Dan Sova, urmarit penal in dosarul lui Hrebenciuc: Troc cu amnistia si sefia PSD

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 14:41
5024 citiri
Dan Sova, urmarit penal in dosarul lui Hrebenciuc: Troc cu amnistia si sefia PSD
Foto: reportervirtual.ro

Senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta. El este acuzat de procurorii DNA ca ar fi promis sa il ajute pe Viorel Hrebenciuc si sa isi exercite influenta in partid pentru a obtine dezincriminarea unor fapte de coruptie.

Pretul cerut de Dan Sova de la Viorel Hrebenciuc ar fi fost sprijinul in vederea obtinerii sefiei PSD.

"Suspectul Dan Sova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv 'fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite') ", se arata intr-un comunicat DNA remis Ziare.com.

Hrebenciuc, un nou dosar - presiuni pentru amnistie, informatii obtinute ilegal de la DNA

Potrivit procurorilor DNA, Viorel Hrebenciuc si Dan Sova au discutat pe data de 17 octombrie 2014 despre initierea unei "propuneri legislative privind amnistia si gratierea unor pedepse" si au analizat "in detaliu", acuzatiile aduse de DNA primului in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat.

Pentru a evita ca o eventuala condamnare a sa "fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid Dan Sova sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o", afirma comunicatul DNA.

Discutiile dintre cei doi privind evitarea executarii de pedeapsa au vizat si cazul unui alt membru reprezentativ al partidului, "care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii". Prin demersul lor, cei doi urmareau ca si acest "membru reprezentativ al partidului" sa scape de consecintele legii.

Amintim ca deputatul PSD Miron Mitrea a fost condamnat, miercuri - 15 octombrie 2014 -, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de luare de mita, in cazul unor lucrari la casa mamei sale.

Miron Mitrea, condamnat la inchisoare cu executare

Senatorul Dan Sova a fost chemat luni la DNA unde i s-a comunicat inceperea urmaririi penale impotriva sa. Alaturi de el, este urmarit penal si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru trafic de influenta.

Saptamana trecuta, intr-un alt dosar, DNA a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive atat pentru Viorel Hrebenciuc cat si pentru deputatul Ioan Adam, acuzati ca ar face parte dintr-un grup infractional organizat care a prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro, prin retrocedarea ilegala a zeci de mii de hectare de padure.

Viorel Hrebenciuc, care este si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, urma sa primeasca 12.000 de hectare de padure, folosindu-l pe fiul sau, Andrei Hrebenciuc, ca intermediar.

Potrivit procurorilor, pentru aceasta suprafata de pamant, Hrebenciuc avea sarcina sa intervina la Romsilva si sa exercite presiuni asupra functionarilor acesteia sa nu mai faca nimic pentru recuperarea prejudiciului.

A.V.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Sova urmarit penal Hrebenciuc , #DNA