Cazul Sova, din nou spre CCR? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Iunie 2015, ora 05:34
7187 citiri
Cazul Sova, din nou spre CCR? (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Teoretic, doar teoretic, senatorii ar trebui sa desluseasca astazi cazul Sova, macar stabilind o solutie de urmat dupa decizia CCR care a declarat neconstitutionala hotararea de interpretare a votului din 25 martie, in sensul respingerii cererii DNA.

Practic, insa, la cum decurg lucrurile, tare ma tem nu numai ca deznodamantul va mai dur, ci si ca se va ajunge din nou in fata Curtii Constitutionale.

Daca speta ar fi analizata cu buna credinta, e evident, cred, ca CCR a indicat exact ce e de facut in acest caz, prin formularea explicita din motivarea deciziei: "Retinand in articolul unic neindeplinirea conditiilor cerute de art.24 alin. (4) din Legea nr.96/2006 si de art.173 din Regulamentul propriu, care consacra cvorumul decizional al majoritatii absolute in cazul incuviintarii retinerii si arestarii preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia. In concluzie, Curtea constata ca hotararea Senatului este neconstitutionala prin raportare la dispozitiile art.1 alin. (5) si art.76 alin. (2) din Constitutie".

Deci problema nu e la vot, ci la interpretarea lui, care ii da un efect juridic neconstitutional. Care ar fi efectul constitutional al votului? Inversul celui neconstitutional, ma gandesc, cat timp, repet, valabilitatea votului in sine nu este pusa in discutie, adica admiterea cererii DNA. Si in felul acesta problema se poate stinge in cateva minute.

Asta nu ar insemna ca dl Sova ar fi aruncat cu lanturi la picioare direct intr-un fund de temnita asemeni contelui de Monte Cristo, ci doar ca va fi trimis in fata unei instante, chiar doua, avand in vedere calea de atac, care sa decida daca trebuie sau nu sa fie arestat preventiv. Mai legal si procedural de atat nu vad cum se poate.

Dar eu nu cred ca exista vreo sansa pentru aceasta solutie, avand in vedere situatia concentrata intr-o declaratie pe care, potrivit presei, dl Ponta ar fi facut-o la ultimul CEx: "Daca il aparati pe Sova ma aparati pe mine".

E drept ca si Opozitia a ratat saptamanta trecuta in Comisia Juridica un moment in care putea sa-l arunce pe dl Tariceanu in corzi. Solutia reinterpretarii votului a fost respinsa cu 4 voturi la 3, pentru ca dintre cei 5 liberali au fost prezenti doar 3. Daca dl Tise, din informatiile mele, a absentat dintr-un motiv medical serios, absenta dlui Marinica Dinca nu am auzit sa fie la fel de justificata.

Este asadar foarte probabil ca Senatul sa decida reluarea procedurii in cazul Sova. Si cu o mobilizare exemplara a Puterii, asa cum se pare ca nu a fost pe 25 martie, cu viciile de disciplina deja traditionale ale liberalilor, daca nu cumva si cu niste complicitati subterane, este posibil ca viitorul vot sa-l salveze pe Dan Sova.

Dar aici ajungem la o alta problema constitutionala. In ce temei poate fi repetat un vot procedural, necontestat, deci perfect valid? Mai ales ca pe fond nu se schimba nimic, aceeasi cerere DNA pentru acelasi senator Sova, pe acelasi dosar si acelasi aviz al Comisiei Juridice.

Este asadar foarte probabil ca o eventuala reluare a votului sa fie contestata si ea la CRR. Si stiti ce ar fi cel mai distractiv? Sa fie contestata de PSD in ipoteza ca si a doua oara ar iesi ca pe 25 martie. Am auzit-o de altfel pe dna Cristiana Anghel spunand ca respinge categoric reluarea votului daca nu apare o noua cerere a DNA pe probe noi.

Si in toata aceasta tergiversare care ar putea foarte bine sa depaseasca finalul sesiunii legislative, efectul este cat se poate de clar si grav: obstructionarea Justitiei. Cum altfel se numeste cand un cetatean la Romaniei nu poate fi adus in fata unei instante de judecata?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Sova imunitate, #Hotarare Sova CCR , #DNA
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Duduienii, Clămparii, Cordunenii, sunt copilaşi pe lângă parlament!