Daciana Sarbu se ia de ministrii lui Ponta: intrebari pentru Plumb despre Rosia Montana

Joi, 23 Mai 2013, ora 14:31

   

Daciana Sarbu se ia de ministrii lui Ponta: intrebari pentru Plumb despre Rosia Montana
Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu a adresat o scrisoare deschisa ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, in care formuleaza o serie de intrebari referitoare la procedura de evaluare a proiectului de la Rosia Montana.

"Ca europarlamentar, sunt la curent cu evolutiile recente in materie de legislatie de mediu. In acelasi timp, cunosc si impartasesc ingrijorarile exprimate, de-a lungul timpului, in legatura cu proiectul de la Rosia Montana si cu modul in care acesta indeplineste obligatii - vitale si obligatorii - de protejare a mediului.

Dat fiind ca, de la inceputul anului, nu au aparut informatii publice referitoare la intentiile guvernului privind Rosia Montana, si tinand cont de faptul ca USL si-a asumat in mod deschis obiective legate de protejarea mediului in Romania, as dori sa aflu in ce mod urmariti aceste obiective in procesul de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, in calitatea dvs de ministru al Mediului", se arata in scrisoarea europarlamentarului PSD, remisa Ziare.com.

Daciana Sarbu adreseaza mai multe intrebari concrete privind cerintele derivate din legislatia de mediu a Uniunii Europene, printre care garantiile financiare si instrumentele de securitate financiara.

"Elementele specifice pe care doresc sa le clarificati sunt garantiile financiare si instrumentele de securitate financiara, prevazute de Directivele 2004/35 EC si, respectiv, 2006/21 EC, precum si modificarile legislative ce se decid in prezent referitor la Directiva privind Evaluarea Impactului de Mediu si Directiva SEVESO", se mai arata in scrisoarea Dacianei Sarbu.

Daciana Sarbu cere ministrului Mediului garantii financiare pentru proiectul Rosia Montana

Acesta explica faptul ca articolul 14 al Directivei EC 2006/21 obliga autoritatile competente sa solicite garantii financiare pentru a acoperi costurile dispozitiilor referitoare la post-inchidere si ale reabilitarii amplasamentului.

"Autoritatile competente au obligatia de a crea proceduri pentru a stabili astfel de garantii financiare. Puteti confirma daca astfel de proceduri se afla in lucru si puteti explica in ce mod ele ar trebui puse in practica, in cazul proiectului propus de la Rosia Montana?

Puteti explica in ce mod garantia financiara luata in discutie pentru acest proiect este in conformitate cu paragrafele 2 si 3 din Articolul 14, care se refera la viitoarea folosire a amplasamentului reabilitat si la costurile acestei reabilitari?", o intreaba europarlamentarul PSD pe Rovana Plumb.

Totodata, sotia prim-ministrului subliniaza ca articolul 14 al Directivei 2004/35 EC stabileste obligatiile statelor membre de a incuraja crearea de instrumente si piete de garantie financiara prin intermediul carora operatorii de proiecte industriale sa isi indeplineasca responsabilitatile.

"Puteti detalia care sunt masurile discutate pentru dezvoltarea de astfel de instrumente de garantie financiara in cazul proiectului aflat acum in evaluare?", intreaba Daciana Sarbu.

Eurodeputatul PSD aminteste ca, in prezent, forurile europene se afla in plin proces de revizuire a unor elemente de legislatie direct legate de domeniul acestui proiect.

"In acest moment propunerile CE de modificare a Directivei privind Evaluarea Impactului de Mediu (EIA) se afla in analiza Parlamentului, in prima lectura. Directiva SEVESO, referitoare la prevenirea accidentelor, a fost modificata anul trecut, iar statele membre trebuie sa o transpuna in legislatia nationala pana la 1 iunie 2015. Orice proiect industrial de lunga durata aflat acum in procedura de evaluare s-ar afla, teoretic, in curs la momentul aplicarii acestor doua directive modificate.

