BEC: Masinile "Voteaza Barna Presedinte" nu sunt legale

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 08:49
5806 citiri
BEC: Masinile "Voteaza Barna Presedinte" nu sunt legale
Foto: Arhiva Facebook/ Dan Barna

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, miercuri, contestatiile USR-PLUS la deciziile Birourilor Electorale Judetene din Maramures si Vaslui, care au constatat ca masinile cu insemnele electorale ale lui Dan Barna nu sunt legale in campania electorala pentru prezidentiale.

BEJ Maramures a admis, pe 18 octombrie, sesizarea organizatiei PSD si a dispus inlaturarea insemnelor electorale de pe o masina din Baia Mare pe care se regasea "indemnul de a vota candidatul Dan Barna si imaginea acestuia, cu specificatia clara a functiei pentru care candideaza", arata decizia BEC de miercuri.

De asemenea, BEJ Maramures a dispus emiterea unor adrese catre IPJ, Politia de Frontiera Romana, Jandarmeria Romana, politistii locali si primarului pentru a duce la indeplinire decizia.

Alianta USR-PLUS a contestat aceasta decizie, sustinand ca a inscriptionat un autovehicul "in scopul exclusiv al utilizarii acestuia cu ocazia desfasurarii unor evenimente electorale in teritoriu, dupa ce, in prealabil, a obtinut aprobarea prealabila a Autoritatii Electorale Permanente", arata BEC.

Formatiunea care il sustine pe Dan Barna argumenta ca autovehiculul inscriptionat cu insemnele Aliantei USR-PLUS nu apartine vreuneia din categoriile de materiale de propaganda prevazute de dispozitiile legale invocate in cuprinsul deciziei BEJ Maramures.

"Articolul 36 alin. (2) lit. e) prevede ca 'in campania electorala pot fi utilizate... si alte materiale tiparite', fara a interzice materialele tiparite pentru colantarea autovehiculelor, iar o admitere a sesizarii formulate de PSD Maramures pe acest temei ar incalca principiile consacrate de drept - unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem, precum si 'tot ce nu este interzis de lege, este permis'", arata BEC, citand contestatia Aliantei.

BEC sustine ca, din interpretarea textelor legale, rezulta ca nu este permisa inscriptionarea unor autovehicule cu mesaje de propaganda electorala si nici amplasarea pe acestea a unor afise electorale.

"Nu s-ar putea sustine ca 'alte materiale tiparite', in sensul art. 36 alin. 2) lit. e din Legea nr. 334/2006 ar avea semnificatia de folie autocolantanta utilizabila la autovehicule, cata vreme art. 22 alin. 3) din Ghidul privind finantarea campaniei electorale la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 defineste sintagma ca fiind 'materiale tiparite pe suport hartie'", potrivit BEC.

De asemenea, BEC a mentinut aceeasi argumentatie si in cazul respingerii contestatiei Aliantei USR-PLUS la decizia BEJ Vaslui, care a fost sesizat de Organizatia PSD Barlad.

Sesizarea PSD a constatat ca, pe 16 octombrie, "in perimetrul Pietei Sfantul Ilie din Barlad, a fost reperat stationand un autovehicul apartinand Partidului Uniunea Salvati Romania inscriptionat cu mesaje de propaganda electorala ('Voteaza Barna Presedinte')".

BEJ Vaslui a dispus inlaturarea materialului electoral de pe raza localitatii Barlad, masura care va fi aplicata de primar, cu sprijinul organelor de ordine publica.

#masini insemne electorale Dan Barna, #BEC masini campanie Dan Barna , #candidat prezidentiale