Reactia lui Dan Barna in cazul OLAF: "Daca se va porni urmarirea penala, ma voi retrage"

Marti, 11 Mai 2021, ora 16:51
3411 citiri
Reactia lui Dan Barna in cazul OLAF: "Daca se va porni urmarirea penala, ma voi retrage"
Vicepremierul Dan Barna SURSA FOTO: Facebook/Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna a declarat marti, 11 mai, dupa ce a fost reclamat la DNA pentru posibila savarsire a unor fapte penale, ca se va retrage daca procurorii anticoruptie vor incepe urmarirea penala impotriva sa.

Barna a spus si ca a solicitat nota de constatare de la DLAF, care a confirmat ca a trimis dosarul la DNA.

"Daca se va porni urmarirea penala impotriva mea, evident ma voi retrage. (...) Principiile pe care le sustin, fara penali in functii publice, voi continua sa le sustin si reprezinta o valoare si un crez cu care am venit in politica si cu care voi continua sa fac politica in Romania. Am solicitat nota de constatare de la DLAF", a declarat Barna.

Vicepremierul Dan Barna e reclamat la DNA pentru posibila savarsire a unor fapte penale. Initial, Barna a spus ca nu are nicio informatie oficiala de la DLAF privind implicarea sa in vreo nota de constatare care sa fie trimisa la DNA. El a mai spus ca nu are nicio informatie despre existenta vreunei fapte care sa ii fie imputata de catre DLAF sau de vreo alta institutie a statului, deoarece nu exista niciuna. Reactia vine in contextul in care presa a relatat despre faptul ca Departamentul de lupta antifrauda din Guvern a sesizat DNA in legatura cu "presupuse fapte de natura penala" petrecute in cadrul proiectelor cu fonduri europene in care a fost expert Dan Barna.

"In contextul informatiilor aparute astazi in presa sunt necesare urmatoarele precizari:

Pana in acest moment nu am nicio informatie oficiala de la DLAF privind implicarea mea in vreo nota de constatare care sa fie trimisa la DNA. Am incredere ca nu au ales sa anunte in presa inainte sa ma informeze si pe mine.

Doua dintre proiectele POSDRU in care a fost beneficiar Consiliul Judetean Alba, "SES-am deschide-te" si "Punti comunitare", au ajuns in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

In aceste proiecte a fost expert si vicepremierul Dan Barna, care a oferit consultanta CJ Alba prin intermediul unui firme din Sibiu la care a fost asociat.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru lupta antifrauda, in legatura cu patru persoane implicate in aceste proiecte exista suspiciuni cu privire la "posibila savarsire a unor fapte de natura penala".

Din articolul care a aparut azi in presa se desprind urmatoarele informatii:

- Ca DLAF a finalizat o verificare inceputa in timpul campaniei prezidentiale din 2019 si intentioneaza sa transmita catre DNA nota de constatare a verificarii. Se intampla practic exact ceea ce am cerut inca din 2019, fiind singura forma prin care aceasta poveste se poate inchide.

- Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atributii in recrutare si manageri de structuri de economie sociala. Eu nu am avut in proiectele mentionate niciuna din aceste calitati, pozitia mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logica pornind de la raspunsul transmis de DLAF presei ar fi ca nu este vorba despre persoana mea.

Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat si pe parcursul intalnirii avute cu personalul DLAF acum cateva saptamani cand mi-au spus ca nu au retinut nici o fapta ilegala in ceea ce ma priveste. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar pana in acest moment nu am primit nici o informatie oficiala.

- Se induce ideea ca numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Daca va fi, voi spune eu, inainte sa vehiculam informatii incomplete, pe surse si de natura sa creeze confuzii inutile.

Am fost permanent la dispozitia DLAF si sunt in continuare la dispozitia lor pentru orice fel de informatii vor avea nevoie. Inteleg ca institutiile trebuie sa isi faca datoria si sa verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene si e firesc sa fie asa; ce nu este firesc e ca o institutie sa comunice in presa informatii incomplete.

Este in mandatul DLAF sa documenteze si sa fundamenteze suspiciuni de frauda - confirmate sau nu apoi de organele competente - nu sa alimenteze suspiciuni la adresa oricarei persoane, publice sau nu.

Am zis din primul moment ca vreau ca aceasta cercetare sa se termine cat mai repede. Imi mentin solicitarea si astept ca DLAF sa o finalizeze.

In sinteza:

Nu am nici o informatie oficiala despre existenta vreunui dosar pe numele meu.

Nu am nicio informatie despre existenta vreunei fapte care sa imi fie imputata de DLAF sau de vreo alta institutie a statului, pentru ca nu exista niciuna", a scris Dan Barna marti pe Facebook.

Departamentul de lupta antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA in legatura cu "presupuse fapte de natura penala comise in contextul implementarii unor proiecte finantate din fonduri europene", potrivit unui raspuns al DNA, potrivit G4Media. Publicatia relateaza despre doua sesizari ale DLAF primite de DNA in data de 10 mai 2021 si care vizeaza proiectele cu fonduri europene in cadrul carora actualul vicepremier Dan Barna a fost expert antreprenorial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizie-bombă în cazul omului de afaceri Alexander Adamescu. Dosarul în care era acuzat de mituirea unor magistrați a fost anulat
Decizie-bombă în cazul omului de afaceri Alexander Adamescu. Dosarul în care era acuzat de mituirea unor magistrați a fost anulat
Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus joi, 29 februarie, anularea tuturor probelor (denunţuri, declaraţii de martori, interceptări) strânse de procurorii DNA în dosarul în care...
Un fost deputat cere despăgubiri de 400.000. Acesta acuză DNA că i-a distrus viața și i-a omorât soția
Un fost deputat cere despăgubiri de 400.000. Acesta acuză DNA că i-a distrus viața și i-a omorât soția
Ioan Oltean, fost deputat PDL și PNL cu șase mandate în Parlamentul României, cere în instanță daune de 400.000 de euro, după ce viața sa ar fi fost grav afectată ca urmare a unui dosar...
#DNA, #DLAF, #penal, #fapte penale , #stiri Dan Barna