Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 11:40
5113 citiri
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
FOTO Facebook / Dacian Cioloș

Liderul USRPLUS Dacian Cioloş, șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, explică decizia de a vota Rezoluţia Parlamentului European care propune ca familiile LGBT şi cuplurile de acelaşi sex să aibă libertăţi egale de circulaţie şi aceleaşi drepturi de reîntregire a familiei în toate ţările Uniunii Europene.

„Suntem pentru respectul drepturilor individuale ale tuturor cetăţenilor, indiferent de sex, indiferent de religie, indiferent de limbă, indiferent de cultură. Asta face parte din viziunea liberală. Şi când noi vorbim de respectarea statului de drept, de independenţa justiţiei, mergem în aceeaşi direcţie, de fapt: să ne asigurăm că drepturile oricărui cetăţean într-o democraţie sunt respectate”, susţine eurodeputatul.

„Se lasă impresia că Europa stă toată ziua şi discută doar despre drepturile minorităţilor sexuale. Nu e aşa. Acest proiect a fost unul dintre zecile, dacă nu sutele de proiecte care au fost supuse la vot în această săptămână. Suntem pentru respectul drepturilor individuale ale tuturor cetăţenilor, indiferent de sex, indiferent de religie, indiferent de limbă, indiferent de cultură. Asta face parte din viziunea liberală. Şi când noi vorbim de respectarea statului de drept, de independenţa justiţiei, mergem în aceeaşi direcţie, de fapt: să ne asigurăm că drepturile oricărui cetăţean într-o democraţie sunt respectate indiferent de orientările lui religioase, culturale şi aşa mai departe. Despre asta e vorba, nu impune nimeni nimic, nu vrem să creăm exclusivisme, doar pur şi simplu să ne batem pentru respectarea drepturilor”, a afirmat Dacian Cioloş duminică, la Prima Tv.

Întrebat dacă susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, liderul USR PLUS a răspuns că „nimeni nu a impus României căsătoria persoanelor de acelaşi sex”, iar aceste aspecte trebuie discutate în societate şi nu impuse din altă parte.

„Această discuţie e provocată să stârnească patimi, pentru că noi nu avem, din păcate, e foarte greu să avem în societatea românească discuţii aşezate pe subiecte de societate, pentru că le politizăm imediat şi încercăm să le aruncăm pe un politician sau pe altul şi să diabolizăm un politician sau altul în loc să venim cu argumente şi să avem o discuţie să vedem ce părere au oamenii. (...) Eu sunt totdeauna nu adeptul datului cu barda, pumnul în gură, datul cu pumnul în masă şi a-şi impune nişte lucruri doar pentru că poţi, cum zic unii din politica românească, eu cred că adevăratele reforme şi evoluţii în societate le facem dacă organizăm discuţii aşezate, fără patimă şi fără energia conflictului permanent întreţinut pentru că unii politicieni au nevoie de conflict şi de scandal ca să existe”, a explicat Cioloş.

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi, cu 387 voturi pentru, 123 de abţineri şi 161 voturi împotrivă Rezoluţia privind drepturile LGBTIQ în Europa, care reprezintă un semnal politic puternic către Comisia Europeană şi statele membre UE. Rezoluţia cere, printre altele, respectarea dreptului la viaţă de familie şi căsătorie, recunoaşterea statutului parental pentru persoanele LGBTI şi protejarea acestora de discriminare, hărţuire şi violenţă.

Parlamentul European atrage atenţia şi asupra ţării noastre, cerând „Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pentru eşecul său repetat de a respecta hotărârea CJUE în speţa Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT şi pentru lipsa remediilor legale care au obligat reclamanţii să se adreseze la CEDO pentru apărarea dreptului lor şi compensaţii.

Rușii sunt încurajați cu vodcă și plăcinte înainte să voteze. Imagine dintr-o secție de votare din sudul Rusiei FOTO
Rușii sunt încurajați cu vodcă și plăcinte înainte să voteze. Imagine dintr-o secție de votare din sudul Rusiei FOTO
Localnicii din regiunea rusă Kemerovo sunt încurajați cu un păhărel de vodcă și plăcintă înainte să intre în cabina de vot, se arată într-o imagine distribuită pe X de consilierul...
Eurodeputată din Letonia anchetată penal sub acuzația de colaborare cu serviciile secrete ruse
Eurodeputată din Letonia anchetată penal sub acuzația de colaborare cu serviciile secrete ruse
Autorităţile letone au lansat o anchetă penală împotriva Tatjanei Zdanoka, membră a Parlamentului European, pentru posibilă cooperare cu serviciile secrete ruse, a anunţat sâmbătă...
#Dacian Ciolos, #vot, #Parlament European, #cupluri gay, #lgbt , #stiri Dacian Ciolos
Comentarii