Suspiciuni de fraudare a alegerilor interne pentru desemnarea presedintelui USR: Care sunt concluziile Comisiei Electorale

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 18:10
5770 citiri
Suspiciuni de fraudare a alegerilor interne pentru desemnarea presedintelui USR: Care sunt concluziile Comisiei Electorale
Foto: Facebook Dan Barna

Filiala USR Iasi, de unde a candidat pentru sefia partidului Cosette Chichirau, a semnalat posibile suspiciuni in votul electronic pentru alegerile interne, respectiv 516 e-mailuri care ar fi indoielnice, potrivit unui raport intern al USR obtinut de MEDIAFAX.

Problemele semnalate cu privire la procesul electoral de votare din judetul Iasi arata ca filiala USR Iasi a solicitat sa fie schimbate 516 adrese de e-mail asupra carora organizatia sustine ca sunt suspicioase, in sensul ca mai multe adrese au aceeasi parola.

"Demersul Comisiei Electorale de a investiga situatia descrisa de prezentul raport a fost pe deplin justificat din mai multe motive (de securitate, de procedura), cel mai important fiind imposibilitatea verificarii faptului ca adresele de email generate de catre filiala Iasi pentru cativa membri ai sai sunt, intr-adevar, in controlul exclusiv al respectivilor membri si, pe cale de consecinta, ca votul este exercitat de catre

respectivii membri, reprezentand optiunea lor liber si secret exprimata", conform concluziilor raportului obtinut de MEDIAFAX.

"- Exista aspecte care au ramas neexplicate, in care declaratiile si explicatiile primite din partea colegilor din filiala Iasi implicati in organizarea procesului electoral sunt partial neconfirmate de catre:

- declaratiile primite din partea membrilor SG

- informatiile furnizate de catre votantii sondati parte din initiativa Comisiei Electorale

Problemele identificate de catre Comisie si descrise in prezentul raport au fost de natura sa afecteze exprimarea optiunii libere si secrete a votului membrilor, precum si sa arunce o umbra de indoiala cu privire la corectitudinea intregului proces electoral.

Prin actiunile Comisiei Electorale si ale SG-ului am asigurat corectarea acestor neajunsuri si aplicarea unui proces electoral corect si impartial, coordonatorii procesului electoral din filiala Iasi intelegand propunerile Comisiei Electorale si colaborand in aplicarea lor si a procedurii de desfasurare a procesului electoral

- Comisia Electorala nu s-a pronuntat si nici nu se poate pronunta, in urma datelor adunate si descrise in prezentul raport, asupra existentei din partea celor implicati in procesul electoral din filiala Iasi a malvolentei sau nu a unor eventuale tentative de frauda, faptele descrise putand fi si rezultat al unor erori umane. Ramane in responsabilitatea celor care vor continua investigatia sa discearna intre aceste aspecte", mai arata raportul intern al USR.

Sursa citata aminteste si de solicitarea de a prelungi votul, in contextul acestor suspiciuni.

"Avand in vedere numarul mare de persoane pentru care s-a cerut modificarea mail-ului si a faptului ca primele investigatii aratau suspiciuni ca regulamentul nu este respectat, Comisia a analizat posibilitatea prelungirii scrutinului. Propunerea de a prelungi votul cu 48 de ore a luat in considerare nevoia de a adresa intarzierile in implementarea procedurii de vot cu urna mobila identificate in mai multe filiale, problemele ridicate de situatia de la Iasi si in acelasi timp de a da ulterior posibilitatea membrilor fara mail, sa voteze. Comisia a considerat ca aceasta clarificare plus respectarea pasilor regulamentari pentru urna mobila nu este fezabila a se realiza in timpul ramas pana la sfarsitul scrutinului", arata sursa mentionata.

Comisia Electorala a formulat in raportul intern al USR cateva recomandari, printre care si cea privind un audit la nivelul formatiunii cu privire la adeziunile membrilor si a procesului electronic in organizatiile judetene.

"1. Comisia Electorala recomanda BN desemnarea unei Comisii si continuarea investigatiilor privind cauzele care au dus la aparitia problemelor semnalate in prezentul raport, precum si a lucrurilor ramase neexplicate.

2. Un audit la nivelul intregului partid asupra adeziunilor si membrilor si asupra procesului de completare in hubspot de catre filiale judetene. De-a lungul perioadei de vot au fost semnalate situatii de filiale intregi neadaugate in hubspot.

3. Un audit post-vot al procesului electoral, care sa ia in considerare cel putin urmatoarele aspecte:

a. Auditarea modificarilor din Hubspot si din registrul electoral intreprinse de catre filialele judetene in ultimele 30 de zile.

b. Auditarea voturilor exercitate cu urna electronica mobila, atat din perspectiva securitatii cat si din cea a modului de implementare

c. Evaluarea riscurilor de securitate si recomandari privind posibilitatile de optimizare a intregului proces", conchide raportul USR, obtinut de MEDIADAX.

Dan Barna a fost ales presedintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arata un comunicat de presa al partidului. In cadrul scrutinului on-line, desfasurat in perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formatiunii, iar Barna a obtinut 6.097 din voturi, insemnand 65.75%.

Cosette Chichirau si Alexandru Surcel, contracandidatii lui Dan Barna, au obtinut 2.907 (31.35%) si respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Rezultatul scrutinului intern va fi validat de Congresul USR care va avea loc la Timisoara pe 14 septembrie. In cadrul Congresului de la Timisoara vor fi alesi si noii membri ai Biroului National al USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#raport suspiciuni frauda alegeri USR , #USR