Romania pierde o investitie de 500 de milioane de euro: Tara aleasa de Daimler pentru o noua fabrica

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 14:29
12621 citiri
Romania pierde o investitie de 500 de milioane de euro: Tara aleasa de Daimler pentru o noua fabrica

Romania nu a fost aleasa de catre producatorul auto german Daimler, proprietarul marcii Mercedes-Benz, pentru a deschide o noua fabrica.

In schimb, compania va investi 500 de milioane de euro in Polonia, transmite Reuters.

Noua fabrica va fi construita in Jawor, la 70 de kilometri de Varsovia.

Unitatea Daimler va produce motoare de 4 cilindri pe benzina si motorina pentru masinile Mercedes-Benz si va crea cateva sute de noi locuri de munca.

Grupul auto care detine Mercedes Benz ar putea deschide o noua uzina in Romania

Romania a pierdut cursa pentru aceasta investitie

Daimler luase in considerare si Romania pentru noua fabrica. Autoritatile si grupul auto german au purtat negocieri pe aceasta tema, discutiile fiind confirmate, luna trecuta, de ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu.

La acea vreme, oficialul roman se lauda cu povestile de succes ale investitorilor straini din tara noastra, precizand ca unii dintre ei se gandesc chiar sa-si extinda afacerile. Iar Daimler a fost cap de lista.

Ministrul Finantelor: Avem discutii cu grupul auto Daimler despre o noua fabrica in Romania

"Exista multe povesti de succes in Romania, exista investitori interesati. In toate discutiile pe care le-am avut la conferintele internationale au fost investitori interesati de Romania.

Avem de povesti de succes cu Daimler, investitori in Romania. (...) Ei au o investitie in Romania care a beneficiat si de schema de ajutor de stat de la Ministerul Finantelor Publice si au creat locuri de munca. Exista aceasta posibilitate ca actualii investitori, inclusiv Daimler, sa isi extinda investitiile in Romania. In acest moment, discutam", a spus Dragu, la Europa FM, pe 7 aprilie.

Istoria Daimler in Romania

Grupul auto german are o prezenta puternica in tara noastra, prin filiala Star Transmission, care a fost infiintata in 2001, an in care s-a deschis o unitate de productie la Cugir care produce roti dintate, axe si componente prelucrate pentru motoare, cutii de viteza si sisteme de directie.

Ulterior, in 2013 a fost deschisa o alta unitate de productie la Sebes care produce cutii de viteza automate, iar in primavara acestui an va fi inaugurata o noua uzina similara.

Star Transmission va avea in total, dupa punerea finalizarea investitiei din 2016, peste 2.000 de angajati la Sebes si Cugir.

In 2014, cifra de afaceri a Star Transmission a crescut cu 57%, de la 37 de milioane la 57 de milioane de euro, iar profitul inregistrat de companie a fost de circa 3,2 milioane de euro.

Citeste si:
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL s-a confruntat în ultimele săptămâni cu mai multe conflicte interne care au împărțit formațiunea în tabere, cu toate că, Congresul care a avut loc în urmă cu două luni ar fi...