Dan Sova, urmarit penal - de ce il acuza procurorii DNA

Miercuri, 13 August 2014, ora 13:12
6164 citiri
Dan Sova, urmarit penal - de ce il acuza procurorii DNA

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie confirma ca au inceput urmarirea penala pe numele lui Dan Sova, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu.

Asta dupa ce, in perioada 2007-2008, firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.

Sova, confuz la DNA: Nu stiu daca sunt urmarit penal. Urmarirea penala a inceput in iulie

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Sova Dan Coman, la data faptelor reprezentant legal al SCA 'Sova si Asociatii', in sarcina caruia s-au retinut trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", se arata intr-un comunicat DNA.

Totodata, s-a inceput urmarirea penala si pentru Cristea Dumitru, fost director general si ordonator de credite la Complexul Energetic Turceni.

El este acuzat de cinci infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata.

Potrivit DNA, Dan Sova ar fi insistat, in perioada ianuarie -13 februarie 2008, pe langa Cristea Dumitru pentru a incheia un contract distinct de asistenta juridica privind litigiul dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si SC pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA (ICM).

Dan Sova, audiat la DNA. Este urmarit penal - surse

Astfel, afirma procurorii, a contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, in 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii".

Totodata, Dan Sova a conceput termenii si conditiile respectivului contract, semnandu-l din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand folos necuvenit pentru societate de peste 1,2 milioane lei (inclusiv onorariul de succes).

De asemenea, Dan Sova mai este acuzat ca, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, a insistat pe langa Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica privind litigiul dintre CET si Electrica.

Astfel, Cristea a decis sa incheie nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica. In urma acestui contract, Sova a obtinut foloase necuvenite pentru SCA "Sova si Asociatii", de peste 1,1 milioane lei (inclusiv onorariul de succes).

In contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova a insistat pe langa directorul CER sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.

In urma semnarii contractului intre CER si "Sova si Asociatii", societatea de avocati a obtinut suma de peste 1 milion lei (inclusiv onorariul de succes).

"Suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA 'Sova si Asociatii', ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu cele doua complexe energetice, Turceni si Rovinari, este estimata la valoarea de 3.455.754 lei", mai precizeaza comunicatul DNA.

Dan Sova, audiat la DNA

Dan Sova s-a prezentat miercuri dimineata la DNA, el declarand la iesire ca nu stie daca este urmarit penal. Intrebat, insa, de jurnalisti cum este posibil sa nu stie daca este sau nu urmarit penal, tinand cont de faptul ca este avocat, Sova a spus ca are calitatea de suspect in acest dosar.

"Este vorba despre un dosar, despre trei contracte de la Rovinari si Turceni. S-au cerut niste lamuriri, niste documente, le vom aduce. Procurorii vor sa afle imprejurarile in care s-au incheiat aceste contracte, tinand cont ca exista un contract cadru.

Onorariul firmei pentru aceste contracte a fost proportional - 1,2% onorariu de succes pe baza a ceea ce firma a obtinut efectiv. Nu stiu daca sunt urmarit penal, nu-mi dau seama. Am calitatea de suspect in dosar", a declarat Dan Sova.

Apoi, purtatorul de cuvant al PSD a confirmat ca s-a inceput urmarirea penala pe numele sau. Intrebat daca acest dosar a fost motivul demisiei sale din functia de ministru al Transporturilor, Sova a spus ca procurorii au inceput urmarirea penala dupa ce el a renuntat la scaunul de ministru.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Liderul PNL, despre vila de lux RA-APPS care i s-ar pregăti lui Iohannis: ”Nu cred că trebuie să speculaţi pe chestia asta, sincer”
Liderul PNL, despre vila de lux RA-APPS care i s-ar pregăti lui Iohannis: ”Nu cred că trebuie să speculaţi pe chestia asta, sincer”
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 27 februarie, că, din informaţiile sale, nu s-a făcut nicio solicitare pentru ca şeful statului, Klaus Iohannis, să...
Șansele ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la Primăria Capitalei. Răspunsul lui Marcel Ciolacu
Șansele ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la Primăria Capitalei. Răspunsul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, şi-a exprimat convingerea marţi, 27 februarie, că o să fie un candidat comun PNL - PSD pentru Primăria Capitalei. Întrebat, la Palatul...
#Dan Sova urmarit penal, #Dan Sova abuz in serviciu , #DNA