Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o noua Lege a Sanatatii

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 21:30

   

Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o noua Lege a Sanatatii
(P) Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale, sustine ca este nevoie o noua Lege a Sanatatii, care sa redea preventiei si medicinei de familie rolul lor esential in orice sistem medical modern. Asistenta medicala nu trebuie sa mai fie o povara financiara pentru familiile si asa incercate de boala.

Legea actuala a Sanatatii este veche de 13 ani si a suferit mii de modificari si amendamente. In 2007, cand a fost aprobata legea nr. 95, nu existau nici sistemul informatic, nici spitale construite din donatii, nici posibilitatea de a analiza stiintific cantitati uriase de date despre sanatatea populatiei cu ajutorul tehnologiei, nici conceptul de medicina bazata pe valoarea serviciilor medicale.

Pe hartie, statul roman le ofera cetatenilor sai servicii medicale extinse, dar in realitate fiecare dintre noi stim ca traim intr-o mare minciuna oficiala. Serviciile medicale nu sunt platite la valoarea lor reala, achizitiile efectuate in sistemul medical sunt infestate de coruptie, investitiile nu se bazeaza pe nevoile oamenilor, ci pe interesele unor cercuri de putere.

Si in tot acest timp, costurile cu serviciile medicale au devenit o problema din ce in ce mai apasatoare pentru milioane de familii. Romania se numara printre tarile europene cu o rata mare a populatiei expuse la cheltuieli catastrofice din motive medicale. Acest lucru inseamna ca sunt foarte multe familii care au ajuns la sapa de lemn atunci cand cineva drag s-a imbolnavit.

"Avem nevoie de o noua lege a sanatatii care sa tina costurile sub control. Voi initia un grup de lucru pentru o noua lege a sanatatii, care va implica toti actorii relevanti ai sistemului: reprezentanti ai pacientilor si ai organizatiilor societatii civile cu activitate in domeniul sanitar, reprezentanti ai universitatilor de medicina si ai departamentelor de sanatate publica, experti in economie si politici de sanatate, reprezentanti ai medicilor de familie, ai asistentelor medicale si moaselor, ai managementului din sistemul medical public si privat", a declarat Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale.

Aceasta noua lege a Sanatatii trebuie modernizeze sistemul de asigurari de sanatate pe principii de cost-eficienta. Romanii sunt printre cetatenii europeni care au cheltuieli medicale direct din buzunar peste media UE si in crestere.

Ca rezultat, accesul la servicii medicale de calitate este redus, iar oamenii devin mai saraci si mai bolnavi. Sistemul de asigurari de sanatate trebuie modernizat astfel incat statul sa le poate oferi romanilor protectie financiara in caz de boala si acces la servicii medicale atunci cand au nevoie.

"Noua lege a sanatatii trebuie sa redea medicilor de familie rolul de temelie a sistemului medical, atat prin stimulente profesionale si financiare, cat si prin programe inovatoare care sa creasca accesul oamenilor din toate mediile de rezidenta la asistenta medicala. Voi sustine cresterea ponderii bugetului alocat medicinei de familie de la 6%, cat este in prezent, la 10% - un nivel apropiat de media statelor europene", explica Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la Presedintie.

In plus, noua lege a sanatatii va avea reguli noi, mai flexibile, privind stimulentele fiscale acordate activitatilor din domeniul cercetarii si inovatiei din sfera medicala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16128 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Dan Barna vrea.....asta vrea de toate , dar nu vine si cu solutiile
in Romania politicienii stiu doar sa promita si sa minta pana ajung la ciolan si apoi trec la umflatul ...buzunarelor !si uita de promisiuni ....Asta e !De justitie NIMENI nu se leaga ..pt ca e favorabila HOTILOR haha hahahah ! Sa inceapa cu Justitia ,sa bage in puscarie ceice au furat zeci ,sute de mil.€ si sa recupereze banii ,confiste bunuri terenuri etc .... ah haa a aha aaa nuuu! pt ca acum e randul lor !!!
lia_stoenescu
rank 5
Bila alba!
Sunt in perioada in care adun plusurile si minusurile pentru fiecare din cei doi candidati care ma intereseaza; nu pornesc a priori de la ideea ca doar unul din ei merita luat in consideratie.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor