Cioloș, după consultările cu Iohannis: „A spus că va analiza propunerea noastră de premier. Se pare că partidele fug de responsabilitate” VIDEO

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 15:49
3706 citiri
Cioloș, după consultările cu Iohannis: „A spus că va analiza propunerea noastră de premier. Se pare că partidele fug de responsabilitate” VIDEO

Liderul USR Dacian Cioloș a declarat luni, 11 octombrie, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că acesta din urmă nu a primit nicio altă propunere de premier decât cea de la USR. Cioloș a acuzat apoi celelalte partide, PSD și PNL, că fug de această responsabilitate.

Preşedintele USR a declarat că delegaţia USR i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că au fost deschişi la discuţii cu partenerii de coaliţie, el arătând că, din punctul de vedere al USR, protocolul dintre cele trei partide este încă în vigoare pentru că nu a fost denunţat.

”Noi suntem deschişi la discuţii, dar cu o propunere fermă privind ceea ce e de făcut şi cu o propunere de premier”, a spus Cioloş.

Întrebat ce vor face dacă preşedintele ar accepta varianta Cioloş premier, liderul USR a spus că ”deocamdată intrăm în zona speculaţiei”.

”Dacă va face această propunere (de premier, - nr) de mâine începând vom avea discuţii cu partenerii noştri în coaliţe şi vom vedea apoi care sunt deciziile”, a spus Dacian Cioloş.

El a precizat că, încă de la momentul depuneri moţiunii de cenzură şi până acum, în mod constant USR a avut o abordare clară şi stabilă a acestei probleme privind continuarea colaborării în coaliţie.

”Când am constatat că partidele fug de responsabilitate, am făcut-o noi, ca să fie clar că USR este pregătit să intre la guvernare şi cu un premier, că nu mergem doar cu oameni, să negociem posturi, ci propunem soluţii. Important e să discutăm pe soluţii şi nu doar pe negocieri de funcţii”, a subliniat el.

Dacian Cioloş a fost întrebat şi dacă preşedintele Klaus Iohannis le-a reproşat ceva în timpul consultărilor, aşa cum recent afirmase că cei de la USR au abandonat guvernarea.

”Nu, a avut în introducere o menţiune la aceasta, dar nu a stat prea mult pe acest subiect. I-am explicat domnului preşedinte că ceea ce s-a întâmplat a fost pentru că nu am putut funcţiona cu decizii în coaliţie, pe subiecte importante, iar intenţia noastră este să fim mult mai circumspecţi. România trebuie guvernată de un guvern care să îşi asume aceste responsabilităţi”, a declarat el.

Liderul USR a mai spus că prioritatea formaţiunii este un guvern în funcţie şi nu alegeri anticipate, în acest caz fiind de acord cu preşedintele. Despre o negociere cu PSD şi AUR, Cioloş a afirmat că acest lucru nu se va întâmpla, până nu vor avea o discuţie cu partenerii de coaliţie.

”Până nu avem discuţii cu partenerii noştri, nu facem un alt pas”, a spus el. Cioloş a infirmat informaţia că preşedintele le-ar fi transmis liberalilor că nu mai doreşte USR la guvernare.

”Nu, nu ne-a spus deloc, iar concluzia discuţiei a fost că va analiza propunerea făcută şi va veni cu un răspuns în următoarele ore. Sentimentul nostru a fost acesta de la început, dar e doar sentimentul nostru, trebuie împărtăşit de partenerii noştri, aşteptăm o poziţionare a partenerilor”, a mai declarat Dacian Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis are luni, 11 octombrie, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

"Voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieşire din această criză. (...) Eu, personal, sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern. Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a preţurilor la energie, care nu a fost generată de noi şi este o criză globală şi va trebui să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală", declara, săptămâna trecută, şeful statului, Klaus Iohannis.

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...