Dan Barna: Politica externa a Romaniei, din nou pe nicaieri. Guvernul Maia Sandu trebuie recunoscut

Luni, 10 Iunie 2019, ora 07:23
4423 citiri
Dan Barna: Politica externa a Romaniei, din nou pe nicaieri. Guvernul Maia Sandu trebuie recunoscut
Foto: Arhiva Facebook/ Dan Barna

Dan Barna, liderul USR, critica reactia Guvernului in ce priveste situatia politica din Republica Moldova.

Barna noteaza ca politica externa a Romaniei este "din nou pe nicaieri", iar guvernul condus de Maia Sandu trebuie recunoscut.

"Politica externa a Romaniei, din nou pe nicaieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut.

Daca 'organizarea' votului din diaspora nu a fost, in evaluarea doamnei prim-ministru, un motiv suficient sa fie demis, iata ca dl Melescanu aduce in aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE. Poate comunica cineva la Externe ca reactia Romaniei este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde Romania are toata legitimitatea sa fie un jucator important.

Apelul la calm in Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: vointa Parlamentului trebuie respectata, iar guvernul pe care Maia Sandu il conduce trebuie recunoscut! De catre Guvernul Romaniei", a scris liderul USR pe contul sau de Facebook.

Reactia lui Dan Barna vine dupa ce Guvernul Romaniei a transmis, duminica, referitor la criza politica din Moldova, ca "urmareste indeaproape evolutiile politice din Republica Moldova si face apel la fortele politice sa negocieze o solutie la actuala criza care sa asigure continuarea reformelor si consolidarea parcursului european, se arata in comunicatul de presa".

"Romania, ca stat care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene si care sustine ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate fortele politice sa respecte procesul democratic si vointa cetatenilor exprimata prin vot la alegerile din februarie 2019. Cetatenii Republicii Moldova au nevoie de o solutie negociata politic care sa le asigure prosperitatea, continuarea reformelor si consolidarea parcursului pro-european", este mesajul transmis de Guvernul Dancila referitor la criza din Republica Moldova.

Vezi si prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis la situatia politica din Republica Moldova

Ce se intampla in Moldova

Miscari politice importante au fost declansate, sambata, in Republica Moldova. Deputatii din blocul ACUM si din PSRM au format o majoritate parlamentara si au convocat o sedinta a Parlamentului, pentru a numi un nou guvern, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca termenul de investire a unui nou executiv a expirat vineri, la miezul noptii.

Deputatii din coalitia majoritara nu au recunoscut decizia Curtii Constitutionale, sustinand ca termenul pentru investirea unui nou guvern expira, de fapt, sambata la miezul noptii.

Intrunit in sedinta, Parlamentul si-a ales noua conducere - presedinte a fost numita Zinaida Greceanii. Dupa care s-a stabilit noul guvern, condus de Maia Sandu, desemnat de presedintele Igor Dodon si votat in unanimitate de cei 61 de deputati. Membrii noului guvern au depus si juramantul de investire in functie.

Parlamentarii au adoptat si o declaratie privind "condamnarea tentativei de uzurpare a puterii in stat in favoarea Partidului Democrat din Moldova de catre Curtea Constitutionala" si i-au demis pe seful Centrului National Anticoruptie, Bogdan Zumbreanu, si pe directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Vasile Botnari.

In paralel, Curtea Constitutionala, sesizata de Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a invalidat pe rand toate deciziile luate de Parlament si presedintele Igor Dodon. Mai intai, reunita intr-o sedinta de urgenta, Curtea Constitutionala de la Chisinau a invalidat alegerea Zinaidei Greceanii in functia de presedinte al Parlamentului si a stabilit ca toate deciziile luate de Parlament sambata si cele care vor fi adoptate in continuare sunt neconstitutionale.

Ulterior, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul presedintelui privind numirea Maiei Sandu in functia de prim-ministru, precum si procedura de numire a Guvernului.

Si Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat ca deciziile luate, sambata, in Parlament reprezinta o incalcare a Constitutiei si a acuzat Blocul ACUM si PSRM de tentativa de uzurpare a puterii in stat.

Patru din cei sapte judecatori ai Curtii Constitutionale din Republica Moldova au fost numiti la propunerea Partidului Democrat al lui Plahotniuc.

Citeste totul despre situatia de criza din Republica Moldova si felul in care s-au desfasurat, sambata, evenimentele tensionate de la Chisinau.

La sedinta Parlamentului au participat si ambasadorii la Chisinau ai UE, SUA si Rusiei.

Vezi si reactiile UE, SUA si Rusiei la schimbarile politice din Republica Moldova, dar si primele reactii ale unor lideri politici din Romania.

Duminica, situatia s-a tensionat si mai mult. Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functia de presedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit presedinte interimar, fiind obligat sa dizolve Parlamentul.

La scurt timp dupa aceasta decizie, Parlamentul a fost dizolvat, iar Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate in data de 6 septembrie.

Urmareste evolutia crizei politice din Republica Moldova

In replica, Igor Dodon sustine ca singura optiune este "mobilizarea externa si interna, presiunea si rezistenta dura la uzurpatori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Barna criticat guvern politica externa, #Barna critici guvern Maia Sandu, #Barna recunoscut guvern Moldova , #USR