Barna crede ca sunt sanse ca Guvernul Orban sa treaca din prima, dar e o persoana printre ministri cu probleme de integritate

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 07:42
6022 citiri
Barna crede ca sunt sanse ca Guvernul Orban sa treaca din prima, dar e o persoana printre ministri cu probleme de integritate

Presedintele USR, Dan Barna, considera ca Guvernul Orban are "sanse rezonabile" de a fi investit de la inceput, dar a precizat ca pe lista de nume cu potentiali ministri care i-a fost prezentata se regaseste o persoana pe care USR nu o agreeaza, avand probleme de integritate.

"Se constituie o majoritate similara ca la motiune, mai mult sau mai putin, care pare ca poate obtine acel 233 de voturi necesar pentru investirea Guvernului", a spus Barna.

"Eu nu am nicio indoiala ca urmatoarea guvernare a Romaniei va fi o guvernare USR-PLUS cu PNL. E o probabilitate mai mult decat rezonabila, tocmai de aceea alegerile anticipate sunt importante si e necesar sa se intample cat mai repede, pentru ca aceasta majoritate care se va crea sa fie una suficient de consistenta ca sa putem face reformele de care Romania chiar are nevoie", a declarat Dan Barna, marti seara, intr-o emisiune la Digi24.

Acesta a precizat ca isi doreste "o guvernare USR-PLUS sustinuta de PNL si nu invers".

Liderul USR considera, de asemenea, ca PSD "nu ar trebui sa mai aiba vreo sansa de guvernare in Romania in urmatorii zece ani pentru a putea vorbi de un stat civilizat si depesedizat".

Presedintele USR a explicat ca, dupa scrutinul prezidential, dupa ce este adoptat bugetul, se poate forma o majoritate parlamentara care sa respinga "doi premieri de sacrificiu", dupa care se pot organiza alegerile anticipate.

Totodata, liderul USR considera ca ramanerea unui guvern minoritar pana la alegerile la termen ar intari PSD.

"Daca lasam PSD-ului un termen de un an in care sa atace guvernarea minoritara, nu vom face decat sa reintarim un PSD care acum are foarte mari probleme de credibilitate. (...) Solutia este aceea de a ajunge la un acord politic, pe final de an sau la inceputul anului viitor, prin care sa putem genera alegeri anticipate.

Este un principiu pe care l-am agreat si un obiectiv pe care l-am asumat ambele partide, privindu-ne in ochi", a mai spus Barna.

Acesta considera ca intrarea la guvernare "nu a fost niciun moment pe masa dinspre USR si nu a fost solicitata de premierul Orban".

Presedintele USR a reiterat ideea conform careia un guvern minoritar ar fi un guvern "slab".

"Acest guvern, chiar daca-si va obtine investitura, (...) va fi un guvern slab, pentru ca este un guvern care, neavand majoritate parlamentara, va trebui sa se chinuie cu fiecare amarata de initiativa", a mai afirmat Dan Barna.

Intrebat ce sanse crede ca are PNL sa cada la intelegere cu Pro Romania, liderul USR a spus ca este "greu de spus", dar ca sansele sunt "relativ bune de a se obtine si sprijinul Pro Romania".

Acesta sustine ca sunt "sanse rezonabile" ca investirea Guvernului sa aiba loc inca de la inceput.

"Se constituie o majoritate similara ca la motiune, mai mult sau mai putin, care pare ca poate obtine acele 233 de voturi necesar pentru investirea Guvernului".

Liderul USR a precizat, insa, ca pe lista cu posibili ministri prezentata de premierul desemnat Ludovic Orban se afla o persoana, alaturi de alte nume propuse pentru un minister, pe care USR nu o agreeaza.

Barna a spus ca respectiva persoana, pe care nu a vrut sa o nominalizeze, ar avea probleme de integritate, fara a da detalii si spunand doar ca nu este vorba despre dosare penale, investigatii deschise de ANI sau contracte cu statul.

In acest context, presedintele USR a precizat ca l-a anuntat pe premierul desemnat ca parlamentarii USR nu vor vota in comisii pentru ca acea persoana sa devina ministru.

De altfel, Dan Barna a mai spus ca USR doreste sa vada mai intai lista viitorului guvern, iar daca va avea obiectii, le va exprima.

"Vorbim strict despre sustinerea investiturii acestui guvern. Urmeaza sa vedem si lista guvernului (...) si daca sunt obiectiuni acolo sa putem sa le exprimam, astfel incat sa fie un acord inclusiv pe componenta guvernului", a mai afirmat liderul USR.

Acesta a spus ca este "firesc" ca cei care sustin un guvern in Parlament sa-si poata exprima opinia dupa ce vad componenta acestuia.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....