In cadrul procedurii de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, aveti in vedere discutarea aplicarii noii forme a Directivei SEVESO, precum si monitorizarea procesului de modificare a Directivei EIA?

De asemenea, doresc sa va intreb, dna ministru, daca aveti in vedere sa reluati solicitarea de desecretizare a licentelor proiectului minier de la Rosia Montana de catre compania ce a propus acest proiect", i-a mai scris Daciana Sarbu Rovanei Plumb.

F.N.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de3379 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
daciada ,
- tu vrei si spaga lu' viorel si blazonu' de verdeata !
Giurgiu
rank 4
Rosia Montana nu este vanzare
http://apologeticum.wordpress.com/2012/02/01/e-oficial-valoarea-celorlalte-metale-rare-de-la-rosia-montana-e-mai-mare-de-patru-ori-decit-cea-a-aurului/
Cititi!
Daca as avea o putere as obliga acea putoare ordinara care este ministru si anume Rovana Plumb sa bea ceanura sa se sature!
MacGigi
rank 5
Dati-i un Cico la cofetarie... :-)
.
Neutron
rank 5
Reclame , reclame,...
Opriti dricul
Mortul vrea sa bea un cico
Un cico daca ar bea
Mortul poate ar invia.
(Dn umorul anilor 70-80)
eleiele
rank 2
daca
daca ar fi asa periculos acest tip de proiect nu ar fi aprobat la nivel european si nu s-ar mai practica asa in atatea state fara probleme. la noi de ce nu s-ar putea ma rog?
silvia_h
rank 5
daciana Sarbu - o noua Ceauseasca? Nu-si poate discuta
... problemele acasa sau face to face cu cealalta PSD-ista, fara sa apeleze la presa?
Cand le vine randul si astora sa fie impuscati la zidul Targovistei unde fac pisssu maidanezii orasului?
Samson22
rank 4
doamna Sarbu vrea publicitate gratuita
doamna politician Sarbu face ca orice alt politician, vorbeste doar ca sa apara prin ziare, ca normele de mediu sunt extrem de clare, garantiile financiare exista, iar asemenea exploatari se fac si in tari ca Finlanda sau Suedia!
eleiele
rank 2
vai vai
totul pentru campanie. ii plac banii europeni fara munca, mai vrea un mandat? tara are nevoie de investitii, nu de prostiile ei
Samson22
rank 4
parteneriat public-privat
pai si cine o vinde? e vorba de un parteneriat public privat din care luam peste jumatate din profituri la bugetul de stat fara sa scoatem niciun leu de la buget! mai mult, oamenii din Rosia Montana au VOTAT la un referendum pentru pornirea proiectului minier!
eleiele
rank 2
opaaa
tabloidizare de dragul campaniei ca doar deh, vrea sa-si creeze o anumita imagine. sa stea linistita, n-a uitat nimeni ca habar nu avea de institutiile europene si de marile organizatii internationale din care facem si noi parte. o inculta cu aere eco.. nu asa ne depasim locul de la fundul Europei, ci prin investitii
inavero
rank 3
imp
important e ca am putea beneficia de niste investitii mari care ne-ar ajuta sa ne dezvoltam local si sa stimulam si economai nationala si da, ar trebui aprobat proiectul
MacGigi
rank 5
Dna. Sirbu ma surprinde! In bine, trebuie sa recunosc.
Dna. Plumb, ce otrava dom'le!
:-)))
Neutron
rank 5
Ori, ori
Ori doamna Ponta ori domnisoara Sarbu. Raman la parerea ca este o doamna nu o eba.
MacGigi
rank 5
Banc mai vechi, din perioada cofetariilor :-)))
Intra un pusti in cofetarie si intreaba:
- Aveti Fanta roz, va rog?
- Da puisorule, aici avem toate fanta roz, :-) raspunde vinzatoarea amabila!
eleiele
rank 2
deh
ma lasi, are si aplaudaci pe aici? se ia de proiectul asta ca nu o baga nimeni in seama, nu face nimic demn de bagat in seama... asa mai da o declaratie, pact in media, vai mare activista. iar rovana, alta care freaca menta si de atata timp nu e in stare sa ia o decizie pe mediu in ceea ce priveste ultimul aviz al proiectului minier
Samson22
rank 4
nicio surpriza, politicianul vrea publicitate gratuita
pe mine nu ma surprinde, joaca acelasi joc de dat cu parerea si ignorat realitatea doar ca sa apara prin ziare. nici nu ii pasa ca oamenii din Rosia au VOTAT pentru pornirea proiectului minier, ca avem aceeasi legislatie ca Finlanda sau Suedia, unde se fac proiecte asemanatoare
eleiele
rank 2
altfel
pai altfel ar trebui sa aiba rezultate si sa-i fie prezentate or asta presupune munca... cred ca o insulti. pana una alta mai bine si-ar face autoritatile treaba si ar lua o decizie in cazul Rosia
inavero
rank 3
ha ha
ar merita ea luata la intrebari cu ce face pe acolo si daca a auzit si de legile europene pe mediu sau de decizia comisiei asupra acestui tip de minerit... mediatizarea incompetentei nu-i face bine
eleiele
rank 2
in cap
otrava e in capul unora, impolantata de toate bazaconiile activiste, ca in rest nu e. proiectele astea respecta niste legi
firuta
rank 3
Daciana, opozitia lui Ponta,
Si asa ne plangem ca nu avem opozitie,
Bravo Daciana ! Tu impreuna cu Antonescu sunteti opozitia celui mai cinstit guvern. Succes !
eleiele
rank 2
ca sa ce?
opozitie prosteasca la un proiect minier necesar si avanatajos.. stiam deja ca e proa... nu era nevoie sa ne arate mai mult
inavero
rank 3
vorbe
la nivel de declaratii e usor sa aberezi, o fca mai toti din politica. la nivel faptic, e pauza totala. totusi poate se aproba reluarea mineritului si investitiile, ca altfel va decadea tot in zona
GABIERUL
rank 5
Joc de Glezne ...:)):))
Vradgells ...
Fluieraturi in Biserica, La_Deruta ...:)):))

