Dan Sova, trimis in judecata in dosarul CET Govora

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 17:05
4479 citiri
Dan Sova, trimis in judecata in dosarul CET Govora
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Senatorul PSD Dan Sova a fost trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in dosarul CET Govora.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata, in stare de libertate, si Mihai Balan, fost director general al centralei termice CET Govora, acuzat de abuz in serviciu in forma continuata, se arata intr-un comunicat al DNA.

"In perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa inculpatul Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Astfel, in urma demersurilor intreprinse de inculpatul Sova Dan-Coman pe langa Balan Mihai, directorul general al CET Govora SA, in lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urma a incheiat doua contracte de consultanta cu firma de avocatura reprezentata de martorul denuntator, iar in perioadele ianuarie - octombrie 2012 si respectiv iunie 2013 - august 2014 a avizat, din partea CET Govora, platile efectuate in baza celor doua documente, cu incalcarea prevederilor legale si a normelor interne de functionare a societatii respective", se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

In plus, procurorii mentioneaza faptul ca "incheierea unor astfel de contracte de consultanta nu-si gasea justificarea, intrucat, la acea vreme, centrala de energie termica CET Govora SA dispunea de un departament juridic in care isi desfasurau activitatea 6 juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati".

In acest mod, Mihai Balan a produs un prejudiciu in dauna CET Govora SA in valoare de 1.301.410 lei (suma totala decontata cu o frecventa lunara, in baza celor doua contracte sus mentionate), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite, in acelasi cuantum, de catre firma de avocatura, se arata in comunicatul DNA.

Conform rechizitoriului, Dan Sova i-a spus denuntatorului ca ii poate asigura incheierea respectivului contract de tip "abonament lunar", in valoare de 10.000 de euro/luna, si a pretins, la randul sau, jumatate din suma lunara.

Contractul s-a incheiat in decembrie 2011, pe o perioada de 1 an.

"In perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar, catre CET Govora, facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012.

In aceeasi perioada, inculpatul Sova Dan-Coman a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 euro. Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora", se mai arata in comunicatul DNA.

In decembrie 2012, contractul s-a incheiat, iar Mihai Balan nu mai era in functie.

DNA: Sova a urlat efectiv cand i s-a refuzat incheierea contractelor cu CET Govora

Contractul a fost reluat in mai 2013, dupa ce Balan a redevenit director general.

"In cea de-a doua perioada contractuala, inculpatul Sova Dan-Coman a incasat un comision in valoare totala de 40.000 euro. Din probele administrate a rezultat ca cea mai mare parte a banilor primiti de inculpatul Sova Dan-Coman au fost orientati, in mod direct, catre stingerea unei datorii provenita din obligatiile inculpatului de cumparator al unui imobil situat in Bucuresti.

CET Govora s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei. In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile situate in Bucuresti, ce apartin celor doi inculpati", se mai arata in comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In aceasta cauza, Dan Sova a stat in arest preventiv timp de cinci saptamani.

Dan Sova a scapat de arestul preventiv - a iesit in acesta seara de dupa gratii Update (Video)

Dan Sova mai este trimis in judecata si in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de fostul premier Victor Ponta.

C.B.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Comentarii
Poza coolsnow
coolsnow
rank 5
danut tata sa il iei si pe victoras cu tine la joaca