Ciolos a decis sa o sustina pe candidata lui Macron in CE, desi e acuzata de coruptie

Sambata, 14 Septembrie 2019, ora 08:41
21120 citiri
Ciolos a decis sa o sustina pe candidata lui Macron in CE, desi e acuzata de coruptie

Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat in presa externa ca i-a acceptat explicatiile colegei Sylvie Goulard, propusa comisar european din partea Frantei si sustinuta de partidul lui Emmanuel Macron, despre acuzatiile de coruptie si ca o va sustine in PE pentru aceasta candidatura.

Declaratiile vin in contextul in care acelasi Ciolos spusese ca europarlamentarii USR-PLUS vor evalua la fel toti candidatii pentru portofolii in Comisia Europeana, pe criterii care tin de raportarea la valorile Uniunii Europene si angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului si posibilele conflicte de interese.

Detalii aici: Ciolos anunta cum vor vota oamenii sai din PE in cazul candidatei lui Macron cu probleme penale

Altul a fost insa punctul sau de vedere exprimat pentru Politico.

Publicatia straina noteaza: "Ciolos spune ca a acceptat explicatiile lui Goulard, membra a familiei sale politice, referitoare la acuzatiile impotriva ei si ca ii va sustine candidatura pentru ca ii este clar ca ea a respectat regulile UE, lucru demonstrat de faptul ca a returnat fondurile UE (pe care era acuzata ca le-a folosit ilegal intr-o afacere de angajari fictive - n.red.) ".

Respingere categorica a candidatei Plumb

Aceasta sustinere fatisa pentru candidata lui Macron care este investigata pentru frauda in propria tara vine in contextul in care Ciolos a afirmat raspicat ca Rovana Plumb, propusa de Romania (mai exact de Guvernul PSD) pentru Comisia Europeana, nu se va bucura de sustinerea USR-PLUS in PE.

Iata ce scrie Politico:

Dacian Ciolos (...) a declarat ca a prevenit-o pe von der Leyen (propunerea pentru sefia CE - n.red.) sa nu accepte nominalizarea Bucurestiului in persoana lui Plumb. Intr-un interviu pe care ni l-a acordat miercuri, Ciolos ne-a spus ca va vota impotriva candidatei Romaniei si le va cere sa faca la fel si membrilor grupului sau (Renew Europe - n.red.).

"O cunosc pe Rovana Plumb", a spus Ciolos, respingand sugestia ca ar trebui sa o sprijine din solidaritate nationala. "Cum pot sa fiu sigur ca va reprezenta valorile europene?".

Problemele penale ale candidatei lui Macron

Sylvie Goulard a fost aleasa de presedintele francez Emmanuel Macron pentru a ocupa postul Frantei in Comisia Europeana, care isi va incepe mandatul pe 1 noiembrie. Ea va trebui insa sa treaca de audierea din Parlamentul European pentru a obtine acest post.

Desemnarea a provocat o oarecare impotrivire, din cauza presupusei sale implicari intr-o afacere de angajari fictive de asistenti de eurodeputati ai partidului centrist francez Modem.

Eurodeputata a acestei formatiuni intre 2009 si 2017, Sylvie Goulard a trebuit sa renunte si la postul sau de ministru al Armatelor la o luna dupa numirea ei, in 2017.

"Ea a platit Parlamentului European ceea ce institutia estima ca ii datora", a adaugat o sursa din anturajul sau.

Aceasta rambursare corespunde salariilor si cheltuielilor asistentului sau parlamentar Stephane Therou si "priveste perioada de angajare a asistentului, intre 1 iulie 2014 si 28 februarie 2015", precizeaza o sursa apropiata de ancheta judiciara franceza.

Sylvie Goulard isi incepea atunci cel de al doilea mandat (alegerile europene au avut loc la sfarsitul lui mai 2014), dupa o schimbare de circumscriptie. In timpul perioadei citate, "nu exista nicio dovada a muncii" lui Stephane Therou, a adaugat o alta sursa apropiata de dosar.

Potrivit anturajului lui Sylvie Goulard, Stephane Therou cauta un loc de munca si "acest lucru a durat mai mult decat era prevazut". "Ea a continuat sa-l plateasca, in loc sa-l concedieze pur si simplu. Aceasta corespunde unei sume brute si include concedii platite si indemnizatii de final de contract", a precizat sursa citata.

Pe 30 august, Parlamentul European a inchis ancheta privind aceasta afacere, fara a preciza cuantumul rambursarii. "Exista nereguli administrative minore observate, nesistematice si neintentionate. Rambursarea legata de aceasta afacere a fost efectuata", a declarat atunci o purtatoare de cuvant pentru AFP.

Ancheta judiciara franceza legata de acest dosar continua.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...