DNA nu renunta la Sova: Cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala

Joi, 26 Martie 2015, ora 14:02
7092 citiri
DNA nu renunta la Sova: Cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala

DNA solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru "solutionarea conflictului de natura constitutionala creat intre puterile statului, ca urmare a faptului ca Senatul a refuzat sa raspunda cererii formulate de procurori" in cazul Dan Sova.

DNA apreciaza ca Senatul a refuzat sa raspunda solicitarii adresate in acest caz, din moment ce nu a fost adoptata fie o hotarare de admitere, fie de respingere, se arata intr-un comunicat remis presei.

Conform sursei citate, DNA a cerut incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova in data de 13 martie, pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, iar la data de 25 martie "Senatul Romaniei a comunicat ministrului Justitiei ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, insa nu a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru incuviintarea retinerii si arestarii a unui senator", avandu-se in vedere art. 173 din Regulamentul Senatului.

Mirul salveaza parlamentarii de DNA: Sova scapa, Valcov poate fi arestat, PNL sesizeaza CCR

Tariceanu, despre cazul Sova: Presedintele Senatului nu raspunde de votul alesilor

"Din cuprinsul comunicarii rezulta ca Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotarare prin care sa admita sau sa respinga cererea formulata de ministrul Justitiei. Avand in vedere aceste imprejurari, consideram ca Senatul Romaniei a refuzat sa raspunda solicitarii care i-a fost adresata de reprezentantii autoritatii judiciare, astfel incat ne aflam in situatia unul conflict de natura constitutionala intre puterile statului", se arata in comunicat.

DNA apreciaza ca "Senatul Romaniei avea obligatia de a adopta fie o hotarare de admitere, fie de respingere a acesteia".

Ce spune presedintele CCR despre cazul Sova

CSM reactioneaza in cazul Sova: Imunitatea alesilor sa nu blocheze Justitia (Video)

"Solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta asupra cererii.

Pe de alta parte, conditia de cvorum invocata in cuprinsul comunicarii este contrara dispozitiilor constitutionale, in conditiile in care prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 989 din 01.10.2008 s-a constatat ca cererile de aceasta natura adresate sunt adoptate prin majoritatea simpla a parlamentarilor prezenti", se mai arata in comunicatul remis presei.

In aceste conditii, DNA subliniaza faptul ca "activitatea organelor judiciare este blocata de catre autoritatea legislativa prin omisiunea acesteia de a-si indeplini atributiile stabilite prin Constitutie", prin urmare se impune sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala dintre autoritati.

Senatorul PSD Dan Sova a scapat, miercuri, prin votul Senatului de riscul de a fi arestat preventiv. Interpretarea rezultatului votului a dat nastere unui scandal pe scena politica, presedintele Senatului fiind acuzat de abuz in serviciu.

Basescu, despe votul in cazul Sova: Tariceanu, sluga lui Ponta, trebuie sa ajunga urgent in fata justitiei (Video)

79 de senatori au votat in favoarea cererii de arestare, dar Calin Popescu Tariceanu a decis ca numarul de voturi este insuficient, fiind nevoie de 85 de voturi, adica jumatate plus 1 din numarul total al senatorilor.

Reactii au existat si din partea Ambasadelor SUA, Marii Britanii si Olandei, iar cazul Sova a fost preluat si de presa internationala.

Ambasadele, cu tunurile pe Parlament: Toti oamenii sunt egali in fata legii (Video)

Reuters: Romania, "una dintre cele mai corupte tari UE" - critici pentru blocarea arestarii lui Sova

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...