Cazul Sova a schimbat regulamentul Senatului - cum vor fi incuviintate cererile DNA

Marti, 31 Martie 2015, ora 16:06
6098 citiri
Cazul Sova a schimbat regulamentul Senatului - cum vor fi incuviintate cererile DNA

Regulamentul Senatului a fost modificat, marti, cu privire la numarul de voturi necesar in plenul acestei camere pentru incuviintarea retinerii sau arestarii unui senator, la cererea DNA. Masura a fost luata dupa votul in cazul solicitarii procurorilor de arestare a lui Dan Sova.

Regulamentul a fost adoptat in plenul Senatului cu 109 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, astfel ca acesta este acum in concordanta cu Constitutia. Concret, o solicitare a procurorilor anticoruptie privind arestarea sau retinerea unui senator va putea fi incuviintata cu votul majoritatii senatorilor prezenti in acel moment in plen, si nu cu majoritatea tuturor senatorilor, asa cum a fost in cazul Sova.

Regulamentul Senatului, modificat dupa votul in cazul Sova - ce se intampla cu cererea DNA

Reprezentantii Comisiei pentru regulament a Senatului au precizat, marti, ca vor solicita dezbaterea situatiei lui Dan Sova si ar putea sa introduca respingerea solicitarii DNA in cazul lui Sova in situatia unei erori materiale, dupa modificarea regulamentului, transmite Realitatea Tv.

Prevederea care l-a salvat pe Sova de procurori, discutata marti in Senat

Comisia pentru regulament a Senatului a luat in discutie, marti, propunerea lui Ilie Sarbu privind modificarea prevederii care l-a scapat pe Dan Sova de arest, fiind vorba despre articolul 173 din regulamentul Senatului, cel care s-a aplicat la numararea voturilor in cazul cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova, in locul prevederilor Constitutiei.

Mirul salveaza parlamentarii de DNA: Sova scapa, Valcov poate fi arestat, PNL sesizeaza CCR

Dan Sova a fost scapat, miercuri, de colegii sai din Senat de arestare preventiva, acestia votand impotriva cererii DNA. La fel ca si senatorul Varujan Vosganian in urma cu cateva saptamani, Sova le-a vorbit colegilor despre Dumnezeu, Buna Vestire si a fost uns cu mir in plenul Senatului.

In cazul sau, au fost 151 de voturi exprimate, dintre care 79 pentru cererea DNA, 67 impotriva si 5 anulate. In urma votului exprimat nu a fost intrunit numarul majoritatii senatorilor, adica 85, astfel ca Senatul nu a incuviintat arestarea social-democratului.

Acest lucru a starnit proteste ale Opozitiei si ale societatii civile, inclusiv manifestatii de strada, aratandu-se ca in Constitutie se prevede ca o astfel de hotarare sa fie luata cu majoritatea membrilor prezenti in fiecare dintre camerele Parlamentului in momentul votului.

CSM va sesiza Curtea Constitutionala in cazul Sova - UPDATE

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul deciziei Senatului de a nu aviza arestarea preventiva a lui Dan Sova, sesizarea fiind depusa de judecatorul Marius Tudose, presedinte al CSM.

Intr-o decizie luata in urma cu sapte ani, Curtea Constitutionala a decis ca incuviintarea cererilor DNA in ce ii priveste pe parlamentari sa se adopte cu votul majoritatii deputatilor, respectiv senatorilor prezenti in sala, spre deosebire de articolul 173 din regulamentul senatorilor, care prevade ca cererile se pot aproba cu votul a jumatate plus unu din numarul total de senatori.

Ce prevede Constitutia

La articolul 76 al Constitutiei, privind "Adoptarea legilor si a hotararilor", la alineatul (2) se arata ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Doar legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, potrivit primului alineat.

F.N.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#regulament Senat modificat, #regulament Senat Sova, #regulament vot Sova, #vot Sova Senat, #vot arestare Sova , #DNA