CSM va sesiza Curtea Constitutionala in cazul Sova - UPDATE

Luni, 30 Martie 2015, ora 19:49
4406 citiri
CSM va sesiza Curtea Constitutionala in cazul Sova - UPDATE

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul deciziei Senatului de a nu aviza arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova.

Surse citate de Realitatea TV declarasera luni la amiaza ca CSM va invoca absenta unei hotari cu privire la votul dat miercurea trecuta de Senat.

UPDATE: Intr-un comunicat remis presei luni seara de CSM se precizeaza ca sesizarea a fost depusa de judecatorul Marius Tudose, presedintele CSM, fiind invocat un posibil "conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa, in cazul senatorului Dan Sova".

"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei", se precizeaza in comunicatul CSM.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat, sambata, intr-o postare pe Facebook, absenta unui document in cazul Sova. El a sustinut ca, la fel ca in cazul legilor, hotararile care nu sunt adoptate nu exista si, deci, nu se publica in Monitorul Oficial.

Tariceanu ataca DNA si pe Klaus Iohannis: De ce nu exista hotarare in cazul Sova

Totodata, acesta a precizat in repetate randuri ca nu va fi reluat votul in cazul Sova. DNA a solicitat saptamana trecuta CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest caz.

La CCR se mai afla alte doua sesizari, una depusa de presedintele Klaus Iohannis si a doua de PNL.

Cele doua solicitari vor fi discutate in data de 8 aprilie.

CCR schimba data: Cazul Sova, discutat mai devreme

Senatul a votat, miercuri, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de voturi au fost favorabile solicitarii DNA, dar presedintele Senatului a anuntat ca numarul este insuficient, fiind nevoie, conform regulamentului Senatului si statutului deputatilor si senatorilor de majoritate calificata, adica de 85 de voturi.

In schimb, numarul de voturi era suficient conform Constitutiei, care prevede ca hotararile Parlamentului se adopta cu majoritatea celor prezenti.

C.B.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...