Dan Barna: Sper sa nu ajungem in situatia dureroasa cu Renate Weber avocat al poporului

Marti, 25 Iunie 2019, ora 09:45
6190 citiri
Dan Barna: Sper sa nu ajungem in situatia dureroasa cu Renate Weber avocat al poporului
Foto: Arhiva Facebook/ Dan Barna

Presedintele USR, Dan Barna, considera ca Renate Weber nu este potrivita pentru a ocupa pozitia de avocat al poporului, aratand ca aceasta a acoperit in Parlamentul European problemele din Justitie, in timp ce USR il sustine pe Eckstein Kovacs Peter, care ar avea "anvergura morala de a fi credibil in acest rol".

"Inteleg ca astazi (luni - n.red.) domnul Ciorbea a transmis PSD o scrisoare prin care a spus 'nu mai aveti avocat al poporului'. Deci, pe aceeasi logica, domnul Ciorbea era al PSD, doamna Weber, sper sa nu ajungem in situatia aceasta dureroasa, va fi a lui ALDE.

Pentru ca exact despre asta a fost vorba: ultimul avocat al poporului, din pacate, nu a fost al poporului, decat ca eticheta la intrare, dar in realitate, ca manifestare politica si ca responsabilitate fata de atributiile pe care le avea, a fost un avocat al PSD, de la un capat la altul", a spus Dan Barna, luni seara, la Digi24.

Liderul USR a adaugat ca formatiunea il sustine pe Eckstein Kovacs Peter, care "este un profesionist, o personalitate a vietii politice si civice din ultimii ani, care are o sustinere buna si dinspre societatea civila".

"Exista deja o sustinere parlamentara importanta, si dinspre USR, si dinspre PNL, si dinspre UDMR, minoritati... Sper sa avem intelepciunea de a intelege, exact in contextul lui 26 mai si tot ce a urmat de atunci, ca aceasta pozitie nu este o pozitie de administrator la o regie de electricitate sau de carbuni, ci este chiar o personalitate de care depinde stabilitatea noastra ca stat democratic", a subliniat Barna.

El a adaugat ca viitorul avocat al poporului "e important sa fie o persoana care sa aiba anvergura morala de a fi credibil in acest rol".

"Cumva, vreau sa cred ca si in actuala majoritate sunt oameni care inteleg cum ar arata o Romanie in care Renate Weber, care a sustinut in Parlamentul European ca in Romania Justitia nu are nicio problema si ca ceea ce fac dansii e o corectare a statului de drept, deci Renate Weber ca avocat al poporului sau Eckstein Kovacs Peter, o personalitate care in momentul in care a fost pus in situatia de compromis moral a avut taria sa demisioneze, sa iasa din politica, ramanand moral", a declarat presedintele USR.

Barna a mai spus ca USR a ajuns la numele lui Eckstein Kovacs Peter dupa "discutii cu societatea civila".

Grupurile parlamentare ale ALDE din Senat si Camera Deputatilor au desemnat-o luni pe Renate Weber drept candidat pentru functia de Avocat al Poporului, a anuntat presedintele formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu. El a precizat ca fosta europarlamentara este sustinuta pentru aceasta functie de intreaga coalitie PSD - ALDE.

Victor Ciorbea a inaintat anterior o adresa presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor prin care a informat ca mandatul sau de Avocat al Poporului a incetat, a anuntat institutia intr-un comunicat.

Premierul Viorica Dancila a declarat ca in interiorul coalitiei PSD-ALDE s-a stabilit ca propunerea pentru functia de Avocat al Poporului va reveni celor de la ALDE. "Avocatul Poporului este al celor de la ALDE. Nu am stabilit nume", a spus sec premierul, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta coalitiei de guvernare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Dan Barna Renate Weber avocatul poporului, #Renate Weber ALDE avocatul poporului , #USR