In USR a inceput votul. Dan Barna si-a pus in joc mandatul si explica de ce nu a candidat Ciolos la Cotroceni

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 17:08
11853 citiri
In USR a inceput votul. Dan Barna si-a pus in joc mandatul si explica de ce nu a candidat Ciolos la Cotroceni
Foto: Facebook / Dan Barna

Vineri, la ora 13:00, a inceput consultarea interna, informala, in USR, cu privire la oportunitatea unei demisii a presedintelui Dan Barna dupa ce acesta a ratat calificarea in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Intrebarea la care sunt invitati sa raspunda online membrii partidului este: "Considerati ca Dan Barna ar trebui sa isi dea demisia de la conducerea USR?".

Consultarea se realizeaza prin intermediul aceleiasi platforme care a fost folosita in trecut pentru alegerea presedintelui USR sau a candidatilor USR la alegerile europarlamentare, iar votul se va incheia miercuri, 20 noiembrie, tot la ora 13:00.

"Raspunsul trebuie sa fie Da sau Nu", a precizat pentru Ziare.com deputatul Ionut Mosteanu, membru al Biroului National.

Intrebat de la cati membri se asteapta un raspuns, Ionut Mosteanu ne-a spus ca probabil vor fi circa 9-10.000 de voturi, asa cum a fost si cand a fost ales Dan Barna presedinte.

"Avem peste 18.800 de membri, chiar a intrebat cineva aseara, in sedinta BN, si ne-am uitat in baza de date. Toti membrii vor primi mailul. Dar, tehnic, la fiecare consultare au fost niste probleme: cu unele mailuri care au fost gresite, unii chiar nu au avut adrese de mail etc. - si vor mai fi probleme, pentru ca odata ce ne-am extins si in rural, sunt oameni care nu folosesc foarte mult mailul, deci probabil vor fi si unii carora nu le este chiar la indemana acest tip de vot, desi pasii in aplicatie sunt foarte simpli.

Si mai sunt si unii care nu sunt foarte activi. Deci baza de la care plecam sunt cei aproximativ 10.000 care au votat la inceputul lui septembrie alegerea lui Dan Barna ca presedinte", a adaugat acesta.

Pentru ca au existat nemultumiti care au semnalat pe Facebook ca aceasta consultare nu este prevazuta in statutul USR, Ionut Mosteanu a subliniat ca este una "informala".

"Dar Dan poate sa intrebe membrii (asa cum si noi ne intrebam membrii, in cadrul filialelor judetene) ce parere au despre un anumit subiect, asa cum si colegii de la Bucuresti chiar acum doua luni au intrebat membrii din organizatie daca sunt de acord ca USR Bucuresti sa il sustina pe Nicusor Dan ca si candidat independent.

Este o consultare, nu are nicio valoare statutara, legala, juridica. Politica, insa, are: in functie de rezultat, Dan va decide daca isi depune mandatul sau nu", a mai spus deputatul USR.

De ce nu a demisionat Dan Barna

Ionut Mosteanu, care face parte din echipa de conducere a partidului, ne-a prezentat si motivele pentru care Dan Barna nu a demisionat imediat dupa aflarea rezultatelor obtinute in turul intai al alegerilor prezidentiale.

"Dan nu se agata de povestea asta, nici el, nici eu, nici nimeni. Doar ca e o dovada de responsabilitate, legata de viitorul politic imediat al partidului si al Aliantei. Trebuie sa navigam bine in perioada asta, pentru ca eu cred ca va fi bine pentru toti cu un partid nou pe propriile picioare. Ca va fi vorba despre unul rezultat dintr-o fuziune cu PLUS, ca va fi un USR solid, oricum ar fi, eu cred ca are locul lui in democratie. USR a fost bun pentru democratia ultimilor ani.

Acum e o fierbere in USR si multe forte din toate partidele ne vor dusi. Si-au dat seama ca ii incurcam pe toti si unii dintre ei sunt chiar speriati ca la un moment dat vor trebui sa colaboreze cu noi, iar noi avem o anumita intransigenta pe anumite directii ce tin de transparenta si integritatea functiei publice.

