Cazul Sova ajunge pe masa CCR abia pe 22 aprilie. Zegrean: Cei care dau legile trebuie sa le si respecte!

Vineri, 27 Martie 2015, ora 10:43
3831 citiri
Cazul Sova ajunge pe masa CCR abia pe 22 aprilie. Zegrean: Cei care dau legile trebuie sa le si respecte!
Foto: B1 TV

Presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, este de parere ca Senatul si Camera Deputatilor ar trebui sa treaca intr-un document inclusiv rezultatul unei hotarari negative, cum a fost cea data miercuri in cazul Dan Sova, care a fost scapat de arest preventiv de colegii sai.

Zegrean a declarat vineri dimineata, inainte de sedinta CCR, ca au fost primite doua sesizari legate de cazul Sova, una de la presedintele Klaus Iohannis si "una de la Senat, pentru articolul 173 din regulament".

Intrebat daca a doua sesizare a fost depusa de PNL, Augustin Zegrean a raspuns afirmativ.

"Acum ma duc sa vad dosarele, repartizez raportorii, urmeaza sa stabilim un termen", a mai spus presedintele CCR. Ulterior, s-a anuntat ca sesizarile vor fi discutate in data de 22 aprilie.

Klaus Iohannis sesizeaza CCR dupa cazul Dan Sova

Augustin Zegrean a refuzat sa se pronunte cu privire la "vinovatii" existente in cazul Sova, dar a subliniat ca "definitia sumara a statului de drept este ca cei care dau legile trebuie sa le respecte si ei".

Intrebat daca se mai poate schimba decizia Senatului in cazul Sova, Augustin Zegrean a refuzat sa comenteze, dar a precizat: "Nu judecam doar ca sa ne aflam in treaba, o sa dam o decizie".

De asemenea, intrebat daca este obligatorie trecerea intr-un act a oricarei hotarari a Parlamentului, Augustin Zegrean a raspuns: "Altfel, Camera se joaca, nu?".

Senatul a dat un vot, miercuri, pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat "pentru", depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie. Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.

DNA a cerut CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict constitutional intre puterea judecatoreasca si puterea legislativa, apreciind ca Parlamentul a blocat ancheta in cazul Dan Sova.

Deciziile CCR nu se aplica retroactiv, fiind general obligatorii.

DNA nu renunta la Sova: Cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala

Pe de alta parte, un alt subiect disputat este faptul ca nu exista un document oficial in care sa fie consfintit faptul ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru arestarea preventiva a lui Dan Sova, document care ar putea fi ulterior contestat.

Situatia este urmare a unui vid legislativ, pentru ca nu este obligatorie publicarea in Monitorul Oficial a avizelor negative date de Parlament, spre deosebire de cele pozitive.

Citește și:
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul unei comune din județul Alba a împlinit 33 de ani în funcție. A fost desemnat primar la 1 februarie 1990, apoi, din 1992, a câștigat toate alegerile locale. Ioan Iancu Popa...
Comentarii