Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009, din partea PSDPC, locul 5 pe lista

Despre Daciana Sarbu

Daciana Octavia Sarbu este de profesie jurist, membru PSD si europarlamentar al Romaniei.

Nascuta pe 15 ianuarie 1977, la Arad, Daciana este fiica lui Ilie Sarbu si sotia lui Victor Ponta, alti doi membri marcanti ai PSD, in prezent ministri in Cabinetul Boc. Ponta si Daciana au impreuna o fetita, nascuta in 2008.

Daciana Sarbu face politica de foarte tanara, intrand in PDSR la 18 ani.

In 2007, Daciana Sarbu a fost aleasa pe listele PSD ca reprezentanta a Romaniei in Parlamentul European. La scrutinul din iunie 2009, Daciana a obtinut un nou mandat in PE.

S-a remarcat prin interesul manifestat pentru protectia mediului in cazurile Rosia Montana si ecotaxa.  

Studii

In  2004 a absolvit un master in Drept Comercial la Universitatea de Vest din Timisoara.

In 2003 a facut un master de Management politic la Institutul Social Democrat din Bucuresti.

In perioada 2001 – 2002 a urmat cursuri de Aparare si Siguranta Nationala la Colegiul National de Aparare

In 2000 si-a luat licenta in Drept la Universitatea din Timisoara

Activitate profesionala

Daciana Sarbu a profesat dreptul pentru o scurta perioada de timp, in 2001, cand a fost angajata ca jurist la un cabinet avocatura.

Activitate politica

Din ianuarie 2007 este deputat european, din partea PSD, reales in iunie 2009

In perioada iunie 2005 - decembrie 2006, a fost euroobservator

In perioada 2004 -2007, a fost deputat PSD de Arges

In perioada martie 2004 - decembrie 2004 a fost  presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret

In perioada iunie 2003 - martie 2004, a indeplinit functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, la Directia Programe pentru Tineret

Intre 2001 -  2003 a fost consilier in Corpul de Control al primului ministru Adrian Nastase

Politician precoce

Fiica social-democratului Ilie Sarbu, Daciana a luat contact de timpuriu cu lumea politica, viata si sistemele politice, fiind atrasa de domeniul in care activeaza si in prezent tatal sau, actualmente ministru al Agriculturii in Guvernul Boc.

Daciana a intrat in PSD la 18 ani si la un moment dat a cochetat cu ideea de a deveni lider al Organizitiei de Tineret a partidului, insa a renuntat la aceasta ambitie incercandu-si norocul la Bruxelles.

In decembrie 2005, Daciana Sarbu a avut un moment de sinceritate care a suparat unele cercuri din PSD. Ea a declarat ca tinerii "nu pot scoate singuri partidul de la umbra la soare, pentru ca au nevoie de colaborarea si sprijinul seniorilor".

„Desi intentiile sunt bune, rezultatele nu sunt vizibile. Am facut si vom face, in continuare, apel la masuri radicale. Nu e suficient doar sa promitem, iar atunci cand trebuie sa punem in practica - sa gasim motive, sa amanam deciziile importante. Tinerii vor un partid reformat. Din pacate, s-ar putea sa ajunga si ei seniori cand vor vedea finalizat acest proiect", a afirmat Daciana Sarbu.

Europarlamentar

Daciana Sarbu a fost aleasa deputat european in noiembrie 2007, din partea PSD. La scrutinul din 7 iunie 2009, Daciana Sarbu a obtinut un nou mandat in PE.

In Parlamentul European, a participat activ la sedintele Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, in calitate de membru, precum si la sedintele grupului socialistilor europeni.

Inainte de euroalegerile din noiembrie 2007, Daciana Sarbu a fost euroobservator din partea Romaniei la UE in perioada 2005-2006 si apoi, odata cu aderarea tarii noastre in ianuarie 2007, a devenit europarlamentar, functie pe care apoi si-a reconfirmat-o prin vot.

Ca euroobservator, Daciana si colegii sai au facut lobby pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sustinerea procesului de implementare a legislatiei europene, a participat la Comitetele de lucru ale Parlamentului European.

Protectia mediului

Daciana Sarbu este o militanta convinsa pentru protectia mediului.

In martie 2009, ea a acceptat invitatia de a sustine si promova Earth Hour in Romania.