DACA se RESPINGE Magaria cu Rosia Montana,adica li se DA un Shout in Their Koors,

voi prezenta SCUZE personal.
Samson22
rank 4
dansa vorbeste, ca presa sa scrie
doamna Sarbu spune ca e la curent cu legislatia de mediu. atunci ar trebui sa stie ca legislatia europeana de mediu permite si reglementeaza (extrem de strict) exploatarile miniere cu cianuri. si asemenea exploatari se fac in tari ca Finlanda sau Suedia. si ca garantiile financiare sunt prevazute tot de legislatia europeana. ce nu inteleg este de ce la finlandezi sau suedezi sa se poata face minerit, dar doamna Sarbu ar prefera ca la noi sa nu se faca... vrea ca tara noastra sa ramana mereu saraca? sau ce?
eleiele
rank 2
habar
ce sa stie daciana... ea habar nu are de deciziie comisiei si ale parlamentului european. mineritul de acest tip este aprobat si strict reglementat tocmai ca mediul sa fie protejat. dar cand vrei sa fii trendy, risti sa fii doar prost
niculaeda
rank 5
@Samson22
- bre , se vede ca esti pus de rmgc !
eleiele
rank 2
zau
sa o intrebam si pe ea daca a mai aflat ce e ala NATO... ca nu stia...sa ne lase cu marele fite de europarlamentar ales pe pila lui taticu si cu marea sa preocupare eco. pe oameni ii intereseaza sa se mai rezolve si problemele economice, sa mai scape si de somaj si saracie, nu sa o tina numai intr-o ecologie
inavero
rank 3
de ce
daca tot nu face nimic pe la bruxelles a zis sa mai aiba parte de niste mediatizare? cat despre rovana, da ar trebui sa raspunda de ce nu a luat inca decizia pe mediu??
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor