Noi detalii in dosarul lui Dan Sova: Fost director de la Rovinari, urmarit penal - de ce este acuzat

Miercuri, 20 August 2014, ora 13:44
6053 citiri
Noi detalii in dosarul lui Dan Sova: Fost director de la Rovinari, urmarit penal - de ce este acuzat

Fostul director de investitii la Rovinari, Laurentiu-Dan Ciurel, este urmarit penal intr-un dosar care vizeaza contractele incheiate de acesta cu Casa Sova, pe vremea cand era director la fostul Complex Energetic Rovinari. Anchetatorii au facut publice noi detalii despre modul in care Ciurel i-a atribuit firmei de avocatura a celui din urma contracte de asistenta juridica.

In sarcina lui Ciurel s-au retinut trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata, se arata intr-un comunicat DNA.

Astfel, arata anchetatorii, pe 21 martie, cand era director la Directia Investitii din cadrul Complexului Energetic Rovinari, Ciurel a intreprins demersuri in vederea incheierii, cu SCA "Sova si Asociatii", a unui contract de asistenta juridica denumit "Consultanta juridica pentru incheierea contractelor de finantare si executie a instalatiilor de desulfurare aferenta grupurilor energetice 3 si 6 Rovinari".

Dan Sova, urmarit penal - de ce il acuza procurorii DNA

Ulterior, in calitate de director general si ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, Ciurel a semnat un act aditional la contractul initial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei. Pe 19 decembrie 2007, acesta a semnat un al doilea act aditional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei si la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act aditional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiasi contract cu suma de 310.000 lei.

"Actele respective au fost incheiate cu incalcarea dispozitiilor in legatura cu buna gestiune financiara, contracte in urma carora, SCA 'Sova si Asociatii' a reprezentat Complexul Rovinari in litigii de drept comun, straine serviciului de asistenta juridica in cadrul proiectului de desulfurare in virtutea caruia au fost incheiate", arata DNA.

Ca urmare a acestor activitati, Complexul Energetic Rovinari a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investitii, proportional cu sumele platite nelegal si corelativ obtinerii de foloase necuvenite de catre firma de avocatura a lui Sova, acuza DNA.

De asemenea, pe 14 februarie 2008, Ciurel a incehiat un alt contract de asistenta, in contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA, cu incalcarea dispozitiilor privind buna gestiune financiara, cu SCA "Sova si Asociatii". In urma incheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu peste un milion de lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes).

Toto in februarie 2008, fara a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administratie si prin nerespectarea dispozitiilor date in sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei si Comertului, Ciurel a incheiat cu ICM o tranzactie prin care CER se obliga sa achite catre ICM suma totala de 82.139.822 lei in termen de cinci ani, "conduita infractionala in urma careia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investitii, proportional cu sumele platite nelegal in cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obtinerii unui folos necuvenit de catre lichidatorul judiciar".

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari prin aceste operatiuni se ridica la aproximativ 84 milioane lei.

Directorul Ciurel de la CE Rovinari, urmarit penal de DNA pentru contractele incheiate cu Sova

In acelasi dosar este urmarit penal si Dan Sova, in calitatea sa de reprezentant legal al SCA Sova si Asociatii, fiind suspectat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#director Ciurel Rovinari Sova, #Ciurel urmarit penal Sova , #DNA