Strategia lui Klaus Iohannis de a nu participa altfel decat simbolic la campania pentru prezidentiale muta retorica raului mai mic in primul tur de scrutin, ceea ce l-ar putea avantaja pe Dan Barna, pe ultima suta de metri.
In ultimul sondaj IMAS, la comanda Europa FM, candidatul USR PLUS se situeaza pe pozitia a patra, dupa Mircea Diaconu si Viorica Dancila. Singurul candidat ale carui voturi se mai pot juca este Theodor Paleologu, pozitia a cincea.
Sondajul este realizat in perioada post-motiune, pe fondul negocierilor pentru noul Guvern si a asumarii - sau nu - a guvernarii (8-28 octombrie). El masoara, asadar, perceptia electoratului fata de trecerea motiunii de cenzura si fata de strategiile post-motiune ale partidelor, in conditiile in care o guvernare in acelasi context politic, cu aproape aceeasi majoritate parlamentara, nu va iesi din paradigma negocierilor de culise si nu va reusi mari reforme.
Dar nu va fi o guvernare PSD - si asta a cantarit decisiv pentru un electorat care a dat un vot al schimbarii inca din 26 mai, la scrutinul european care, desi a modificat balanta de putere politica, nu a avut cum sa produca schimbari in ceea ce priveste administrarea reala a tarii.
Un vot inghetat, asadar, care s-a dezghetat odata cu motiunea de cenzura, pentru ca asteptarea oamenilor era aceeasi: indepartarea PSD de la resursele de putere.
Liberalii au fost cei care au inteles acest mecanism simplu care pune in balanta ceea ce oamenii asteapta de la politicieni, pe de o parte, si ceea ce politicienii livreaza in momentul oportun.
Startegia USR si implicit a lui Dan Barna a fost aceea de a amana livrarea, promitand o recompensa mai mare si mai solida. Doar ca votul din 26 mai, odata redezghetat la nivel de asteptare, nu mai putea fi iarasi pus in congelator.
Electoratului ii poti cere sa suporte sacrificii alaturi de tine, pentru o recompensa pe termen lung, o singura data, altminteri, el se va considera amagit, pacalit sau macar insuficient de relevant pentru calculele tale politice.
Pe fond, USR avea dreptate - a guverna cu aceeasi majoritate parlamentara care s-a dovedit toxica si care a fost sursa multor rele in regimul Dragnea/Dancila nu va face decat sa prelungeasca agonia sau, mai rau, sa compromita orice miza reformatoare.
Doar ca e o chestiune de context, iar contextul punea in fata cetatenilor doua scenarii: Dancila la guvernare si majoritate in jurul PSD in Parlament sau indepartarea lui Dancila, cel mai nociv prim-ministru din ultimii ani, si recuperarea minimala macar a institutiilor uzurpate de PSD.
Or, USR ar fi vrut sa se pozitioneze pe un al treilea scenariu, in care nici sa nu fie responsabil de pastrarea PSD la guvernare, dar nici sa nu isi compromita sansele electorale prin intrarea la guvernare, in conditii deloc prielnice. Doua slabiciuni sunt aici:
A spune ca nu e convenabil electoral sa intri la guvernare intr-un context dificil este perfect valid, dar este un mesaj intern, nicidecum ceva ce propui electoratului, oricat de rational este acesta.
Si decontul se vede, in acest sondaj IMAS, unde candidatul USR PLUS a alunecat pe pozitia a patra.
Totusi, e de remarcat ca scorul lui Dan Barna ramane sub cel al partidului - masurat separat de PLUS, in continuare - ceea ce insemana ca asteptarile erau directionate catre el, firesc cumva, de vreme ce scrutinul prezidential este primul care urmeaza.
Klaus Iohannis a crescut foarte usor, in acest context, stabilizarea se datoreaza si jocului post-motiune, dar mai ales retragerii in plan institutional si simbolic.
Campania a fost practic impartita in doua registre:
Candidatura lui Theodor Paleologu isi face treaba, incurca lucrurile si asta a si fost miza ei, dar o dezbatere Paleologu-Barna i-ar putea folosi lui Barna, daca va reusi sa demonstreze inutilitatea candidatului PMP.
Totusi, cum creste Mircea Diaconu?
Aici e mai degraba in joc un mecanism de psihologie sociala. Tacand, neintrand in ring, Mircea Diaconu este recunoscut de acel electorat anonim, fara putere, care sta de regula retras si devine vizibil numai atunci cand nu este solicitat.
Nu e un electorat de opinie, nu se manifesta prin adeziuni, nu e un electorat caruia sa ii ceri ceva, ci pe care trebuie doar sa il lasi sa se recunoasca intr-un anumit tipar. De asta Mircea Diaconu nu trebuie sa faca nimic anume, ci doar sa fie "un om dintre oameni".
Dan Barna a intrat in campanie propunandu-se ca principal competitor al lui Klaus Iohannis, care insa nu a facut nici cel mai mic pas in afara zonei de confort, unde este singurul candidat de tur doi.
In fata acestei retrageri suverane a lui Iohannis, Barna a ramas fara strategie de competitie. Acum, insa, dupa alunecarile succesive pana la pozitia a patra, Barna se poate reinventa electoral prin castigarea in fata relelor mai mari, Diaconu si Dancila.
E strategia cea mai rapida pe care o are la indemana, pentru a impulsiona participarea la vot.
Turul al doilea se joaca in primul tur, iata urgenta, pentru ca o calificare mai departe a lui Diaconu sau Dancila va fi ireversibila.
... Vezi tot