Dupa americani, si britanicii le bat obrazul parlamentarilor: Mesaj despre imunitate si justitie

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 16:01
3877 citiri
Dupa americani, si britanicii le bat obrazul parlamentarilor: Mesaj despre imunitate si justitie
Foto: Ambasada Marii Britanii

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a transmis, miercuri, un mesaj prin care este readus in discutie raportul MCV, unde se remarca faptul ca DNA "a avut un succes limitat in a convinge Parlamentul sa raspunda pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunitatii unor parlamentari".

"Ambasada britanica monitorizeaza evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului in ceea ce priveste imunitatea parlamentara. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) noteaza faptul ca Romania a devenit mai eficienta in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

Documentul remarca totodata, cu ingrijorare, ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a avut un succes limitat in a convinge Parlamentul sa raspunda pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunitatii unor parlamentari, pentru a permite inceperea unor investigatii si aplicarea masurilor de arest preventiv", potrivit mesajului Ambasadei britanice in tara noastra.

Diplomatii arata ca apreciaza rolul DNA in lupta impotriva coruptiei si ca sprijina eforturile sale in aceasta directie.

"Organismele judiciare ale Romaniei, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental si anume ca nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu", se incheie documentul citat.

Si un oficial american a comentat, anterior, pe marginea imunitatii parlamentarilor romani. Geroge Kent, oficial SUA expert in anti-coruptie, a sustinut ca Justitia trebuie sa isi poata face treaba in cazurile penale, chiar daca parlamentarii au un rol important in procesul democratic si unele actiuni ale acestora trebuie protejate.

Oficial SUA, despre imunitatea parlamentarilor: Justitia sa fie lasata sa-si faca treaba in cazurile penale

Mesajul diplomatilor britanici vine la scrut timp dupa votul din Senat in cazul lui Dan Sova, care a fost salvat de colegi. Senatorii au votat impotriva cererii DNA de incuviintarea a retinerii si arestarii preventive a social-democratului.

Scandal dupa votul in cazul Sova - PNL contesta la CCR si cere alegeri anticipate

Totodata, in Camera Deputatilor se discuta modificarea Regulamentului, inclusiv introducerea unui articol ce prevede ca cererile de retinere sau arestare preventiva sa contina "motive concrete si temeinice" pentru ca alesii sa isi dea acordul pentru ridicarea imunitatii. Deputatii au mai incercat si in 2013 sa introduca acest articol, insa el a fost declarat neconstitutional de CCR.

Imunitate sau superimunitate? Alesii decid daca adopta sau nu amendamentul respins de CCR

D.T.

Citește și:
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de...
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Parlamentarii din Comisia de Muncă s-au certat marți, 27 septembrie, și mai aveau puțin și se luau la bătaie în timp ce se discuta despre mărirea salariilor primarilor, viceprimarilor și...