"Este o deosebita onoare dar si o mare responsabilitate pentru mine sa fiu ambasadoarea WWF pentru acest eveniment. Este vital sa transmitem tuturor romanilor cat de importante sunt lupta impotriva schimbarilor climatice respectiv solutiile in acest sens. Vrem ca oamenii sa primeasca un mesaj puternic in sensul ca situatia se poate imbunatati prin schimbari mici la indemana fiecaruia dintre noi. Trebuie sa invatam sa ne pese. Doar astfel putem avea un viitor sustenabil, de care sa se bucure si copii nostri”, a declarat Daciana Sarbu, care este si membra a Comisiei pentru mediu a Parlamentului European.

In februarie 2009, elevii Colegiului „Elena Cuza” din Capitala au invatat de la Daciana Sarbu cum sa ingrijeasca mediul inconjurator. Intalnirea a avut loc in cadrul lansarii pachetului educational „Invatam sa reciclam ambalajele”.

Politician din generatia tanara, Daciana Sarbu se distinge de grosul colegilor ei prin atitudinea militanta pe care o manifesta in ampla campanie de salvare a Rosiei Montane si a Muntilor Apuseni.

In 2007, Daciana Sarbu a defilat imbracata intr-un tricou alb pe care scria mare "Romania nu gusta cianura", prin Parlamentul Romaniei, impotriva proiectului Rosia Montana.Apoi a desfasurat o activitate intensa si la Bruxelles, pe tema Rosia Montana.

"Proiectul de la Rosia Montana va distruge tot ce e viu. In urma acestei exploatari salbatice nu va mai ramane nimic. Va fi o pustiire totala", crede Daciana.

„Acum am o motivatie in plus pentru a ma implica in protectia mediului. Vreau ca fetita mea sa traiasca intr-un mediu curat, intr-un oras nepoluat", a spus Daciana Sarbu in iunie 2008.

Viata personala

Daciana Sarbu a experimentat pozitii complicate in viata personala: de la aproape logodnica a voleibalistului Alin Bobeanu, iubita niciodata asumata a lui Robert Turcescu si partenera improbabila a lui Mihai Morar. Pana la urma Daciana s-a casatorit cu colegul sau de partid Victor Ponta.

Cei doi s-au cununat civil in 2007, la Beijing, la Ambasada Romaniei din China.

Nunta a avut loc in iunie 2008 si imediat dupa nunta, in aceeasi zi, cei doi au facut si botezul fetitei lor, Irina Octavia, nascuta in martie 2008.

Victor Ponta mai are un baiat, Andrei, nascut dintr-o casatorie anterioara.

Copilul de suflet

In februarie 2009, Daciana Sarbu a dezvaluit ca mai are un copil de care are grija. In 2004, ea l-a cunoscut pe Andrei, un copil orfan, pe care l-a luat "de suflet".

"Eram secretar de stat la ANT (Agentia Nationala pentru Tineret - n.r.) si organizam la Iasi Targul National de Inventica. Andrei, care avea atunci 10 ani, era acolo cu colegii de la scoala, cu un proiect. Mi-a atras atentia faptul ca era extrem de politicos si foarte inteligent. Cand am aflat ca era de la orfelinat, mi s-a rupt sufletul. Mi-a intrat la inima. Este un copil care merita mai mult", a declarat Daciana Sarbu.

De atunci, intre cei doi s-a creat o legatura aparte. In vacante, Daciana il lua pe Andrei la ea acasa, il plimba prin Bucuresti. A avut grija, de atunci, sa-i asigure strictul necesar.

Alte activitati

-  iulie 2003 - participant la festivalul IUSY "ACTION FOR PEACE" Grecia;

-  martie 2003 - participant la Congresul organizatiei europene a tinerilor socialisti - ECOSY, SUEDIA;

-  februarie 2003 - participant la "Conferinta internationala a tinerilor asupra terorismului", INDIA;

-  noiembrie 2002 - participant la Consiliul Mondial IUSY;

-  iulie 2002 - stadiu de pregatire in domeniul luptei antifrauda - OLAF Bruxelles.

Link-uri utile:

Daciana Sarbu
Daciana Sarbu

Data nasterii: 15 ianuarie 1977

Cariera:  secretar de stat, europarlamentar

Evenimente importante:  - s-a maritat cu Victor Ponta in 2007

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Daciana Sarbu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.
Citeste despre: