USR cere Facebook Europa sa ia masuri si Parchetului sa afle cine da banii pentru site-urile care il defaimeaza pe Dan Barna

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 16:14
7058 citiri
USR cere Facebook Europa sa ia masuri si Parchetului sa afle cine da banii pentru site-urile care il defaimeaza pe Dan Barna
Foto: captura video Facebook / Alianta 2020 USR-PLUS

Alianta USR-PLUS cere PSD sa recunoasca public daca se afla in spatele campaniei de defaimare a lui Dan Barna, iar Parchetului sa afle pe banii cui se desfasoara aceasta campanie. In plus, alianta cere Facebook Europa sa ia masuri astfel incat publicitatea electorala si politica sa devina mai transparenta.

Deciziile au fost anuntate marti, intr-o conferinta de presa, de Catalin Drula, coordonatorul national al campaniei USR PLUS pentru alegerile prezidentiale, dupa ce alianta a identificat o retea de site-uri si pagini de Facebook care sunt folosite pentru a distribui stiri false.

Site-urile si paginile de Facebook identificate sunt: Guvernare.net, Ciuma Rosie, Info 360, Informeaza-te, iqStiri, Litere.net, Politice.net, Rasu Plansu, Romania Politica, Romania Puternica, Salvam Romania, Stiri Financiare, Stiri Politice, se precizeaza intr-un comunicat al USR. Conform calculelor facute, in aceste site-uri au fost investiti sute de mii de lei si ele au reusit, prin reclame sponsorizate, sa ajunga la milioane de romani de la inceputul lunii august 2019 pana astazi.

Catalin Drula a afirmat ca aceasta campanie a fost creata deliberat.

"Pana in acest moment am identificat 13 pagini care in ultimele sapte luni au investit peste 200.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro, pentru a promova postari sponsorizate impotriva lui Dan Barna si a Aliantei USR PLUS. Suma s-a dublat in ultima saptamana.

Reteaua a inceput sa functioneze in lunile iulie si august. A publicat peste 1.000 de postari si a generat peste 100 de milioane de afisari, cu audiente care depasesc frecvent un milion de utilizatori Facebook", a declarat coordonatorul national al campaniei Aliantei, din partea USR, pentru alegerile prezidentiale.

Catalin Drula a reamintit ca Alianta USR PLUS a fost tinta unei campanii de fake news si in timpul alegerilor europarlamentare, cand au fost inchise mai multe pagini, conturi false si grupuri asimilate PSD.

Citeste mai multe despre: Facebook a sters 31 de pagini si conturi de stiri false, care manipulau in folosul PSD.

"Administratorii a doua dintre paginile masinariei de propaganda, Litere.net si Politice.net, au beneficiat in campania de la europarlamentare, asa cum au aratat investigatiile jurnalistice, de contracte din partea PSD in valoare de 850.000 de lei (...)

Nu stim daca banii folositi pentru aceasta campanie negativa mascata vin din surse publice, surse private sau surse externe. Desigur, avem banuielile noastre cu privire la cine este in spatele acestei campanii. Stim ca, la alegerile europarlamentare, PSD a folosit boti si ferme de servere pentru a genera in mod artificial comentarii pe Facebook. Aceste informatii apar in dosarul de la DNA al fostului trezorier PSD, Mihai Draghici.

De asemenea, in urma anchetelor din presa, inclusiv cele realizate de jurnalistii de la Pressone, stim ca cel putin trei dintre paginile de Facebook implicate in aceasta campanie sunt administrate de o companie care a primit sute de mii de lei de la PSD in campania de la europarlamentare", a subliniat deputatul Catalin Drula in conferinta de presa.

In aceste conditii, Alianta USR PLUS ii cere premierului Viorica Dancila si PSD:

- Sa recunoasca public daca sunt in spatele acestei campanii mascate de fake news si defaimare

- Sa spuna daca persoanele, firmele si retelele de pagini false pe care le-au folosit in mod ilegal la alegerile europene sunt in continuare operationale.

- Sa spuna daca pentru aceste operatiuni mascate au folosit fondurile publice din subventia pe care PSD o primeste ca partid parlamentar.

De asemenea, Alianta USR PLUS solicita Autoritatii Electorale Permanente sa investigheze contractele de publicitate electorala ale PSD pentru a determina daca modul in care au fost folositi banii pentru aceste retele incalca sau nu legea finantarii partidelor politice.

"In acelasi timp, Alianta solicita Parchetului General sa investigheze daca sursele de finantare pentru functionarea acestei retele sunt surse interne sau externe, surse care ar putea afecta organizarea si rezultatele alegerilor prezidentiale din Romania.

Alianta USR PLUS a luat deja masuri si la nivel european. Deputatul Catalin Drula a trimis in aceasta dimineata catre Facebook Europa dosarul cu detaliile concrete despre fiecare pagina care face parte din retea, precum si sumele investite si informatii privind coordonarea postarilor.

Mai mult, Dragos Tudorache si Ramona Strugariu, europarlamentari ai Aliantei USR PLUS si membri in comisia LIBE din Parlamentul European, vor solicita azi o intalnire cu reprezentantiii Facebook Europa pentru a clarifica masurile pe care Facebook le ia astfel incat publicitatea electorala si politica sa devina mai transparenta.

Dupa intalnire, europarlamentarii USR PLUS vor face o sesizare catre Comisia Europeana pentru a ridica problema transparentei finantarii politice in comunicarea digitala", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Totodata, Catalin Drula a subliniat ca Alianta USR-PLUS isi doreste "o campanie onesta, fara pagini fake si fara sute de mii de lei, din banii nostri, investiti sub protectia anonimatului in propaganda mincinoasa".

Raspunzand la intrebari, Catalin Drula a cerut inca o data autoritatilor sa lamureasca cine se afla in spatele acestor campanii, precizand ca ar putea fi chiar o problema de siguranta nationala, pentru ca de aceasta data vorbim despre alegerea presedintelui Romaniei.

In plus, el a subliniat ca "ar fi bine sa fie o legislatie unica la nivel european, sa ne protejam interesele in mod coordonat pe acest continent", dand ca exemplu masurile luate de Facebook in SUA, pentru ca in momentul de fata "e prea usor pentru banii murdari sa duca la influentarea alegerilor promovand informatii false si defaimatoare", ceea ce nu este in regula intr-o democratie.

Urmareste aici conferinta de presa:

#USR campanie site fake news, #PSD site fake USR Barna , #candidat prezidentiale