Marea Britanie: Ciolos va putea dezvolta reforma Politicii Agricole Comune

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 15:49
1472 citiri
Marea Britanie: Ciolos va putea dezvolta reforma Politicii Agricole Comune

Dacian Ciolos va putea sa imbine vasta sa experienta practica cu extinsa sa retea de conexiuni si relatii pe care le are in intreaga Europa pentru a putea dezvolta si duce mai departe reforma Politicii Agricole Comune, a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett.

"Marea Britanie a primit cu bucurie desemnarea lui Dacian Ciolos drept comisar pentru Agricultura. Cat a fost ministru pe acest domeniu am colaborat foarte bine si cred ca vom putea colabora foarte bine si din perspectiva noului sau rol", a evidentiat joi ambasadorul Marii Britanii in Romania.

Declaratiile diplomatului britanic intervin in conditiile in care Marea Britanie si Franta, care este principala beneficiara a Politicii Agricole Comune (PAC), au pozitii diferite in privinta mai multor aspecte ale reformelor din acest domeniu, mai ales in ceea ce priveste subventiile pentru agricultori, considerate exagerate de Londra. In acest moment, bugetul PAC absoarbe aproximativ 47% din bugetul total al UE, care se ridica la 116 miliarde de euro in 2008.

"Daca Dacian Ciolos va fi confirmat - si nu exista niciun motiv pentru care sa nu se intample acest lucru, avand in vedere experienta sa in domeniul agriculturii - atunci el nu va reprezenta in Comisia Europeana pozitia nationala a Romaniei pe acest domeniu. Dar, daca analizam pozitia pe care Marea Britanie o sustine privind reforma PAC, atunci aceasta este in concordanta cu nevoile stringente ale Romaniei, cum ar fi o dezvoltare rurala rapida", a explicat Robin Barnett.

Ambasadorul a pus accent si pe necesitatea unei cooperari la nivelul UE in acest domeniu. "Modul prin care putem sa avansam este sa conlucram constructiv pentru a putea configura pasii de urmat in reforma PAC. Nimeni nu este de parere ca PAC trebuie sa ramana inghetata sau neschimbata", a spus diplomatul.

Pe de alta parte, comisarul european Leonard Orban declara in septembrie ca Romania si-ar dori ca politica agricola comuna sa ramana "mai mult sau mai putin asa cum este".

"Tendinta generala nu este chiar asa, este de schimbare, iar majoritatea statelor membre inclina pentru o iesire din zona platilor directe, a banilor catre fermieri, si o concentrare mai mult pe dezvoltarea rurala", a spus acesta.

Intrebat si de numirea britanicei Catherine Ashton ca inalt reprezentant pentru politica externa al UE, Barnett a spus ca ea este "un bun prieten al Romaniei", cunoaste bine aceasta tara si "nu are nevoie de vreun instructaj privind Romania".

De asemenea, Barnett a vorbit si despre pasii de urmat pentru R. Moldova pe calea intregrarii europene. "Ne-am implicat activ in a colabora indeaproape cu autoritatile romane si am identificat ca avem pozitii similare privind lucrurile care trebuie facute pentru a ajuta R. Moldova sa evolueze. O prioritate este ca institutiile financiare internationale sa ajute Chisinaul sa depaseasca dificultatile financiare cu care se confrunta. Am notat insa cu satisfactie evolutiile pozitive pe calea democratiei care au avut loc in ultima perioada acolo", a spus ambasadorul.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...