Dan Barna: Nu voi desemna niciodata o paiata profesionala premier, nu voi semna lucruri in care nu cred, cu suspendarea pe masa! Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 07:32
25223 citiri
Dan Barna: Nu voi desemna niciodata o paiata profesionala premier, nu voi semna lucruri in care nu cred, cu suspendarea pe masa! Interviu video
Foto: Ziare.com / Alexandru Nistor

Oamenii te aleg presedinte ca sa fii fiecare dintre ei deodata si sa ii aperi cat de bine poti. Iar asta presupune sa iti asumi decizii legale prin care sa nu permiti ca statul sa fie pus in pericol. Nu o sa semnez niciodata lucruri in care nu cred si fara sa am o minima incredere ca sunt spre binele Romaniei, afirma Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidentiale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, marcat si de momente surprinzatoare, Dan Barna a spus ca una dintre provocarile sale de viitor presedinte va fi sa alcatuiasca o echipa de consilieri cu nivel de competenta foarte mare: "Asa ma asigur ca voi putea apara statul dincolo de competentele mele pe un domeniu sau altul. Intotdeauna exista o solutie. Intotdeauna am gasit o solutie in limita legii si am reusit sa merg mai departe".

Iata principalele declaratii ale lui Dan Barna:

- Vreau sa fiu presedintele acestei tari. Cred ca e nevoie de un presedinte care sa dea mesajul pozitiv de incredere si speranta de care oamenii au nevoie. Presedintele da mesajul de incredere care sa faca oamenii buni sa vrea sa faca lucruri.

- Sunt un om cu mare incredere in capacitatea lui de a gasi solutii. Asta vine din capacitatea de a ridica privirea de la sireturi si de a ma uita spre orizont, spre obiectiv. In viata mi-au iesit toate proiectele, sunt genul de antreprenor care, daca isi stabileste un obiectiv, foloseste toata energia si gandirea pozitiva ca sa atinga obiectivul

- Voi folosi toata autoritatea functiei pentru a merge spre anticipate. Asta e varianta corecta. Daca ai energie, credinta, mesaj si directie, oamenii te urmeaza.

- Dupa ce voi castiga prezidentialele, urmatoarele alegeri nationale vor fi castigate de Alianta USR-PLUS.

- Nu cred ca PSD mai merita vreo sansa. Pot coabita cu guverne care nu ma sustin 100%, dar in situatia particulara de acum, consider ca guvernarea trebuie sa plece si sunt optimist ca se va intampla prin motiune de cenzura. Daca acest guvern va ramane, eu voi continua sa lupt cu el pana la alegeri.

- Tatal meu a muncit 14 ani in strainatate ca sa ne tina pe mine si fratii mei la scoala si facultate. Eu am fost dintre cei care asteptau telefonul de duminica dimineata. Si sunt sute de mii de familii in situatia asta.

- USR e un partid transparent si care se maturizeaza intr-o viteza similara cu cerintele si asteptarile de la el. Cresterea accelerata presupune si sincope de maturizare. E un partid real din Romania reala.

- E nevoie de o reforma constitutionala in care sa decidem ce fel de republica suntem. Dualitatea aceasta in care cine are ghioaga mai mare il fugareste pe celalalt ne-a adus in situatia asta.

Sunt multi cei care se intreaba cine e, de fapt, Dan Barna. Multi inca nu stiu de unde sa va ia, in ce cheie sa va citeasca. Unii considera ca transmiteti o oarecare indiferenta in raport cu miza acestei lupte, poate superficialitate. Va temeti sa constientizati miza?

Cu mine insumi a fost poate cel mai greu proces. Procesul de a accepta ca am ajuns sa fiu candidatul aliantei USR-PLUS la presedintia Romaniei. Nu e putin lucru. Dar sunt perfect asumat. Sunt 100% in aceasta poveste.

Intrebarea aceasta am primit-o de sute de ori in ultima luna, mergand prin toate judetele Romaniei: cine e Dan Barna? Vorbeam cateva minute cu ei si in final nu doar ca semnau pentru candidatura mea, dar erau chiar entuziasti si increzatori.

Sunt un om obisnuit, fara a avea in spate baroni, servicii. Sunt un om din societatea reala, fara legatura cu vechea clasa politica si vechiul regim, la fel ca multi dintre cei care au votat sperand intr-o schimbare care reprezinta alternativa proaspata de care avem nevoie.

E un ciclu de 30 de ani in care cei care au incercat si-au terminat si benzina, si solutiile, si creativitatea. Nu cred ca mai astepta cineva de la vechii politicieni sa mai rezolve ceva acum.

Candidati pentru ca alianta USR-PLUS a luat un scor important la europarlamentare si era logic politic sa aiba un candidat sau candidati pentru ca, intr-adevar, vreti sa fiti presedintele Romaniei?

Candidez ca sa castig aceasta cursa. Mie in viata mi-au iesit toate proiectele, nu discut doar de cele politice. Cand am strans un milion de semnaturi pentru "fara penali", toata lumea imi spunea ca nu e nicio sansa. Cand am spus ca trecem de 20% la europarlamentare, multi au spus ca nu e nicio sansa. Sunt genul de antreprenor care daca isi stabileste un obiectiv foloseste toata energia si gandirea pozitiva ca sa atinga obiectivul.

Cred ca acum pot castiga presedintia Romaniei si trebuie sa se intample asta acum, pentru ca nu ne mai permitem sa stam 5 ani in aceeasi poveste.

Vreti sa castigati sau vreti sa fiti presedinte?

Vreau sa fiu presedintele acestei tari. Nu e victorie de performanta, ca sa plec la vestiar fericit. Cred ca e nevoie de un presedinte care sa dea mesajul pozitiv de incredere si speranta de care oamenii au nevoie. In luna de calatorii prin tara am intalnit oameni veniti acasa in vacanta sa-si vada parintii sau copiii lasati la bunici. Sunt sute de mii de familii fracturate in tara.

Sub un sfert dintre ei mi-au spus ca au plecat pentru un salariu mai mare. Cei mai multi mi-au spus ca s-ar intoarce, daca tara le-ar oferi incredere ca merge intr-o directe buna si ar vrea sa contribuie.

Asta trebuie sa dea presedintele tarii. El nu asfalteaza drumuri, nu repara canalizari si nu planteaza, decat in mod exceptional, arbori. El da mesajul de incredere care sa faca oamenii buni sa vrea sa faca lucruri. Putem sa le facem impreuna. Cred asta. Refuz sa accept resemnarea in care sta Romania de 30 de ani: nu putem face nimic, totul e corupt si murdar, iar fericirea e in alta parte.

Nu. Fericirea o putem gasi aici cei mai multi dintre noi. Trebui sa oprim plecarea romanilor din tara. E revoltator ca jumatate dintre tinerii de liceu au ca obiectiv sa plece din tara. Ramanem fara viitor.

Si cum veti da acest mesaj de incredere, iesind in fiecare seara la televizor pentru o sedinta de psihoterapie in grup?

Sunt directii economice pe care presedintele le poate da avand un guvern alaturi, de asta si sustinem ideea de anticipate cat mai rapid, pentru a avea un guvern si un parlament cu care sa poti face lucruri. O alta directie e reforma in educatie. Noi pana acum am investit in partea sociala a educatiei, absolut necesara si normala, dar pe partea de calitate nu s-a intamplat nimic. Reforma in administratie si digitalizarea e alta directie. Azi o hartie se plimba la 4 ghisee.

Toate sunt, dupa cum si spuneti, sub conditia unui guvern partener.

Nu am nicio indoiala ca, dupa ce voi castiga prezidentialele, urmatoarele alegeri nationale vor fi castigate de Alianta USR-PLUS. Asta e constructia pe care le-o propunem romanilor, un proiect in patru pasi: europarlamentare, prezidentiale, locale, nationale. Suntem la jumatatea drumului, sunt foarte optimist ca voi castiga aceste alegeri, pentru ca Romania are nevoie sa simta ca pornim intr-o alta directie, unde sa ne adunam din nou energiile. Am simtit asta in strada.

Merg in campanie cu manecile suflecate ca un mesaj ca putem sa facem lucruri aici, in Romania.

Pana la alegerile "izbavitoare" a ramas mai mult de un an, iar pe datele din acest moment ati deveni presedintele Romaniei cu Guvernul Dancila la Palatul Victoria.

Daca nu va trece motiunea de cenzura, da. Dar ceea ce am propus noi prin pactul pentru anticipate este: motiune de cenzura, pica Guvernul, partidele din Opozitie semneaza pactul pentru anticipate, Guvernul ramane interimar, presedintele propune doi premieri formali pe care ii respingem in 60 de zile, in ultimele 6 luni de mandat nu poate dizolva Parlamentul, dar urmatorul meu act ca viitor presedinte va fi sa dizolv Parlamentul si putem avea alegeri anticipate, vom avea o noua majoritate parlamentara, putem incepe reformele, reforma constitutionala va fi foarte importanta.

O sa-mi spuneti ca parlamentarii au fotoliile cusute pe spinare si nu vor respinge doi premieri pentru anticipate.

Exact asta o sa va spun.

Daca nu exista vointa politica, romanii trebuie sa stie asta. Toti parlamentarii USR sunt gata sa respinga doi premieri pentru a ajunge la anticipate. Pactul pe care il propun este sa transformam vorbele frumoase ale fiecarui lider politic din Opozitie intr-o realitate politica asumata. Eu sunt de acord sa fac asta.

Cum veti putea convinge un parlamentar sa renunte la aproape un sfert de mandat? Unii poate nici nu vor mai prinde loc pe lista. Niciodata in Romania nu au fost anticipate.

Asa e. Dar daca celelalte partide vor sa ramana in criza politica, vor avea costul politic. Daca acest guvern va ramane, eu voi continua sa lupt cu el pana la alegeri.

Pana una alta, pare ca nu puteti aduna nici macar semnaturile pentru motiune. Asta in termeni de realism politic.

Si exact in acesti termeni de realism politic eu spun ca o guvernare acum, cu actuala mjoritate, este fara nicio sansa. Cu aceasta majoritate nu se poate face vreo reforma.

Deci e foarte posibil sa deveniti in decembrie presedinte al Romaniei cu Guvernul Dancila. Ce relatie puteti avea cu dna Dancila?

Necesara pentru Romania. Sunt presedintele USR, nu cred ca trebuie sa spun mai mult (zambeste - n.red.). Am capacitatea de a coabita si de a avea relatii functionale cu orice guvern, este una dintre calitatile pe care experienta de viata si profesionala mi le-a dezvoltat foarte bine. Voi reprezenta ceea ce eu cred ca vor cetatenii, o directie europeana, o Romanie care se insanatoseste, chiar daca ar exista cateva luni o guvernare care nu ar sustine aceste lucruri.

Si daca aceasta colaborare institutionala ar presupune sa-i numiti dnei Dancila ministrii pe care ii doreste acum, ati face-o?

Nu cred ca PSD mai merita vreo sansa. Este pozitia mea foarte clara. Eu ma astept ca, dupa victoria mea, acest guvern sa plece, intr-un fel sau altul, fie prin motiune, fie prin demisie.

Dar spuneti ca puteti toti coabita.

Pot coabita cu guverne care nu ma sustin 100%, dar in situatia particulara de acum consider ca guvernarea trebuie sa plece si sunt optimist ca se va intampla prin motiune de cenzura. Exista posibilitatea ca motiunea sa treaca, nu e asa de simplu pe cat poate parea. Acest guvern este pe final de cariera, din toate punctele de vedere.

Primul dvs premier desemnat va fi dl Ciolos?

Da.

Si daca nu poate face majoritate pe actuala configuratie?

Vom intra la guvernare dupa alegeri anticipate.

Si pana atunci?

Voi folosi toata autoritatea functiei pentru a merge spre anticipate. Asta e varianta corecta, putin probabila in acest moment, pentru ca avem si parlamentari de foarte slaba calitate in privinta rolului lor in criza politica din Romania. Voi negocia, cand voi fi presedinte, cu clasa politica.

Cum veti convinge ALDE sa renunte la mandate?

Nu pe toti, dar cati e necesar pentru respingerea premierului sunt convins ca pot.

E o loterie. Daca va treziti ca al doilea premier de sacrificiu e trecut si ramaneti cu el?

E adevarat, dar toata cariera mea politica a fost o loterie la care am castigat, pentru ca eu castig toate pariurile in care intru.

Daca ai energie, credinta, mesaj si directie, oamenii te urmeaza. Presiunea publica pe care un presedinte o poate construi pentru iesirea din criza e un instrument foarte puternic. Sunt in acest moment al vietii si al carierei in care am suficienta energie si vointa sa imping lucrurile.

Cand a desemnat-o pe dna Dancila premier, presedintele Ioahnnis a spus ca este obligat de Constitutie sa faca aceasta desemnare. Considerati ca presedintele este obligat sa tina cont de majoritatea conturata in momentul desemnarii sau poate ca tocmai prin propunerea de premier sa incerce formarea unei noi majoritati, cum a facut Traian Basescu?

Cred ca presedintele are libertatea de a propune un premier care are capacitatea si forta sa genereze majoritate. Tine de personalitatea si capacitatea premierului.

Exista calitati sine qua non pentru desemnare?

Onestitate si competenta.

Cum evaluati competenta?

Prin ceea ce a reusit in viata. Este revoltator ca avem ministri si secretari de stat care nu au vandut o vata pe bat in parc, care nu au niste ani de experienta consistenta si recunoscuta, e revoltator. Nu putem continua cu oameni a caror singura experienta e ca respira si sunt bipezi.

Dar daca un premier doar respirand si biped are in spate o majoritate covarsitoare, cum a avut dna Dancila?

Nu numesc un astfel de premier. Evident, nu numesti o paiata profesionala sa conduca statul.

Si ati juca acest refuz cu suspendarea pe masa?

Fara nicio problema. Presedintele e omul cu cea mai mare legitimitate, oamenii l-au pus acolo sa ii reprezinte si sa lupte pentru ei si pentru interesele statului. Oamenii te pun acolo ca sa fii fiecare dintre ei deodata si sa ii aperi cat de bine poti.

Iar asta prespune sa iti asumi decizii legale prin care sa nu permiti ca statul sa fie pus in pericol prin nominalizarea unei persoane care nu are nicio chemare sa fie in pozitiile acelea. E un lucru evident. Tatal meu spunea ca e important ca seara sa dormi linistit cu capul pe perna. A fost una dintre normele formatoare ale copilariei mele.

Ca vorbeam de diaspora mai devreme, stiu foarte bine ce simt oamenii acestia si de ce sunt atat de revoltati, pentru ca tatal meu a muncit 14 ani in strainatate ca sa ne tina pe mine si fratii mei la scoala si facultate. Eu am fost dintre cei care asteptau telefonul de duminica dimineata. Si sunt sute de mii de familii in situatia asta.

Stiu ce simt acesti oameni si, de aceea, spun ca nu mai putem continua ca tinerii sa plece si noi sa spunem: ghinion, e mai bine in alta tara, pentru ca in Romania nu se pot face lucruri! Ba se pot face lucruri in Romania!

Si daca acel om care vorbeste prin dvs simtiti ca va cere, de exemplu, sa nu respectati o decizie a CCR, ca in cazul revocarii Codrutei Kovesi?

Exista intotdeauna cai si instrumente pe care presedintele si le poate asuma perfect responsabil. Nu sustin nerespectarea legii, suntem un stat de drept, dar sunt decizii care pot sa impinga interpretarea intr-o zona care tine de responsabilitatea si capacitatea umana a acelui presedinte de a-si asuma decizii.

Deci ati semna sau nu?

Una dintre mizele, provocarile mele de viitor presedinte va fi sa gasesc oameni cu nivel de competenta foarte mare si sa-i conving sa lucreze cu mine. Asa ma asigur ca voi putea apara statul dincolo de competentele mele pe un domeniu sau altul.

Intotdeauna exista o solutie. Intotdeauna am gasit o solutie in limita legii si am reusit sa merg mai departe. Nu o sa semnez niciodata lucruri in care nu cred si fara sa am o minima incredere ca sunt spre binele Romaniei.

Ati avut mai devreme un moment extrem de emotional, cand ati vorbit de tatal dvs. Ati lacrimat vorbind de tatal dvs. Sa inteleg ca separarea de tatal plecat la munca a fost o experienta care v-a marcat existenta?

A contat mult in formarea mea si in decizia de a intra in politica.

A existat un moment definitoriu in evolutia dvs?

Nu unul anume. Sunt un om cu mare incredere in capacitatea lui de a gasi solutii. Acum trei ani, nu cunosteam pe nimeni in politica, azi sunt candidat la presedintie. Asta vine din capacitatea de a ridica privirea de la sireturi si de a ma uita spre orizont, spre obiectiv.

Asta fac si cu partidul meu, care nu e un partid simplu. Mi-am construit destinul acumuland poveste cu poveste si experienta cu experienta. Marcheaza mult interactiunea cu oamenii care au facut lucruri si a caror poveste arata ca se poate. Sunt multi oameni care nu stau dupa stat si nu vor decat sa fie respectati, nici macar sprijiniti.

Eu ma incarc de la oameni. Asta imi da energie. Suma energiilor intr-o interactiune cu oamenii este pozitiva si imi da incredere.

Ce nu e negociabil pentru Dan Barna?

Onestitatea.

Aveti un partid complicat, spuneati. Dar daca un partid, fie el si complicat, nu il puteti struni si armoniza, cum veti putea armoniza si conduce o tara?

Tocmai ca am reusit. Despre USR toata lumea credea ca se va risipi cand a plecat presedintele fondator. Am reusit sa-l pun pe o directie de crestere, a crescut de 14 ori deja, am reusit sa tin impreuna oameni care nu au in comun decat ideea ca vrem sa salvam Romania. Pe aceasta credinta am reusit sa creez argumentele sa ramanem impreuna.

Sunteti acuzat de dictatura, de frauda...

Nu trebuie sa confundam sloganul de campanie interna cu realitati obiective. Toate acestea au marcat lupta electorala, ea s-a terminat.

Ce partid e acesta care-si macina candidatul la prezidentale?

Un partid transparent si care se maturizeaza intr-o viteza similara cu cerintele si asteptarile de la el. In trei ani, noi am atins niste rezultate si am avut niste izbanzi pentru care altii au avut nevoie de 10-15 ani. Cresterea accelerata presupune si sincope de maturizare.

Faptul ca unii colegi protesteaza in spatiul public si nu patesc nimic e o dovada de democratie, nu de dictatura. E bine ca se discuta despre USR, inseamna ca suntem un partid viu. Vedeti asta la celelalte partide? Vedeti transmise dezbaterile dintre candidati? Asta e politica altfel. Se discuta asumat, la sfarsit colegii voteaza, votul a fost clar, diferenta mai mult de dublu.

De ce sunteti sub scorul partidului?

E normal. Am pornit de la 2-3% in perceptia publica pentru ca sunt tanar in politica, dar sunt pe o crestere fireasca.

Daca toti membrii si simpatizantii nu au incredere in dvs, de ce ar avea restul incredere?

Pentru ca povestea mea e povestea de care are nevoie Romania acum. Romania are nevoie de calitatile mele.

Si de ce nu au inteles toti colegii dvs asta?

Intr-un partid tanar e normal sa existe puncte de vedere diferite. Daca toti ar fi 100% de acord cu mine ar insemna probleme interne. E legitim sa fie si pareri diferite. E un partid real din Romania reala. Am incredere ca majoritatea romanilor are incredere ca pasul urmator trebuie sa fie energia si perspectiva pe care Dan Barna o propune pentru presedintie si alianta USR-PLUS o propune pentru cum trebuie sa fim ca tara in urmatorii ani.

Ca presedinte al Romaniei, veti ramane implicat in viata USR, a Aliantei USR-PLUS?

Voi face tot ce depinde de mine ca partidul si alianta sa ramana motorul principal al dezvoltarii Romaniei. Miza asta nu e cat de bine ne intelegem la nivel personal. Intrebarea e cum mentinem aceasta energie care sa traga Romania dupa ea. Urmeaza doua calupuri de cate 4 ani in care nu sunt alegeri si in care se pot face reformele fundamentale.

In 2024, va fi prima reunire a alegerilor parlamentare si prezidentiale. Veti milita pana atunci pentru o modificare constitutionala care sa recupleze alegerile cu reducerea mandatului presedintelui la 4 ani?

Da. Cred ca e o solutie sanatoasa. Si mai mult, e nevoie de o reforma constitutionala in care sa decidem ce fel de republica suntem. Dualitatea aceasta in care cine are ghioaga mai mare il fugareste pe celalalt ne-a adus in situatia asta.

Trebuie sa stabilim ce republica vrem sa fim si sa reechilibram. Ar trebui, de exemplu, ca daca referendumul respinge demiterea presedintelui in caz de suspendare, presedintele sa poata la randul sau dizolva Parlamentul a doua zi.

Ce fel de republica ati dori?

Mai degraba de tip prezidential, in care votul cetatenilor sa aiba o consistenta mare in directia in care merge statul.

Vreti puteri mai mari pentru presedinte?

Da, indiferent cine va fi acesta, nu voi fi presedinte pe viata. Am incredere ca Romania are nevoie de directie si de nivel de implicare civica, care poate fi realizat in aceasta modalitate. Romania are nevoie de educatie civica si comunitara, care genereaza efecte dupa 15-20 de ani, abia dupa aceea vom putea vorbi de alte tipuri de guvernare.

E vorba si de istoria noastra. In toata istoria, Romania a avut directii date de lideri, a avut incredere in lideri mai degraba decat unii in altii.

De ce credeti ca atat de putini romani din diaspora s-au inscris pe listele de vot?

Pentru ca un om sa asimileze o informatie noua e nevoie ca ea sa loveasca de trei ori. S-a introdus un nou instrument, entuziastii s-au inscris, cea mai mare parte e sceptica, reticenta. Sunt convins ca la urmatoarele alegeri vor fi tot mai multi. Asta e motivul psihologic.

In plus, promovarea a fost deficitara la nivel de stat, metodologia a fost complexa. Dar acum sunt trei zile de vot, sper sa se infiinteze mai multe sectii, dupa cum s-a spus.

Numarul mic de inscrisi nu va fi un pretext pentru sectii putine?

Eu ma indoiesc ca actuala guvernare va mai face a treia oara greseala care a scufundat-o in precedentele alegeri. Dar sigur ca ne putem astepta la orice de la aceasta guvernare.

In turul al doilea Iohannis vs Barna, diferenta o va face PSD. Cum veti vorbi cu electoratul PSD? Cum il veti putea atrage?

Asa cum vorbesc cu tot electoratul, indiferent de unde ar fi. Eu vorbesc in parcuri cu pensionari care joaca sah si table, sunt alegatori traditionali PSD si imi confirma asta in discutii. Insa dupa ce vorbesc 10 minute cu ei, isi schimba punctul de vedere.

Ati intors pesedisti?

Da, multi mi-au promis ca in turul doi ma vor vota. Dar nu ma adresez lor ca electorat PSD. Ma adresez unor romani pe care ii intreb daca nu li s-ar parea normal ca la spital sa aiba conditii bune, daca nu si-ar dori copiii inapoi in tara.

Despre asta vorbim, despre o tara in care oamenii sa vrea sa traiasca sau despre o tara in care politica e un lucru murdar, tinerii pleaca si nu avem ce face. Ba avem ce face! Putem fi fericiti in Romania. Dar trebuie ca pentru asta sa facem lucruri. Si ei inteleg.

De ce va temeti in campania aceasta?

De nimic. Poate doar ca nu voi ajunge la destui romani cu mesajul meu.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Dan Barna cadidat la prezidentiale , #candidat prezidentiale