Dacian Ciolos propune Chisinaului expertiza romaneasca in agricultura

Vineri, 16 Mai 2008, ora 22:47
1838 citiri
Dacian Ciolos propune Chisinaului expertiza romaneasca in agricultura

Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, aflat intr-o vizita oficiala in Republica Moldova a propus vineri Chisinaului expertiza romaneasca pentru adaptarea legislatiei in domeniul agriculturii la standarde europene, relateaza NewsIn.

Intr-o declaratie de presa facuta la incheierea intrevederii cu premierul moldovean Zinaida Greceanii, ministrul Dacian Ciolos a spus ca scopul vizitei sale a fost de "a intari relatiile de colaborare tehnice, foarte pragmatice, in interesul ambelor tari, in dezvoltarea agriculturii".

Unul din punctele de interes ar fi, potrivit ministrului roman, transferul catre Republica Moldova, a aquis-ului comunitar - a legislatiei europene in domeniul agriculturii.

"Prevederile ce tin de agricultura si sectorul sanitar-veterinar reprezinta mai bine de jumatate din intreaga legislatia UE. Romania are deja legislatia tradusa si ar fi cu mult mai usor pentru colegii din Republica Moldova sa o puna in practica.

In plus, am mai propus ministrului moldovean al Agriculturii, pe anumite domenii, care sunt mai complexe, sa dam sprijin si prin consultante, prin consiliere, prin prezenta expertilor de la noi care pot ajuta la adaptarea legislatiei Republicii Moldova.

Suntem dispusi sa dam o mana de ajutor, daca acest lucru ne va fi solicitat", a declarat Ciolos, in conditiile in care Bucurestiul a mai propus Chisinaului si alta data sprijin in traducerea legislatiei UE, insa nu a primit solicitari in acest sens.

Ultima vizita oficiala a unui ministru roman la Chisinau dateaza de la sfarsitul lunii iunie 2007, cand premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de membri ai Cabinetului, a fost in Republica Moldova si a avut intrevederi cu premierul moldovean de atunci, Vasile Tarlev, si cu presedintele Vladimir Voronin.

Ministrul roman al Agriculturii a avut la Chisinau intrevederi cu omologul sau moldovean, Anatol Gorodenco, cu premierul Zinaida Greceanii si cu membri ai Parlamentului. Oficialii moldoveni nu au facut insa declaratii, limitandu-se la comunicate de presa.

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova au cunoscut momente tensionate, mai ales pe parcursul anului trecut, iar unul dintre motivele de disensiune il reprezinta "limba moldoveneasca". Bucurestiul nu recunoaste existenta distincta de limba romana a unei "limbi moldovenesti", denumirea data de autoritatile de la Chisinau limbii oficiale a statului.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Dacian Ciolos, #Republica Moldova, #expertiza, #agricultura, #legislatie, #Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana