Dan Barna face dezvăluiri din interiorul USR PLUS. Propunerea „radicală”, „surprinzătoare” și „de neacceptat” făcută de Dacian Cioloș

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 07:28
8920 citiri
Dan Barna face dezvăluiri din interiorul USR PLUS. Propunerea „radicală”, „surprinzătoare” și „de neacceptat” făcută de Dacian Cioloș
Dan Barna a declarat că a fost luat prin surprindere de o propunere „radicală” a lui Dacian Cioloș FOTO Hepta

Vicepreşedintele USR Dan Barna anunţă că liderul partidului, Dacian Cioloş, a propus o serie de modificări în ce priveşte structura şi funcţionarea partidului, precizând totodată că în cazul în care Biroul Naţional nu va vota acest program, îşi va depune mandatul.

"A fost oarecum o surpriză în şedinţa de Birou Naţional, în sensul că preşedintele partidului, conform statutului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii şi funcţionării partidului.

Elementul însă surprinzător a fost: "Dacă nu votaţi acest program, eu îmi voi depune mandatul". Ceea ce a fost într-adevăr o surpriză pentru colegii din Biroul Naţional, pentru că e preşedinte proaspăt ales, ne aşteptam să discutăm despre programul şi strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziţie consistent pe care o reprezentăm şi a fost cumva o reacţie surprinzătoare", a declarat Barna, pentru Digi 24.

Vicepreşedintele USR a menţionat că luni va avea loc următoarea şedinţă de Birou Naţional, în care Dacian Cioloş intenţionează să supună votului programul său. El a menţionat că în ultimele şedinţe ale Biroului Naţional propunerile privind politica USR au fost adoptate cu o largă majoritate.

"Tocmai de asta a fost surprinzătoare poziţionarea de astăzi, întrucât - cu excepţia unor elemente de management interne, care sunt total irelevante pentru cetăţenii României - toate propunerile legate de poziţionările politice au fost susţinute în unanimitate în Biroul Naţional. Cred că 98% dintre deciziile propuse de preşedinte au avut susţinere. Au fost decizii consensuale, unanime. De ce această poziţionare foarte radicală în acest moment, când s-au încheiat toate ciclurile electorale? (...) Poziţionarea de astăzi pentru mine a fost foarte surprinzătoare şi sper în continuare să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal", a spus Dan Barna.

În opinia sa, măsurile susţinute de Cioloş "sunt de neacceptat", deoarece propunerile privind guvernul din umbră sau o serie de alte decizii ar urma să fie formulate de către experţi din afara partidului.

"De aceea e şi cumva o reacţie în momentul acesta în partid - propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experţi care să ne arate cum să conducem. Şi membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experţi care să decidă ei care sunt poziţionările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o şcoală de vară politică. Numai că un partid e mai mult decât atât. Adică genul acesta de abordare nu l-am văzut nicăieri la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă", a subliniat Barna.

El a adăugat că îşi doreşte ca Dacian Cioloş să rămână în USR, dar ca propunerile sale să fie negociate.

"E mai bine să negociem acest program al preşedintelui, pe care ni l-a propus, dacă doreşte un vot al Biroului Naţional asupra lui. Să stabilim liniile prin care USR să intre pe un trend ascendent - pentru că, în momentul de faţă, trebuie să recunoaştem, e o perioadă de stagnare - şi să fim acea opoziţie europeană, modernă, modernizatoare de care România are nevoie disperată astăzi.

Pentru că avem pe de o parte o extremă pro-rusă şi de cealaltă parte un mamut PSD-PNL cleptocratic. (...) Eu sper să nu ajungem acolo (la o demisie a lui Cioloş, n.r.). Sunt prevederi statutare foarte clare, dar sper să nu se ajungă în situaţia asta şi să fie doar o modalitate cumva inedită de încercare de promovare a unui program care are puncte care sunt neacceptabile pentru ceea ce este şi a fost întotdeauna USR", a afirmat Barna.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Dan Barna, #Dacian Ciolos, #usr plus , #politica interna