Barna, dupa prima runda de consultari cu Orban: Sa vedem ce se va intampla luni si marti. Sectia Speciala ramane o prioritate

Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 15:55
5450 citiri
Barna, dupa prima runda de consultari cu Orban: Sa vedem ce se va intampla luni si marti. Sectia Speciala ramane o prioritate

Liderul USR, Dan Barna, a declarat vineri, dupa discutiile cu premierul desemnat Ludovic Orban, ca negocierile vor continua si saptamana viitoare, dupa ce in primele doua zile ale saptamanii se va vedea ce se intampla in Parlament cu initiativa "Fara penali", alegerea primarilor in doua tururi si abrogarea legii recursului compensatoriu.

"Am avut o prima runda cu premierul desemnat si cu delegatia PNL", a spus Dan Barna, insotit la declaratiile de dupa negocieri de deputatii Stelian Ion si Catalin Drula.

In ceea ce priveste initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" si modificarea legii electorale astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi, Dan Barna a declarat ca "exista o sustinere in aceasta directie si i-am solicitat premierului desemnat sa isi foloseasca parghiile de negociator pentru ca aceste doua initiative, alaturi de recursul compensatoriu (asupra caruia se pare ca exista un acord mai larg pentru abrogarea acestuia) sa treaca".

Alte obiective pe care ar trebui sa si le asume Guvernul Orban ar fi legate, in opinia USR, de Sectia Speciala de investigare a magistratilor, Legile Justitiei sau Radarul Padurilor si masurile care trebuie luate pentru oprirea actelor ilegale de taieri de paduri.

"Sectia Speciala este un obiectiv pe care il avem ca prioritate", a subliniat inca o data Dan Barna, adaugand ca s-a discutat azi cu premierul desemnat si despre comisarul european din partea Romaniei, asupra caruia ar trebui sa existe "o dezbatere la nivel parlamentar asupra nominalizarii".

"A fost o prima discutie, o sa vedem ce se va intampla luni si marti cu initiativele despre care am vorbit: Fara Penali, primari in doua tururi si recursul compensatoriu. Am stabilit sa ne vedem marti dupa amiaza sau miercuri dimineata pentru inca o runda de consultari si pentru eventuale decizii (...) A existat o deschidere explicita a premierului dsemnat pentru aceste masuri, au spus ca sustin.

Urmeaza sa aiba dialog si negocieri cu celelalte partide pe care conteaza in constituirea majoritatii", a mai declarat Dan Barna.

Liderul USR a apreciat ca, "in momentul in care exista o majoritate, in doua zile de Parlament, de exemplu luni si marti, se iau masurile de care Romania are fundamental nevoie", transmitandu-se astfel public mesajul ca "lucrurile se schimba in Romania si iesim din umbra PSD".

"Vom avea o noua runda de discutii marti dupa amiaza sau miercuri dimineata", a precizat Barna.

Intrebat daca PNL a prezentat o lista de ministri, liderul USR a spus ca "nu a existat aceasta discutie, pentru ca toata intalnirea a fost in logica sustinerii parlamentare a propunerii de guvern pe care premierul desemnat o va aduce".

De asemenea, intrebat daca PNL a propus USR intrarea la guvernare, Dan Barna a precizat: "Nu s-a discutat asa ceva, noi am ramas consecventi ca USR poate intra la guvernare doar prin alegeri anticipate, avand o majoritate parlamentara pentru a putea face reforme. Acest lucru nu se poate intampla cu actuala majoritate a Parlamentului".

"Suntem in logica optiunii pe care presedintele, ca element de decizie, a propus-o: crearea unui guvern minoritar al PNL. Discutam de aceasta varianta", a adaugat Dan Barna, intrebat daca isi mentine ideea ca e mai bine sa ramana Viorica Dancila la Palatul Victoria cateva luni.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...