori salariile numai la un grup de demnitari, aparent mic, dar practic de salariile acelea sunt legate si salariile celor din biserica, ale patriarhului, mitropolitilor, si ale multor altora care au functii asimilate cu functiile respective (de presedinte de tara, de prim-ministru, de viceprimministru, de ministri etc).

Deci, totul a inceput cu domnul Oprea, dupa care au urmat in cascada o serie de masuri care ba au dat satisfactie la un sector bugetar, sanatatea, ba la altul, educatia, apoi s-a incercat majorarea salariilor numai la Ministerul de Finante si au iesit in greva ceilalti salariati si pana la urma masura a trebuit oprita...

Suntem aici intr-o zona total bulversata si dupa parerea mea trebuie oprit absolut totul, revenit la conditia de dinainte de toate aceste majorari punctuale si iesit cu legea salarizarii sistemului bugetar.

Eu cred ca si medicii, si profesorii, si demnitarii, si tot aparatul bugetar ar dori, de fapt, sa fie intr-un sistem coerent, corect, si nu asa, in functie de care e mai tare sau are o anumita influenta.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca as fi impotriva majorarii de salarii care s-a facut in sanatate sau educatie. Nu. Eu spun ca problema nu poate fi judecata in domeniul salarizarii veniturilor celor din sectoarele bugetare intr-un mod punctual. E ca si cum dai drumul la o gaura intr-un dig ca sa iasa apa si pana la urma se sparge tot digul.

Trebuie sa avem un sistem coerent de salarizare si daca ma intrebati pe mine unde se situeaza medicii in acest sistem va spun foarte limpede: In toate statele dezvoltate, cu economii asezate, salariul mediu din sistemul sanitar este cam de 2-3 ori mai mare decat salariul mediu din economie. Asta este o relatie implacabila. Or, in Romania, dimpotriva, ei sunt aproape pe salariul mediu, daca nu chiar sub el.

Astea sunt probleme reale si nu trebuie sa inventam noi roata. Roata e inventata demult.

Sa speram ca noul guvern va reusi sa faca ceea ce isi propune si ce asteapta de la el toata lumea.

Da, sa ii uram mult succes!

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Stolojan guvern Ciolos, #Stolojan guvern tehnocrati , #premier