DNA: Sova a urlat efectiv cand i s-a refuzat incheierea contractelor cu CET Govora

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 17:35
6997 citiri
DNA: Sova a urlat efectiv cand i s-a refuzat incheierea contractelor cu CET Govora
Foto: Digi 24

Dan Sova "a urlat efectiv" atunci cand, intr-o prima faza, i s-a refuzat incheierea contractelor dintre o casa de avocatura controlata de el si Centrala Electrica de Termoficare (CET) Govora, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventiva a senatorului social-democrat.

Atitudinea lui Sova reiese din declaratia data de celalalt inculpat din dosar, directorul CET Govora, Mihai Balan.

"Inculpatul Balan Mihai a refuzat sa incheie contracte de asistenta juridica cu aceasta casa de avocatura motivat de faptul ca la nivelul CET Govora se cunostea ca Sova Dan-Coman controleaza societatea de avocati, conditii in care ar fi fost evident ca incheierea unor asemenea contracte de asistenta juridica ar fi urmarit interesul inculpatului Sova Dan-Coman.

Declaratia inculpatului Balan Mihai in ceea ce priveste aspectele relative la discutiile purtate cu inculpatul Sova Dan-Coman in legatura cu incheierea contractelor de asistenta juridica, in sensul ca Sova Dan-Coman a urlat efectiv atunci cand i s-a refuzat incheierea contractelor, releva ascendentul acestuia fata de functionarul public si dispretul fata de atributiile acestuia de serviciu", se arata in referatul DNA.

Dan Sova, in arest la domiciliu: Exclude recunoasterea faptelor

Dan Sova a fost retinut

Potrivit procurorilor anticoruptie, in aceeasi perioada (toamna anului 2011 - n.red.), Sova ar fi intervenit si pe langa presedintele Consiliului Judetean Valcea, pentru ca acesta sa-l determine pe directorul CET Govora sa incheie contractul cu casa de avocatura.

Respectivul contract a fost in cele din urma incheiat in conditiile cerute de Dan Sova, in ciuda obiectiilor coordonatorului Departamentului juridic de la CET Govora.

" (...), in calitate de coordonator al Departamentului juridic al CET, a precizat ca nu se justifica in niciun fel incheierea unui contract de asistenta juridica si cu atat mai putin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/luna, in conditiile in care in cadrul CET Govora functionau la acea vreme sase juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati.

Cu toate acestea, (...) a facut obiectiuni doar in privinta valorii prea oneroase a contractului si a transmis societatii de avocati (...) ca valoarea viitorului contract trebuie sa fie stabilita in raport de numarul dosarelor repartizate cu un onorariu de 1.000 euro pentru fiecare dosar, cunoscand ca poate sa repartizeze societatii de avocati un numar de patru sau cinci dosare", se precizeaza in referat.

Obiectia a fost transmisa casei de avocatura si directorului Mihai Balan, insa a fost ignorata, iar contractul a fost semnat pe 5 decembrie 2011.

"Se observa astfel ca atat acordul de vointa, element esential al oricarei conventii, al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Balan, cat si continutul si clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Sova Dan-Coman si au fost la latitudinea exclusiva a acestuia", se mai arata in referatul DNA.

Sova, in lacrimi dupa ce a ramas fara imunitate. Poate fi retinut si arestat

Senatorul PSD Dan Sova a scapat de arestul preventiv si va fi plasat in arest la domiciliu si sub control judiciar, dupa ce a fost retinut, joi dupa-amiaza, pentru 24 de ore.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al CET Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...