Un copil mongol, considerat reîncarnarea celui de-al treilea lider spiritual al budismului, apare alături de Dalai Lama

Vineri, 24 Martie 2023, ora 23:47
3793 citiri
Un copil mongol, considerat reîncarnarea celui de-al treilea lider spiritual al budismului, apare alături de Dalai Lama
Dalai Lama, alături de copilul mongol FOTO: Times

Un băiat mongol, născut în SUA, a fost prezentat ca fiind reîncarnarea celui de-al treilea cel mai important lider spiritual al budismului tibetan și a fost fotografiat pentru prima dată alături de Dalai Lama.

Imaginile îl arată pe băiatul în vârstă de aproximativ opt ani, cu o mască medicală pe față și purtând o robă roșie la o ceremonie alături de Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, în vârstă de 87 de ani, la Dharamshala, în statul indian Himachal Pradesh.

Titlul oficial al copilului, despre care se spune că are un geamăn, este al zecelea Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché - al treilea cel mai important lider spiritual al budismului tibetan și liderul spiritual din Mongolia, potrivit The Times.

Zvonurile despre identitatea băiatului au circulat în comunitatea budistă de ani de zile, dar existența lui a fost confirmată abia acum odată cu apariția sa publică în India, unde Dalai Lama trăiește în exil.

Dezvăluirea ar putea stârni furie în China, care a spus anterior că îi va recunoaște doar pe liderii spirituali budiști tibetani desemnați specia și aprobați de Beijing.

La ceremonia de la Dharamsala din 8 martie au fost prezentați și 600 de mongoli care au venit să-și sărbătorească noul lider spiritual.

În timpul ceremoniei, Dalai Lama a spus mulțimii: „Îl avem astăzi alături de noi pe reîncarnarea lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché din Mongolia. Predecesorii săi au avut o strânsă legătură cu neamul Krishnacharya din Chakrasamvara. Unul dintre ei a înființat o mănăstire în Mongolia dedicată practicii acesteia. Așadar, prezența sa astăzi aici este de bun augur”, a zis Dailai Lama în timpul ceremoniei.

Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 10 decembrie 1989 pentru activismul său pașnic în numele țării sale natale, Tibet.

Născut în 1935, el a fost identificat ca reîncarnarea precedentului Dalai Lama când avea doi ani.

El a fugit în India la începutul anului 1959 din Lhasa, capitala tibetană, după o revoltă eșuată împotriva stăpânirii chineze, și de atunci a încercat să obțină sprijin global pentru autonomia lingvistică și culturală a Tibetului.

China, care a preluat controlul asupra Tibetului în 1950, îl numește pe laureatul Nobel pentru Pace drept separatist periculos.

Gândindu-se la ce s-ar putea întâmpla după moartea sa, Dalai Lama a anticipat o tentativă a Beijingului de a impune un succesor budiștilor tibetani.

„China consideră reîncarnarea lui Dalai Lama ca fiind ceva foarte important. Ei au mai multe îngrijorări cu privire la următorul Dalai Lama decât mine”, a spus el.

„Pe viitor, în cazul în care vedeți doi Dalai Lama, unul aici, în țară liberă, unul ales de chinezi, atunci nimeni nu va avea încredere, nimeni nu-l va respecta pe cel ales de China. Deci asta este o problemă suplimentară pentru chinezi! Se poate, se poate întâmpla“, a adăugat Dalai Lama.

Mulți dintre cei peste șase milioane de tibetani din China îl venerează încă pe Dalai Lama, în ciuda interdicțiilor guvernamentale privind afișarea imaginii sale sau orice manifestare publică de devotament.

Contactele dintre tibetanii care trăiesc în patria lor și cei din exil au crescut în 2019.

În timp ce budiștii tibetani cred că, după moartea sa, sufletul lui Dalai Lama se reîncarnează într-un copil, care este identificat după diferite ritualuri și divinații, Beijingul insistă că persoanele desemnate de guvern au dreptul de a alege succesorul lui Dalai Lama.

