Barna: Bugetul trebuie dezbatut in Parlament. Angajarea raspunderii ar putea deschide un precedent periculos

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 13:09
3705 citiri
Barna: Bugetul trebuie dezbatut in Parlament. Angajarea raspunderii ar putea deschide un precedent periculos

Presedintele USR, Dan Barna, sustine ca legea bugetului trebuie dezbatuta in Parlament, considerand ca ideea angajarii raspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neaparat pentru actual guvern, ci pentru cele care vor veni.

Barna a discutat cu premierul Orban despre calendarul de adoptare a bugetului.

"Am discutat si despre calendarul de adoptare a bugetului, despre buget in Parlament si am spus foarte clar premierului Orban ca pozitia USR este aceea ca bugetul trebuie dezbatut in Parlament.

Ideea aceasta de eventuala angajare a raspunderii este una care ar deschide un precedent foarte periculos, nu neaparat referitor la prezentul guvern, dar orice guvern viitor va putea sa evite dezbaterea in Parlament a celei mai importante legi pentru ca, daca vorbim de dezvoltarea Romaniei si de cum functioneaza aceasta tara, bugetul este de departe cea mai importanta lege.

Tinem foarte mult ca principiul dezbaterii in comisiile parlamentare si principiul dezbaterii in Parlament sa fie respectat", a afirmat liderul USR.

Deficit de 3%

El a mai discutat cu premierul Ludovic Orban si despre dorinta USR ca bugetul sa fie construit in zona unui deficit de 3%.

"Am vorbit si despre dorinta USR si s-a vazut si in amendamentul depus in aceasta dimineata ca bugetul sa fie construit in zona unui deficit de 3%. Ideea ca putem sa mergem mai departe fara sa restructuram cheltuielile statului.

Am vazut chiar zilele trecute si reportajul Recorder care arata cat de multi bani de fapt sunt risipiti sau furati prin PNDL, cate investitii ale autoritatilor locale nu exista, de fapt, si banii sunt mutati prin firme de casa.

Aceste cheltuieli publice, nu mai vorbim de cheltuielile legate de personal, care nu munceste la stat, fiind doar platit de catre stat, toate aceste cheltuieli trebuie restructurate si necesitatea de a pastra deficitul in zona de 3% nu este doar un principiu de contract si de angajament ale Romaniei pe plan european, este o miza pentru a nu intra intr-o logica de crestere a dobanzilor si de inflatie pe care Banca Nationala sa nu o mai poata controla", a explicat Dan Barna.

El a mentionat ca premierul i-a spus ca este greu sa ramana in zona deficitului de 3%.

"A spus ca este foarte greu sa ramana in zona deficitului de 3%, este pana la urma o chestiune de optiune si de decizie politica. Eu am argumentat ca miza este aceea nu de a taia investitiile, investitiile reale de dezvoltare, ci de a restructura cheltuilile si risipa infioratoare care exista in sectorul public", a mai declarat Dan Barna.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, ca nu exclude posibilitatea asumarii raspunderi pe Legea bugetului, daca exista "risc major" ca actul normativ sa nu fie adoptat in Parlament pana la finalul anului.

Nici UDMR nu este de acord cu asumarea raspunderii pe legea bugetului.

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...