Pe cine ar trage Dan Sova dupa el? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Martie 2015, ora 19:26
8856 citiri
Pe cine ar trage Dan Sova dupa el? (Opinii)
Foto: politicata.wordpress.com

Tot e bine ca Victor Ponta nu a mers atat de departe incat sa tina la masa Guvernului un ministru pentru care DNA cere arestarea preventiva.

E deja de ajuns ca avem un lung sir de ministri anchetati, un ex-vicepremier actualmente tot ministru judecat de Inalta Curte pentru fraudarea votului la referendum si am avut un ministru condamnat in exercitiul mandatului.

Era deja de ajuns ca, de vineri, cand a fost pus sub urmarire penala pentru trafic de influenta, pana joi, cand DNA a decis sa ceara arestarea sa, Darius Vlacov a ramas ministru cu drepturi depline. Si nu orice ministru, ci al Finantelor, adica una dintre cele mai importante pozitii guvernamentale.

La masa Guvernului, avand pe mana banii tarii si putere deplina de decizie, a stat un om suspectat oficial pentru ca ar fi luat spaga 2 milioane de euro, ceea ce mi se pare inacceptabil.

Ramane acum de vazut daca Senatul va incuviinta cererea de arestare preventiva pentru dl Valcov. Dar nu cred ca domnia sa mai reprezinta o miza foarte mare. Cred ca marea miza a momentului este alta si ea se numeste Dan Sova.

Caderea lui Darius Valcov a dat o lovitura majora de imagine Guvernului si i-a creat lui Victor Ponta problema gasirii urgente a unui inlocuitor, ceea ce nu e foarte usor fiind vorba despre un minister foarte complicat, in momentul cheie al finalizarii si adoptarii Codului Fiscal si de Procedura Fiscala.

Dar caderea lui Dan Sova ar putea provoca un soc cu mult mai mare, cu efecte seismice chiar.

Darius Valcov era un ministru important al Cabinetului, insa Dan Sova este mai mult decat un fost ministru, fie el si al Marilor Proiecte sau al Transporturilor. Este unul dintre cei mai apropiati prieteni ai premierului de foarta multa vreme. Va amintesc ca dl Ponta nu este cu totul si cu totul strain nici de dosarul in care se cere arestarea lui Dan Sova.

Acesta este acuzat de complicitate la abuz in serviciu (trei acuzatii) pentru ca, in calitate de reprezentant legal al casei de avocatura "Sova si asociatii", ar fi incheiat in 2007-2008 cu complexele energetice Turceni si Rovinari din Gorj trei contracte de reprezentare prin care ar fi pagubit statul cu 3,5 milioane de lei. Potrivit ANAF, avocatii facturau si cate 27 de ore de munca pe zi.

Dar exact in acea perioada, septembrie 2007-decembrie 2008, asociat la casa de avocatura a lui Dan Sova era si Victor Ponta. In aceasta perioada, Victor Ponta a incasat de la casa de avocatura "Sova si asociatii" 181.000 de lei, potrivit propriei declaratii de avere.

Turceni si Rovinari se afla, geografic, in fieful electoral al lui Victor Ponta. Dar mai exista o legatura: Raportul Inspectiei Judiciare nr. 7/IJ/DIJ/2014 din 15 ianuarie 2014 face referire la: "privind pe Ponta Victor s.a., avand ca obiect art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248,248 indice 1 Cod penal (n.red - abuz in serviciu cf. vechiului CP) ; abuz in serviciu in forma calificata), art.9 din Legea nr.241/2005 (n.red -evaziune fiscala cf. vechiului CP), constand in afectuarea de cheltuieli de catre persoane cu functii de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, in perioada 2006-2011, cu consecinta prejudicierii patrimoniului societatii.

Dosarul a fost inregistrat initial la Biroul Teritorial Tg.-Jiu la 22.07.2011, fiind preluat de Structura Centrala la 04.04.2012. Ultimul act de cercetare este raportul specialistilor din 18.12.2013."

Si, uitandu-ma la toate acestea, ma intreb cat de mare poate fi pentru Victor Ponta miza ca Dan Sova sa nu ajunga in "beciul domnesc", acolo unde oamenii mai sensibili, mai putin rezistenti pot fi foarte cooperanti cu procurorii.

Mai ales ca, daca scapa de filtrul Parlamentului, Dan Sova pare a fi intr-o situatie care prin excelenta impune retinerea, fiind acuzat de distrugere, respectiv confectionare de probe.

Deocamdata Liviu Dragnea da asigurari ca decizia de partid este in favoarea Justitiei. Dar votul e secret. Consemnul public nu e musai sa coincida cu cel secret. Precedente recente exista: Vosganian si Borbely. Mie mi-e foarte greu sa cred ca fidelii lui Victor Ponta vor vota pentru aviz de arestare. O dovada este si votul foarte strans din Comisia Juridica, sase la cinci pentru avizul pozitiv.

Asa ca votul de la Senat in cazul lui Dan Sova va fi si un foarte important test al majoritatii in aceasta camera. Daca a pierdut-o pe asta, Victor Ponta il poate pierde si pe Dan Sova, iar dupa aceea totul devine posibil.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#imunitate Sova, #Ponta Sova avocatura, #Ponta Sova Turceni Rovinari , #DNA