In ultima zi a AFF intrarea este gratuita

   

"Nu intamplator Colocviul *Filmul documentar, incotro?* se desfasoara in cadrul Festivalului International de Film Documentar si Antropologie Vizuala ASTRA Sibiu in anul Francofoniei in Romania. ASTRA Film Fest este o manifestare prestigioasa, in care filme din spatiul francofon au fost prezentate si elogiate. Daca ar trebui sa enumeram festivaluri in Romania cu participarea unor tari din spatiul francofon imediat vom spune DaKINO si TIFF. Daca ar trebui sa enumeram premii si distinctii internationale obtinute de filmul romanesc, tot spatiul francofon a fost de bun augur: Cannes, Montreal, Namur, Montpellier, etc. Limbajul filmic leaga creatorii din spatiul francofon si nu numai. Filmul documentar este arta si cunoastere. La ASTRA Film Fest 2006 se vor afla fata in fata importanti creatori romani de film documentar cu invitati din spatiul francofon sub deviza *arta cunoastere, prietenie*", sustine prof. univ. dr. Laurentiu Damian. Cele opt proiectii vor avea loc in ultima zi a Festivalului, duminica, incepand cu ora 12.30. Intrarea in aceasta ultima zi a ASTRA Film Fest este gratuita.

Prezentarea filmelor de duminicaIon Nicodim - Trecatorul pamantului

de Anca DamianUn film despre artistul plastic Ion Nicodim, despre locul sau de nastere si de inspiratie-Dobrogea, despre actul de creatie, despre originile noastre.

Clara B.

de Alexandru SolomonPrin imagini de arhiva, actualitati si fotografii de epoca autentice, filmul istoriseste povestea fictiva a Clarei B., fotografa si reporter, femeie libera si puternica - nascuta la Strasburg in 1901 si care si-a petrecut viata intre Franta si Germania. Existenta ei este reconstituita de un alt personaj de fictiune, Jonas, conservator de muzeu. Acesta o descopera pe Clara B. prin documentele donate muzeului unde lucreaza.

O meditatie asupra memoriei arhivelor si istoriei secolului XX.La Drum

de Dumitru BudralaCiobanii din Carpati pleaca in fiecare iarna in transhumanta, la mii de kilometri departare de casa, in cautarea ierbii. Acest "drum al oilor" este oarecum asemanator cu "Drumul matasii" sau cu "Drumul sarii". In martie 1997, stapinul unei turme a fost jefuit si asasinat intr-o padure. Fiul sau cel mic ii gaseste trupul dupa sapte zile de cautare. Mai mult decit reconstituirea unei crime, filmul prezinta viata ciobanilor transhumanti din sudul Transilvaniei.

In cele sapte luni de drum, ciobanii sunt confruntati zi de zi cu intimplari neasteptate si obligati sa parcurga cite 25-50 km zilnic, sa doarma sub cerul liber si sa infrunte vremea si rautatea oamenilor.

Nebunia capetelor

de Thomas CiuleiLena Constante, victima nevinovata a luptei pentru putere din sanul Partidului Comunist Roman, a fost arestata in ianuarie 1948 si implicata in procesul intentat lui Lucretiu Patrascanu.

Dupa ani indelungati de detentie (este eliberata abia in 1961), unica supravietuitoare a acestui proces, ea va scrie o cutremuratoare carte, "Evadare tacuta" ce sta la baza acestui film si care se consituie intr-o uimitoare marturie despre puterea de a supravietui, in inchisoare, evadand prin creatie.

Construct

de Sorin IliesiuConstruct este un film-eseu care vrea sa desluseasca structura dinamica a unui spatiu architectural pe care dadaistul Marcel Iancu l-a proiectat in Bucurestiul anului 1934.

Evadare din trup - Sever Frentiu

de Laurentiu DamianPersonalitatea si opera pictorului Sever Frentiu sunt printre cele mai complexe ale sfarsitului de veac XX. Filmul se constituie ca o baza documentara, la cativa ani de la disparitia artistului, reliefand semnificatiile esentiale ale operei sale.Barfe la stalpii impuscati

de Cornel MihalacheIanuarie 2006. Orasul Cluj Napoca. In centrul orasului, pe un trotuar, langa monumentul inchinat Eroilor Revolutiei, ucisi in Decembrie 1989, doi oameni stau de vorba. Un reporter de televiziune intra in discutia lor intrebandu-i ce semnificatie are acel monument: "Stalpii impuscati". Discutia aluneca usor, pentru ca suntem in Romania si e frig, spre politica. Cei doi necunoscuti se dovedesc a fi...

Nascuti la comanda. Decreteii

de Florin IepanUn film despre soarta femeii in societatea comunista. Pe vremea lui Ceausescu, maternitatea devenea o problema de stat, materializata in celebrul Decret 770. Mii de femei au platit cu viata pentru ca au incercat sa scape de o sarcina nedorita. Atunci au venit pe lume copiii numiti "decreteii", dubland natalitatea. Ceausescu voia sa creeze astfel "omul nou". Dar "decreteii" sunt, in majoritate, chiar cei care l-au inlaturat de la putere pe Ceausescu, in decembrie 1989. Marturii emotionante ale unor doctori si asistente medicale, precum si ale unor vedete ale timpului si ale unor oameni obisnuiti, presarate cu amintiri dintr-o epoca nu foarte indepartata.


Vineri, 27 Octombrie 2006, ora 04:58
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
Amenda usturatoare pentru un super market din Sibiu - Nu respecta conditiile de igiena
In data de 13 ianuarie 2020, inspectorii DSVSA SIBIU au efectuat un numar de 14 controale la unitati ...
Inghesuiala mare pentru vaccin la Sibiu - Programarile pentru ianuarie sunt epuizate
Vineri, 15 ianuarie, in judetul Sibiu a debutat activitatea de vaccinare pentru categoriile de ...
Inca doua localitati au depasit incidenta de 3 la mie - In Sibiu a ajuns la 2,32
Mediasul a depasit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, ajungand joi, 14 ianuarie la o incidenta ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor