Valeriu Nicolae susține că singura opțiune pentru USR este opoziția alături de Orban. „Trebuie să anunțe rapid că încrederea lor în PNL și UDMR este zero”

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 14:32
4986 citiri
Valeriu Nicolae susține că singura opțiune pentru USR este opoziția alături de Orban. „Trebuie să anunțe rapid că încrederea lor în PNL și UDMR este zero”
Formarea coaliției PNL-USR-UDMR în decembrie 2020 FOTO Hepta

Fostul secretar de stat în ministerul Muncii din guvernul Cioloș, Valeriu Nicolae, este de părere că singura opțiune în acest moment pentru USR este renunțarea la speranța unei noi guvernări alături de PNL și UDMR. În opinia fostului membru USR cea mai bună strategie este rămânerea în opoziție alături de grupul lui Orban, alături de care ar avea cele mai bune șanse să respingă atacurile venite din partea PNL și PSD.

„USR-ul are foarte puține opțiuni spre mai deloc. Aici cele mai importante.

1. Reintrarea la guvernare cu PNL și UDMR va fi de pe o poziție pierzătoare cu niște ministere unde nu vor putea să facă mare lucru. PSD-ul, AUR, UDMR și o bună parte a PNL-ului plus toate televiziunile vor face tot posibilul pentru a distruge orice șansă a USR-ului de a face ceva bun. Dacian cu tot bunul lui simț va fi responsabil pentru un câștig masiv al PSD-ului la următoarele alegeri cel mai probabil alegeri anticipate forțate de PSD și AUR.

2. Opoziția împotriva noului USL va fi complicată pentru că atât PNL-ul cât și PSD-ul se pot apăra relativ ușor. Un partid condus de Dacian nu are cum să devină brusc incisiv așa că gafele făcute de PSD și PNL vor fi în principal în avantajul AUR. Unirea în opoziție cu facțiunea PNL Orban poate fi o soluție dar va slăbi partidul pe termen mediu. O unire a celor două este posibilă dacă Orban e dispus să renunțe în a conduce noul partid dar nu are cum să întărească baza partidului sătulă de luptele pentru putere. Faptul că o mulțime de oameni importanți din USR care au fost în poziții de conducere în guvern vor trebui să-și caute de lucru va fi iarăși o problemă căci aparatul partidului va fi slăbit semnificativ. Primarii USR vor avea și ei mult de pierdut. Este puțin probabil că PSD-ul va sta la guvernare mai mult de 5 luni în condițiile în care lucrurile nu se schimbă dramatic spre bine și cel mai probabil vor declanșa alegeri anticipate.

3. Alegeri anticipate nu au cum să aducă nimic bun USR-ului căci vor pierde un minim de 10% din parlamentarii pe care îi au și asta în condițiile în care în competiția electorală nu se vor înscrie partide care să targeteze același electorat.

În concluzie USR-ul nu prea are o altă soluție acceptabilă înafara opoziției. Cu cât va continua “negocierea” cu PNL-ul cu atât mai rău va fi pentru alegătorii lor căci negocierea va fi descrisă din ce în ce mai mult a milogeală de către televiziunile foarte dornice de un USL.

Riscul apariției unui nou partid care să fie o alternativă puternică a USR-ului și care să atace deschis greșelile făcute de USR este mult mai mare decât par a-și imagina liderii actuali ai partidului. Nu numai felul în care va face opoziție dar și felul în care USR-ul se va poziționa față de viitoarele mișcări politice de centru dreapta vor conta.

Conducerea partidului ar trebui să anunțe rapid că încrederea lor în PNL și UDMR este zero, că deși au avut cele mai bune intenții au făcut o greșeală strategică intrând la guvernare cu PNL-ul și UDMR-ul lucru pe care îl regretă. Să anunțe foarte clar care sunt planurile lor pe termen mediu și lung și să înceapă să le implementeze. O campanie bună împotriva PSD-ului clasic și al celui liberal (PNL -ul lui Vîlceanu și Bușoi) și una excelentă împotriva AUR ar putea regenera entuziasmul de la primele alegeri la care a participat USRPLUS”, a scris Valeriu Nicolae pe pagina sa de Facebook.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
#Dacian Ciolos, #PNL, #USR, #guvernare , #stiri Dacian Ciolos