Daca Dan punea mandatul pe masa, punea partidul intr-o cursa a alegerilor interne. Asta insemna inca doua luni de campanie, iar noi trebuie sa facem pasii repede de tot si sa clarificam cum mergem la alegerile locale in alianta, si cum mergem la locale in anumite zone din tara prin discutii cu PNL, ma refer la zonele 'rosii', cum se intampla la mine, in Arges, de exemplu, sau in Bucuresti.

Or, daca noi intram intr-o competitie interna, asta inseamna o luna si ceva, apoi vin sarbatorile, probabil ca ajungeam in ianuarie, iar pentru ceilalti nu ar exista un partener cu toata credibilitatea de la USR. Cu cine se asaza la masa pentru discutii Ludovic Orban si Dacian Ciolos, cu un interimar (probabil si el contestat de unii)?

A fost o decizie de mare maturitate politica din partea lui Dan, care ar fi putut spune: 'Aveti mandatul meu pe masa'. Asa, vedem care sunt rezultatele si, apoi, ori isi depune mandatul, ori merge in continuare. Iar eu cred ca are sustinere in partid.

Prin urmare, procesul este urmatorul: Dan intreaba membrii, membrii ii raspund, Dan ia o decizie in functie de raspunsurile membrilor", a argumentat Ionut Mosteanu.

Intrebat daca stie care este procentul dincolo de care Dan Barna va decide sa isi dea demisia din functia de presedinte al USR, Ionut Mosteanu a raspuns: "Asta inca nu a stabilit. Vom vedea cum arata cifrele".

"Nu este un vot clasic"

Intr-adevar, contactat de Ziare.com, Dan Barna ne-a spus ca nu a stabilit un prag dincolo de care isi va da demisia.

"Este o consultare, o sa vad rezultatul. Nu am facut o scala de genul multumit/nemultumit, suparat/fericit. Chiar nu. O sa vedem cum arata lucrurile si o sa iau o decizie in consecinta. Nu este un vot in sensul clasic de 51% pentru sau impotriva", ne-a declarat liderul USR.

In contextul criticilor lansate in ultimele zile in spatiul public, l-am intrebat pe Dan Barna cum s-a decis, la inceputul verii, ca USR, nu PLUS sa dea candidatul la Presedintia Romaniei.

"Am analizat scenariile despre tandemul in care candidam - un partid sa dea presedintele, iar celalalt premierul. Coroborand si cu faptul ca Dacian Ciolos tocmai obtinuse la Bruxelles pozitia de presedinte al Renew Europe, in contextul respectiv cele doua comisii de negociere au stabilit ca formula sa fie: USR da candidatul la prezidentiale, iar PLUS - candidatul la functia de prim-ministru", ne-a spus Dan Barna.

Daca Alianta USR-PLUS ar fi iesit cu un candidat nepolitic sau cu Ciolos, rezultatele erau altele Interviu

Reamintim ca, in data de 13 iulie, presedintele USR Dan Barna a fost ales, in cadrul celui de-al 4-lea Congres National, candidatul la alegerile prezidentiale din partea USR. Dan Barna a obtinut atunci 324 voturi, din 466 exprimate, castigand in fata contracanditatilor sai Mihai Gotiu (votat de 134 membri), Dumitru Stanca (votat de 5 membri) si Dragos Dinulescu (votat de 3 membri).

Peste cateva zile, cele doua echipe de negociere ale USR si PLUS, membre ale Aliantei 2020, au convenit ca USR sa dea candidatul la Presedintia Romaniei, iar PLUS sa dea premierul intr-un viitor guvern.

"Dan Barna, dupa ce a fost desemnat candidat din partea USR, este candidatul USR-PLUS, iar functia de prim-ministru potential i-a revenit presedintelui PLUS, Dacian Ciolos", declara atunci deputatul USR Cristian Seidler pentru Digi24.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#consultare online USR demisie Barna, #vot USR demisie Dan Barna , #USR