Dacian Ciolos: Fermele mici vor rezista prin adoptarea PAC

Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 15:19
1499 citiri
Dacian Ciolos: Fermele mici vor rezista prin adoptarea PAC

Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, a declarat vineri ca fermele mici pot rezista pe piata doar in cazul in care vor fi adoptate mecanisme specifice si Politica Agricola Comuna (PAC) va fi adaptata la normele UE.

Ciolos a adaugat ca fermele mici au un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, informeaza NewsIn.

"In Uniunea Europeana avem foarte multe ferme mici, foarte mici si de subzistenta. Politica Agrigola Comuna trebuie sa se adapteze astfel la realitatile Uniunii Europene largite pentru a permite fermelor mici sa supravietuiasca", a declarat ministrul agriculturii.

Fermele mici prezinta mai multe avantaje, mentinand diversitatea solurilor si a produselor. In acelasi timp, aceste ferme aprovizioneaza pietele locale si pe cele de proximitate, actiune realizata rareori de fermele mari.

Datele statistice arata ca din totalul fermelor existente in Uniunea Europeana circa 75% au pana in 5 hectare, 10% au intre 5-10 hectare, iar 10% sunt ferme cu peste 20 de hectare. In Romania exista patru milioane de ferme din care 30.000 sunt mari.

"Acest lucru inseamna ca gospodariile mici predomina, iar acest tip de agricultura ar putea fi integrat in PAC", a afirmat Ciolos. Aceasta idee este sustinuta si de Ministrul Agriculturii din Polonia, Marek Sawicki, care a constatat ca situatia gospadariilor mici ar trebui analizata mai bine de UE.

"In Polonia, in perioada comunista, gospodariile private alimentau piata si ofereau produse si pentru export. 80% din suprafata agricola era in proprietatea micilor agricultori. Si dupa 1989 aceste ferme si-au mentinut un rol important in economia poloneza", a declarat reprezentantul polonez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#ferme, #mici, #Dacian Ciolos, #PAC, #UE, #mediu , #stiri Dacian Ciolos