Ce investitii a pierdut Romania in 2008?

Duminica, 28 Decembrie 2008, ora 16:05
4822 citiri
Ce investitii a pierdut Romania in 2008?

Economiile din Europa Centrala si de Est au reusit sa atraga, in ciuda crizei economice de la nivel mondial, investitii straine directe (ISD) de peste 110 miliarde euro (158 miliarde dolari), potrivit estimarilor facute de analistii internationali.

Din aceasta suma, in Romania au intrat aproximativ 10 miliarde de euro, cam tot atat cat a atras Polonia in primele doua trimestre din acest an, dar cu 40% mai mult decat valoarea totala a ISD intrate, pe tot parcursul anului curent, in Bulgaria.

In regiune, Romania este una dintre putinele tari care au reusit sa atraga de la companiile straine investitii mai mari decat in anul precedent. Cu toate acestea, tara noastra a pierdut o serie de investitii importante, toate in favoarea statelor aderate la UE in urma ultimelor doua valuri.

Poate cea mai importanta investitie care s-ar fi putut realiza in Romania este cea a nemtilor de la Daimler. Acestia au ales, in definitiv, Ungaria ca locatie pentru viitoarea uzina de autoturisme Mercedes.

Investitia de 800 milioane de euro, mai mare chiar decat cea planificata de Ford pentru retehnologizarea uzinei din Craiova, si cele cateva mii de noi locuri de munca pe care aceasta le-ar fi generat au fost pierdute din cauza faptului ca Romania nu are o autostrada care sa faca legatura cu Vestul Europei.

In Romania vor veni totusi cativa furnizori ai producatorului german de autoturisme, dar valoarea totala a investitiilor anuntate de acestia in judetele Bihor si Satu Mare nu depaseste cateva milioane de euro.

Printre companiile care au analizat varianta unei investitii in Romania se mai numara Peugeot si Fiat, ambii constructori renuntand la aceasta idee pe pacursul anului 2008.

In ciuda acestor nerealizari, sectorul auto din Romania a atras o investitie de 100 milioane de euro din partea francezilor de la Renault, Bucurestiul gazduind singurul centru de inginerie auto din Europa de Est si zona mediterana.

FMCG da tonul relocarilor

Tot in 2008, o serie de mari compani internationale, prezente pe piata locala inca de la inceputul anilor "90, au anuntat ca isi vor reloca fabricile pe care le detin in prezent in Romania. Printre acestea se numara Kraft Foods - care isi muta fabrica de dulciuri de la Brasov in Bulgaria, Colgate-Palmolive - care renunta la fabrica de produse de igiena orala, sapunuri, detergenti si produse de ingrijire personala de la Poalele Tampei in favoarea unei investitii in Polonia, dar si Coca Cola - care va inchide mai multe fabrici de imbuteliere, printre care si cele din Iasi si Oradea, pentru a putea deschide o alta in Republica Moldova.

Pe de alta parte, Procter & Gamble, compania cu cea mai mare cifra de afaceri de pe piata locala a bunurilor de larg consum nealimentare, a anuntat in luna septembrie ca intentioneaza sa investeasca 100 de milioane de dolari intr-o noua unitate destinata producerii de sampoane si produse de ingrijire a parului.

Voestalpine, investitia pe care Romania o va pierde in 2009

Nu in ultimul rand, la capitolul nerealizari poate fi trecuta compania Antibiotice Iasi, inca neprivatizata, precum si otelaria, in valoare de 5,5 miliarde de euro, pe care Voestalpine intentiona sa o realizeze la Marea Neagra. Desi austriecii au amanat pentru a doua jumatate a anului viitor, inceputul lui 2010 anuntarea tarii in care vor ridica acest combinat siderurgic, investitia este ca si pierduta de Romania, din moment ce Voestalpine a incetat procedurile de securizare a terenului din zona Agigea-Constanta.

Altfel spus, in conditiile in care austriecii au renuntat sa-si mai asigure un pret acceptabil de cumparare pentru terenul din judetul Constanta, care era oricum mai mare decat cel pe care l-ar fi platit pentru terenurile din Bulgaria, Ucraina sau Turcia, putem spune ca Voestalpine a taiat Romania de pe lista scurta a tarilor unde vrea sa investeasca.

Citeste si:
Ungaria intenţionează să extindă drumul expres M44 spre România. Un studiu preliminar este în lucru
Ungaria intenţionează să extindă drumul expres M44 spre România. Un studiu preliminar este în lucru
Autorităţile ungare iau în calcul extinderea drumului expres M44 spre localitatea Sarkad şi realizarea legăturii acestuia cu drumul expres care este planificat să fie realizat în vestul...
Crizele care deschid porțile Rusiei
Crizele care deschid porțile Rusiei
Într-o perioadă în care toată regiunea e supusă unor teste de stres, România și-a dat singură foc, uitând să cheme pompierii. În România, criza politică se apropie de 100 de zile,...