O ancheta Rise Project dezvaluie ca seful USR e supervizorul unor fraude cu fonduri UE. Barna: E ca si cum ne-am supara pe Hagi

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 14:33
18974 citiri
O ancheta Rise Project dezvaluie ca seful USR e supervizorul unor fraude cu fonduri UE. Barna: E ca si cum ne-am supara pe Hagi
Foto: Arhiva Facebook/ Dan Barna

Rise Project a publicat, marti, o ampla ancheta in care dezvaluie ca firma lui Dan Barna a avut multe proiecte care ulterior au esuat, iar liderul USR ar fi "supervizorul senin al unor fraude si conflicte de interese cu fonduri UE". In replica, Barna spune ca e "ca si cum ne-am supara pe Hagi ca n-a inscris de fiecare data".

"Cateva contraste:

Antreprenorul de succes Dan Barna duce in spate o serie lunga de esecuri care au costat aproape sase milioane de euro;

Prezidentiabilul vrea sa-i intoarca pe romani in tara, dar si-a consolidat cariera pe seama unora nevoiti sa plece;

Opozantul si-a dirijat afacerile in algoritmul de incredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de scoala;

Seful USR, partidul care a initiat campania #FaraPenali, este supervizorul senin al unor fraude si conflicte de interese cu fonduri UE;

La bilant, managementul care l-a consacrat pe Barna ii este este profitabil siesi, in timp ce oameni aflati in cumpana au beneficiat doar pe hartie;

Vorbim despre persoane cu dizabilitati sau proveniti din medii defavorizate, greu de integrat pe piata muncii si extrem de neglijate in Romania. In numele lor, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare - DCG, compania fondata de Dan Barna, a castigat milioane sub pretextul facerii de bine", se arata in preambulul articolului "Adevarul despre Dan Barna" publicat de Rise Project.

Potrivit sursei citate, trei proiecte europene "generoase arata ca dupa razboi".

Proiectele "ingropate" de Grupul de Consultanta si Dezvoltare - DCG, compania fondata de Dan Barna, s-au numit "Punti Comunitare" (social), "SES-am Deschide-te" (social) si "Biblioteca Bunelor Practici" (antreprenorial).

"In centru se afla candidatul Aliantei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat in guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a iesit din firma de indata ce a intrat in minister.

L-a avut asociat pe Dragos Jaliu, 50 de ani, conferentiar la SNSPA, unde preda chiar cursul de Managementul proiectelor si programelor internationale - Dezvoltare regionala si fonduri structurale", sustin jurnalistii de la Rise Project.

"Banii s-au evaporat intre amici cu facturi la comanda, in nepotisme, deturnari, plati fictive, furturi de echipamente si discursuri despre frumusetea spiritului antreprenorial.

Din partea beneficiarilor, multa dezamagire. Regulile erau clare. Finantate de UE in spiritul coeziunii, afacerile sociale se afla la intersectia sectorului de antreprenoriat cu cel non-profit, functionand pe principiul reinvestirii profitului si utilizand excedentele in scopuri sociale.

Sistemul este urmatorul: banii vin de la Comisia Europeana la beneficiarul fondurilor, in cazul nostru Consiliul Judetean (CJ) Alba, care adauga si o mica cofinantare. Apoi fondurile sunt distribuite inspre parteneri, printre care si coordonatorul regional de proiecte, adica firma lui Barna si a partenerului sau, Dragos Jaliu. De aici ajung spre intreprinderile sociale", mai scriu autorii articolului aparut pe Rise Project, care dezvolta fiecare caz in parte.

Rise Project precizeaza ca Dan Barna, candidatul USR la presedintie, s-a retras in 2016 din companie si a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene in guvernul tehnocrat.

"Anul trecut, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare - DCG s-a intors la Alba, ca lider de proiect european. Cu o noua finantare de 11,8 milioane de lei, infiinteaza intreprinderi start up in centrele urbane din judetele Alba, Brasov, Sibiu, Covasna, Harghita si Mures.

'Ne propunem sa incurajam antreprenoriatul in Regiunea Centru, prin crearea unui cadru dinamic si sustenabil, favorabil dezvoltarii abilitatilor antreprenoriale', suna anuntul postat pe site-ul firmei. Proiectul se afla deocamdata in faza de implementare. Compania lui Barna a fost verificata in teren de OIR POSDRU Alba, dar totul a fost ok, ni s-a transmis. Ultimul control de la minister a plecat si el cum a venit", se mentioneaza in finalul articolului.

Citeste toata ancheta jurnalistilor de la Rise Project: Adevarul despre Dan Barna.

Ce spune Dan Barna

In replica, liderul USR Dan Barna a sugerat ca articolul aparut pe Rise Project are legatura cu candidatura sa la alegerile prezidentiale.

"Am vazut ca este un articol foarte lung. Sunt onorat ca Rise si-a alocat resurse in ultimele doua luni pentru aceasta documentare. Este cumva firesc intr-o campanie electorala sa existe genul asta de demersuri. Am vazut ca au ales doar cateva dintre proiectele in care structurile de economie sociala n-au rezistat dupa perioada de sustenabilitate.

Perspectiva apartine jurnalistilor. Pot doar sa spun ca am fost transparent. In cele doua luni de verificare minutioasa am avut ocazia sa stau o ora de vorba cu cei de la Rise. Nu e prima data cand se vorbeste de activitatea mea anterioara intrarii in politica", a declarat Dan Barna, pentru Mediafax.

El a reamintit ca toate proiectele realizate de compania in care a activat au fost monitorizate, verificate si rambursate integral de catre autoritatile de management romane si europene.

"Ceea ce se sugereaza in acel articol este ca si cum i s-ar reprosa unui fotbalist ca nu au iesit toate fazele perfecte. Dincolo de asta, e ca si cum ne-am supara pe Hagi ca n-a inscris de fiecare data. Lucrurile sunt foarte clare, am fost deschis, nu am nimic de ascuns. (...)

Perspectiva din care e abordat articolul este semnificativ extrasa din context, cumva si selectia atenta doar a celor cativa nemultumiti, fiind ignorati zecile de beneficiari.

Informatia este luata pe bucatele particulare, fiind ignorat contextul larg al implementarii, intr-un context in care linia respectiva de finantare fiind la inceput nu avea cele mai bune premise sa asigure sustenabilitatea", a conchis Barna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#rise project Dan Barna, #articol rise project Barna USR , #USR
Comentarii