Alegeri prezidentiale: Viziunea lui Dan Barna pentru Educatia din Romania

Publicitate electorala
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 20:15
17061 citiri
Alegeri prezidentiale: Viziunea lui Dan Barna pentru Educatia din Romania

(P) Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale, propune extinderea atributiilor Presedintelui astfel incat acesta sa aiba un cuvant important de spus in alcatuirea bugetului de stat si finantarea corecta a sistemului de Educatie.

"Voi intoarce in Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigura suficient de multi bani pentru Educatie sau mecanisme prin care finantarea per elev nu reduce disparitatile de acces si calitate a educatiei, nu sa le adanceasca, asa cum se intampla in prezent. Pana la finalul mandatului meu", da asigurari Dan Barna.

Dan Barna este primul candidatul din cursa pentru alegerile prezidentiale care si-a lansat programul electoral, iar principalele directii de promovare a Educatiei in mandatul lui Dan Barna de presedinte vor fi:

1. 6% din PIB pentru Educatie

De aproape 10 ani, Legea Educatiei prevede obligativitatea alocarii a 6% din PIB pentru invatamant, dar niciun guvern nu a respectat pana acum aceasta prevedere.

In viziunea lui Dan Barna, educatia are nevoie de cei 6% astfel incat sa fie alocate fonduri speciale pentru formarea profesionala initiala si continua a profesorilor, pentru atragerea cadrelor didactice catre zonele geografice cu deficit de profesori, precum si pentru investitii in infrastructura educationala critica (cladiri, laboratoare, biblioteci, camine, cantine, dar si resurse educationale precum materiale didactice, infrastructura digitala).

In plus Dan Barna sustine o revizuire a mecanismului finantarii per elev, astfel incat o pondere mai mare sa revina echipamentelor si materialelor didactice pentru activitati scolare si extracurriculare.

2. Masuri de stimulare a accesului si participarii in educatie pentru toti copiii si tinerii, dar si masuri de crestere a calitatii educatiei

Dan Barna sustine ca Romania are nevoie in continuare de masuri remediale care sa creasca accesul si participarea scolara a copiilor si tinerilor din toate mediile de la cresa si pana la universitate sau invatamantul profesional - masa calda in scoli, transport sigur pana la scoala si inapoi, vouchere de gradinita - dar si de cresterea calitatii educatiei la toate nivelurile.

Calitate inseamna profesori bine pregatiti si adaptarea educatiei la cerintele specifice ale elevilor si nevoile reale ale societatii actuale, cu eliminarea uniformizarii care nu creeaza altceva decat mediocritate.

Calitate inseamna si deschiderea catre concurenta in sistemul de invatamant.

3. Descentralizare si depolitizare a sistemului de educatie prin transferul puterii de decizie catre scoli, la nivelul elevilor, parintilor si profesorilor

Desi s-a spus de multe ori ca educatia trebuie centrata pe copil, cel mai puternic actor din sistem a ramas politicul.

Propunerea pe care Dan Barna o va sustine in mandatul sau de presedinte este transferul puterii de decizie de la inspectoratele scolare catre nivelul scolii si schimbarea modului de functionare a consiliilor de administratie astfel incat scolile sa fie conduse mai aproape de copii si pentru interesele lor.

Puterea de decizie in scoli trebuie sa fie a celor care sunt cei mai apropiati de copii: profesorii si parintii. Ei stiu cel mai bine care sunt nevoile copiilor si ale scolii.

4. O scoala mai sigura si mai sanatoasa pentru copii

Dan Barna sustine o interventia de urgenta asupra tuturor scolilor care functioneaza in spatii neconforme din punct de vedere sanitar sau al sigurantei la incendiu si cutremur este o masura urgenta pe care o voi sustine cu tarie.

Sunt peste 3.000 de unitati scolare inventariate si expertizate care se afla in aceasta situatie.

De asemenea, candidatul USR PLUS sustine ca educatia pentru sanatate trebuie sa fie o prioritate in scolile din Romania pe parcursul anilor de invatamant primar si gimnazial.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...