Sova spune ca nu vrea sefia PSD si n-a vorbit cu Cazanciuc - ce zicea despre amnistie acum 2 luni

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 15:19
4263 citiri
Sova spune ca nu vrea sefia PSD si n-a vorbit cu Cazanciuc - ce zicea despre amnistie acum 2 luni
Foto: PSD

Dan Sova este urmarit penal de DNA, alaturi de Viorel Hrebenciuc, intr-un dosar de trafic de influenta.

Mai exact, procurorii sustin ca Sova a acceptat promisiunea lui Hrebenciuc ca il va ajuta sa ajunga seful PSD. Pentru asta, insa, el trebuia sa il determina pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sa initieze un proiect de lege care ar fi abrogat un articol pe baza caruia putea sa fie condamnat Hrebenciuc.

La iesirea de la audieri de la DNA, Sova a declarat ca nu si-a pus problema sa fie seful PSD si ca nu a vorbit niciodata cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, in legatura cu solicitarile pe care, potrivit procurorilor anticoruptie, i le-ar fi facut Viorel Hrebenciuc.

Dan Sova, audiat in noul dosar al lui Hrebenciuc: Ar fi sustinut amnistia pentru a deveni seful PSD

In contextul informatiilor aparute luni, ca Dan Sova este urmarit penal in dosarul Hrebenciuc, revin in actualitate declaratiile pe care senatorul PSD le facea, in urma cu cateva luni, cu privire la aprobarea unei legi a gratierii si amnistiei.

Intrebat daca s-a intalnit cu ministrul Justitiei, dupa data de 17 octombrie 2014, cand procurorii sustin ca a avut loc discutia intre Sova si Hrebenciuc pe tema amnistiei si gratierii, purtatorul de cuvant al PSD a spus: "Niciodata nu am vorbit cu Cazanciuc".

Dan Sova a fost intrebat de jurnalisti si daca a discutat cu Viorel Hrebenciuc despre o eventuala abrogarea a articolului 13 din Legea 78/2000, el raspunzand ca nu stie ce prevede respectivul articol. Dupa ce jurnalistii i-au explicat ce prevede, acesta a spus ca "este un articol foarte bun".

Art.13 din Legea nr.78/2000 se refera la savarsirea infractiunii de "folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid".

Ce-a zis Sova despre amnistie

In acest context, merita insa amintit ce declara Sova in trecut despre proiectul privind amnistia si gratierea.

La sfarsitul lunii august, la eliberarea din Penitenciarul Rahova, Adrian Nastase a cerut public Parlamentul sa aprobe o lege a gratierii. Daca alti lideri PSD au evitat sa se pronunte cu privire la ideea lansata de fostul premier, Dan Sova a avut un raspuns.

"O lege a gratierii este o chestiune care trebuie discutata la nivelul intregii clase politice. Intiativa unei asemenea legii trebuie sa vina din zona Ministerului Justitiei si sa fie o masura care tine cont de conditiile europene de detentie", declara Sova, citat de Adevarul.

Cateva saptamani mai tarziu, Robert Cazanciuc isi exprima si el parerea despre amnistie si gratiere. Acesta spunea ca o asemena masura trebuie adoptata "daca exista un acord social", apreciind ca o astfel de lege ar putea fi solutia pentru problema reprezentata de aglomerarea penitenciarelor din Romania.

"O solutie de amnistiere, de gratiere, cum s-a intamplat in multe state europene, trebuie adoptata daca exista un acord social, daca aproape toata lumea este de acord cu asemenea masura si, evident, decizia apartine Parlamentului", a precizat Robert Cazanciuc, la momentul respectiv, citat de Agerpres.

Acuzatiile procurorilor

Liderul PSD Viorel Hrebenciuc "si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse", a anuntat DNA, luni, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Procurorii au explicat ca, pe parcursul unei intalniri desfasurate in data de 17 octombrie 2014, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat.

Pentru a evita ca o eventuala condamnare a sa sa fie pusa in executare, Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o, a precizat sursa citata, fara sa spuna despre ce coleg de partid ar fi vorba.

La cateva ore, DNA a dat publicitatii un nou comunicat, in care spune clar ca Dan Sova este cel care a discutat si acceptat promisiunea facuta lui Viorel Hrebenciuc.

Mai exact, Sova se angaja ca il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.

"Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este suspect in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de articolul amintit, proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala", explica procurorii.

Potrivit sursei citate, Hrebenciuc si Sova s-au inteles ca modificarea legii sa fie facuta printr-un proiect initiat de Ministerul Justitiei, avand in vedere ca era vorba de "un demers controversat".

In acest context, "Dan Sova a promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect", mai arata procurorii anticoruptie.

G.F.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Sova lege amnisie, #Dan Sova urmarit penal Hrebenciuc, #Sova lege amnisie Cazanciuc , #DNA