Va place Dacian Ciolos? Si ce daca?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 12:38
20245 citiri
Va place Dacian Ciolos? Si ce daca?

Am vazut ca vorbele rostite in Parlament despre patriotism de premierul Ciolos au adunat sute de mii de like-uri si share-uri, s-au rostogolit, au entuziasmat.

Este evident ca ele au rezonat intr-un public dezamagit, scarbit, exasperat, in mod cert cu mult mai consistent decat cel care mai iese in strada la mari emotii.

Asa, si? Ce efect palpabil vor produce ele in politica romaneasca? Fixeaza un standard, veti zice poate. Foarte bine. Si cine se raporteaza la acest standard unde pune stampila?

Imediat dupa discursul atat de bine primit, dl Ciolos a plecat la New York, de unde ne-a anuntat ca si-a asumat sa nu candideze: pentru "a pastra credibilitatea abordarii echilibrate a acestui guvern, nu voi candida la aceste alegeri parlamentare. Asta nu inseamna ca nu ma intereseaza ce se va intampla la aceste alegeri parlamentare si, de aceea, eu ii incurajez pe toti cei care isi doresc o schimbare in Romania, sa o faca".

Povesti! Daca dl Ciolos vrea sa incurajeze ceva, trebuie sa faca pasul in politica si sa candideze, pentru ca aceia care i-au rostogolit entuziasti discursul, cei exasperati si pe care doar furia ii mai scoate din pasivitate sa aiba unde pune stampila.

Ce nu se poate vota nu exista din punct de vedere politic, iar ceea ce nu exista din punct de vedere politic nu poate face nicio schimbare. Si anul acesta, in care Guvernul Ciolos nu a putut sa faca nicio reforma majora dintre cele pe care si le-a propus, incepand cu legea salarizarii unice si cea de reformare a administratiei locale, este cea mai buna dovada ca apoliticul nu poate controla politicul.

Si nici macar nu ar fi normal sa poata, intr-o societate democratica bazata pe vot, unde legitimitate reala are doar cel ales.

Daca dl Ciolos spera cumva sa ajunga tot apolitic in fruntea unui guvern politic bazat pe coalitie, mai larga sau mai stransa, ma tem ca pleaca de la premise gresite. Daca nu este ales, la urne, nu pe Facebook, si daca va pastra sefia Guvernului, nu va putea avea niciodata un control poltic real asupra mecanismului politic, care il va sabota si chiar tranti cand il va simti mai slab.

Iar strada, draga de ea, daca nu-i cu morti si lacrimi, nu se misca. In plus, sustinerea publicului atat de sensibil la manipulari si atat de dependent de emotii este extrem de volatila.

Vedeti, dupa atati ani de vazut politica, am inteles ca solutiile originale, reinventarea jocului nu tin, indiferent cat de sexy ni s-ar parea un scenariu sau altul. Apa calda a fost inventata deja, totul e sa o folosim fara sa ne oparim cu ea.

Deci daca dl Ciolos chiar vrea sa incurajeze schimbarea cred ca are o singura solutie viabila: sa faca parte in mod real din schimbare in singurul mod cu putinta, adica sa si-o asume politic si sa capteze sustinerea publicului demobilizat nu numai pe Facebook, ci si in singurul loc unde conteaza cu adevarat, adica la urne.

In plus, ma intreb daca isi doreste sa ramana in istorie doar ca premierul cel mai decent, cel mai empatic si cel mai de cuvant din istoria recenta Romaniei. In rest, sper sa nu se iluzioneze ca vreun proiect reformist pe care il lasa in urma va mai fi promovat de un viitor guvern politic altundeva decat la cosul de gunoi.

Si daca nu e cu morti si lacrimi, strazii, draga de ea, nu cred ca ii va pasa.

Eu sunt convinsa ca dl Ciolos ar avea inca multe de spus pentru Romania, de fapt, ca inca nici nu a inceput sa le spuna cu adevarat in prizonieratul majoritatii. Dar va spune numai daca va cobori cu picioarele pe pamant politic si va da un sens politic, singurul care conteaza, si furiei, si asteptarii, si entuziasmului.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Ciolos Dragnea Parlament, #Ciolos candidatura alegeri , #premier
Comentarii