Fostul senator PSD Dan Sova a reintrat zilele acestea in atentia publicului dupa ce a trecut peste rand la coada de la permise auto, fiind favorizat de doi angajati. Ce e cu adevarat surprinzator este insa faptul ca Dan Sova, posesor a patru dosare penale si trimis in judecata pentru luare de mita, preda la o facultate de Drept.
Mai exact, Dan Sova este conferentiar universitar la Departamentul de Drept public al Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti.
Despre Dan Sova s-a scris mult in ultimii ani. Are patru dosare penale, a fost adus cu mandat la DNA, a lipsit de la intalnirile obligatorii cu Politia, a fost pus sub control judiciar, retinut, arestat la domiciliu, arestat preventiv.
Acuzatiile ce i se aduc sunt grave: trafic de influenta, fals in inscrisuri, spalare de bani, evaziune fiscala in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu. A fost trimis in judecata sub acuzatia ca a luat mita 100.000 de euro. Prejudiciile din dosarele sale se ridica la peste un milion de euro.
Citeste mai multe despre:
Cu toate acestea, Dan Sova se duce la cursuri si le preda studentilor notiuni de drept public, dupa cum a confirmat, la solicitarea Ziare.com, Biroul de presa al Universitatii Bucuresti.
"Domnul Dan Sova este conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Ca urmare a solicitarii adresate conducerii Universitatii din Bucuresti, contractul de munca al domniei sale a fost suspendat in perioada 02.02.2016- 1.10.2016. Suspendarea voluntara a incetat in data de 01.10.2016 prin decizia conducerii, luata ca urmare a solicitarii domnului Sova de reluare a activitatii didactice", se arata in raspunsul primit la redactie.
La intrebarea daca fostul senator PSD se prezinta la cursuri sau este inlocuit de alti colegi, raspunsul primit a fost urmatorul: "Potrivit declaratiilor conducerii Facultatii de Drept, domnul Dan Sova isi sustine cursurile, fiind remunerat pentru activitatea didactica sustinuta".
O alta intrebare a fost legata de modul in care Dan Sova respecta Codul de Etica al Universitatii Bucuresti care prevede la art. 4 ca "toti membrii Universitatii au obligatia morala de a preveni si combate, in toate imprejurarile, coruptia".
"Comunitatea Universitatii din Bucuresti isi respecta datoria si menirea de a garanta in randurile ei standardele academice si morale. Aceste standarde se intemeiaza in principiul dreptatii si al echitatii - enuntate tot la articolul 4 al Codului de etica, principii care ne cer inclusiv sa ne abtinem de la a stabili sanctiuni in lipsa unui proces incheiat si a unei decizii judecatoresti definitive.
Alineatul f. al aceluiasi articol ne cere, in mod expres, 'ca prezumtia de nevinovatie sa nu fie niciodata inlocuita cu opusul ei, prezumtia de vinovatie' - standard de judecare morala care se regaseste si la baza cutumei legale, fiind un principiu de drept.
Merita retinut si ca acele fapte pentru care este judecat domnul Dan Sova s-au petrecut in afara mediului universitar fara a implica pe niciun alt membru activ al comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, fie el student, cadru didactic sau administrativ. Infaptuirea dreptatii cere timp, iar lipsa de tratament egal in fata regulilor nu o poate grabi", a fost raspunsul primit la redactie.
Pe de alta parte, la intrebarea "in ce conditii poate fi suspendat/reziliat contractul de munca al unui cadru didactic universitar retinut, arestat la domiciliu si apoi trimis in judecata in mai multe dosare?", precizarile au fost urmatoarele:
"Contractul individual de munca al unui cadru didactic ce se afla arestat la domiciliu poate fi suspendat in temeiul art. 52 alin. 1 lit. c1 din Codul Muncii: (...) in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de Procedura Penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca".
- hotzii predau dreptu' la facultate shi... Vezi tot