Marea Britanie: Ciolos va putea dezvolta reforma Politicii Agricole Comune

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 15:49
1593 citiri
Marea Britanie: Ciolos va putea dezvolta reforma Politicii Agricole Comune
Foto: cotidianul

Dacian Ciolos va putea sa imbine vasta sa experienta practica cu extinsa sa retea de conexiuni si relatii pe care le are in intreaga Europa pentru a putea dezvolta si duce mai departe reforma Politicii Agricole Comune, a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett.

"Marea Britanie a primit cu bucurie desemnarea lui Dacian Ciolos drept comisar pentru Agricultura. Cat a fost ministru pe acest domeniu am colaborat foarte bine si cred ca vom putea colabora foarte bine si din perspectiva noului sau rol", a evidentiat joi ambasadorul Marii Britanii in Romania.

Declaratiile diplomatului britanic intervin in conditiile in care Marea Britanie si Franta, care este principala beneficiara a Politicii Agricole Comune (PAC), au pozitii diferite in privinta mai multor aspecte ale reformelor din acest domeniu, mai ales in ceea ce priveste subventiile pentru agricultori, considerate exagerate de Londra. In acest moment, bugetul PAC absoarbe aproximativ 47% din bugetul total al UE, care se ridica la 116 miliarde de euro in 2008.

"Daca Dacian Ciolos va fi confirmat - si nu exista niciun motiv pentru care sa nu se intample acest lucru, avand in vedere experienta sa in domeniul agriculturii - atunci el nu va reprezenta in Comisia Europeana pozitia nationala a Romaniei pe acest domeniu. Dar, daca analizam pozitia pe care Marea Britanie o sustine privind reforma PAC, atunci aceasta este in concordanta cu nevoile stringente ale Romaniei, cum ar fi o dezvoltare rurala rapida", a explicat Robin Barnett.

Ambasadorul a pus accent si pe necesitatea unei cooperari la nivelul UE in acest domeniu. "Modul prin care putem sa avansam este sa conlucram constructiv pentru a putea configura pasii de urmat in reforma PAC. Nimeni nu este de parere ca PAC trebuie sa ramana inghetata sau neschimbata", a spus diplomatul.

Pe de alta parte, comisarul european Leonard Orban declara in septembrie ca Romania si-ar dori ca politica agricola comuna sa ramana "mai mult sau mai putin asa cum este".

"Tendinta generala nu este chiar asa, este de schimbare, iar majoritatea statelor membre inclina pentru o iesire din zona platilor directe, a banilor catre fermieri, si o concentrare mai mult pe dezvoltarea rurala", a spus acesta.

Intrebat si de numirea britanicei Catherine Ashton ca inalt reprezentant pentru politica externa al UE, Barnett a spus ca ea este "un bun prieten al Romaniei", cunoaste bine aceasta tara si "nu are nevoie de vreun instructaj privind Romania".

De asemenea, Barnett a vorbit si despre pasii de urmat pentru R. Moldova pe calea intregrarii europene. "Ne-am implicat activ in a colabora indeaproape cu autoritatile romane si am identificat ca avem pozitii similare privind lucrurile care trebuie facute pentru a ajuta R. Moldova sa evolueze. O prioritate este ca institutiile financiare internationale sa ajute Chisinaul sa depaseasca dificultatile financiare cu care se confrunta. Am notat insa cu satisfactie evolutiile pozitive pe calea democratiei care au avut loc in ultima perioada acolo", a spus ambasadorul.

Citește și:
România va contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a UE. Anunțul președintelui azer după întâlnirea cu Klaus Iohannis
România va contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a UE. Anunțul președintelui azer după întâlnirea cu Klaus Iohannis
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat joi, 2 februarie, că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate...
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...