În 1995, când Dalai Lama l-a numit pe noul Panchen Lama, care după el este cea mai importantă figură din budism, chinezii l-au arestat pe băiat și l-au înlocuit cu propriul lor candidat aprobat de guvern.

Anunțarea băiatului mongol ca Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché reîncarnat are și implicații politice.

În 2016, când Dalai Lama a vizitat Mongolia, Beijingul a pedepsit țara prin măsuri pecum amânarea împrumuturilor sau închiderea graniței, ceea ce a determinat guvernul de la Ulan Bator să îi interzică să viziteze din nou Mongolia.

Cu toate acestea, înainte de a pleca, Dalai Lama a anunțat că reîncarnarea lui Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoche va fi găsită în Mongolia.

În orașul mongol Ulan Bator, băiatul care este considerat reîncarnarea liderului spiritual a provocat destulă agitație, deoarece tânărul este descendentul uneia dintre cele mai bogate dinastii politice și de afaceri din oraș, tatăl său finnd Altannar Chinchuluun, iar mama Monkhnasam Narmandakh.

Robbie Barnett, un expert în budism tibetan de la Universitatea SOAS din Londra, a declarat pentru The Times: „China poate lua asta ca o provocare pentru pretenția lor din trecut de a avea singura autoritate în alegerea Dalai Lama.

„China ar putea penaliza Mongolia”, spune expertul. Acesta este motivul pentru care guvernul mongol a rămas tăcut cu privire la apariția recentă a lui Jetsun Dhampa, deoarece se tem de răspunsuri similare din partea Chinei, precum în 2016.

O altă implicație ar putea fi o reîncarnare și mai importantă, cea a lui Dalai Lama însuși, care a declarat anterior că nu va renaște într-un teritoriu controlat de China, lăsând posibilele țări care practică budismul tibetan India, Nepal, Bhutan sau Mongolia.

Dalai Lama reprezintă o figură importantă în istoria Asiei. El este pe de-o parte contestat de autorităţile chineze, dar privit cu respect de restul lumii. Autoritatea divină a lui Dalai Lama este învăluită în mister.

Cine este şi ce înseamnă Dalai Lama:

-reprezintă autoritatea supremă a budiştilor tibetani.

-înseamnă „maestru a cărui înţelepciune este mare cât oceanul”.

-şef al mânăstirii de la Lhasa, este considerat ca reîncarnarea lui bodhisattva– bărbat luminat care renunţă la Nirvana şi se reîncarnează pentru a contribui la progresul spiritual al omenirii, Avalokitesvara.

-Nirvana este starea supremă în budism, ce reprezintă eternitatea, inexistenţa, antipodul lumii pământeşti. Nirvana este starea care încheie şirul reîncarnărilor.

-Tradiţia spune că una dintre reîncarnările lui Avalokitesvara este Dalai Lama: când moare, călugării budişti hotărăsc în ce copil se va reîncarna, iar copilul devine automat noul Dalai Lama.

-În 1577, mongolii i-au recunoscut pe Dalai Lama drept suverani ai Tibetului, care au devenit în acest fel o monarhie absolută teocrată.

-Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a fost obligat să ia calea exilului, refugiindu-se de ocupaţia chineză, în 1959, în nordul Indiei.

Tibetul se află în permanent conflict cu China, iar în luna martie 2008 au avut loc mari proteste ale tibetanilor, inclusiv în regiuni din China care nu fac parte din Tibet, proteste care vizează independenţa regiunii, deşi Dalai Lama afirmă că acest lucru nu este vizat în mod necesar.

Protestele au cerut de-a lungul anilor ca lui Dalai Lama să i se permită să revină în Tibet. Autorităţile chineze au refuzat constant acest lucru, nefiind de-acord cu concesiile şi concentrând forţe militare la graniţa cu Tibetul, afirmând că toate tulburările i se datorează exclusiv lui Dalai Lama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#Dalai Lama, #copil mongol, #SUA, #succesiune, #lider spiritual, #tibetani, #budisti , #stiri externe