Sova: Ar trebui sa terminam 143,8 km de autostrada in 2013

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:04
2952 citiri
Sova: Ar trebui sa terminam 143,8 km de autostrada in 2013
Foto: skyscrapercity.com

Ministrul delegat pentru infrastructura, Dan Sova, a declarat, joi, in comisiile de buget-finante ca, potrivit contractelor incheiate in 2012, pana la sfarsitul acestui an ar trebui realizati 143,8 km de autostrada in Romania.

"Avem in acest moment, conform contractelor in derulare sau licitatie din 2012, avem in executie 342,7 km de autostrada. Avem in executie, cu buget asigurat, 150,3 km de autostrada, din care conform angajamentelor contractuale scrise si reinnoite si a discutiilor pe care le-am avut zilele acestea cu toti constructorii de autostrazi, ar trebui sa terminam 143,8 km de autostrada in 2013", a declarat Sova.

El a precizat ca vor mai intra in 2013 in executie alti 119,7 km de autostrazi.

"Avem sectiuni in licitatie la 1 ianuarie 2013 care vor intra in executie in 2013, de 119,7 km si avem de asemenea, sectiuni in pregatire de 116,64 km", a detaliat ministrul social-democrat.

Sova: Trebuie sa incheiem contractul cu Bechtel

Dan Sova a mai sustinut ca statul roman a platit un pret "aberant" pentru Autostrada Transilvania, in conditiile in care compania Bechtel a realizat in 9 ani doar 54 de km circulabili de autostrada, motiv pentru care "singura solutie" e sistarea acordului contractual.

"Eu informez pe toata lumea, e bine sa stie toata lumea, Bechtelul are 415 km, asa este proiectul de la Bors la Brasov (Autostrada Transilvania - n.red.). Din 2003 pana azi - 9 ani - s-au executat 86 de km, in circulatie insa 54 si am platit pana acum de la bugetul de stat, stimati colegi, aproape 1,3 miliarde de euro si inca 32 de km construiti dar fara acces la ei", a declarat Sova.

Intrebat de PDL cine e de vina ca s-a ajuns in aceasta situatie, Sova a indicat guvernarile democrate.

"E buna intrebarea asta, contractul cu Bechtel e semnat de catre Guvernul PSD 2001-2004, va informez oficial ca pana la finele lui 2004 s-au cheltuit 50 de milioane de euro, restul revenindu-va, in intelepciunea dumnevoastra. E o informare oficiala, o am in fata. Am ajuns la asta datorita intelepciunii dlui Dobre (fostul ministru PD al Transporturilor, Gheorghe Dobre - n.red.), ma pricep la contracte de genul asta, schimbarea modului de finantare si decontare a cheltuielilor facute de dl Dobre a ajuns la preturile astea, la tarifarea asta aberanta", a raspuns social-democratul.

"Opinia mea persoanla, vom discuta si cu reprezentantii Bechtel, este ca singura solutie e incheierea definitiva a acestui contract, asumandu-ne, daca vrem, toti, greselile", a concluzionat ministrul delegat pentru infrastructura.

De asemenea, el a spus ca statul va achita in 2013 datoria pe care o are la Bechtel, de 50 de milioane de euro.

"Singura mostenire pe care o avem la CNADNR este o datorie fata de Bechtel care se ridica la circa 50 de milioane de euro, pe care va trebuie sa o achitam si de asemenea va trebui sa gasim o formula de incetare integrala a actualului contract cu Bechtel.

Din cate stiti probabil, anul trecut s-a semnat un act aditional de fostul ministru Anca Boagiu prin care s-a renuntat amiabil de catre parti si s-a pastrat finalizarea tronsonului Gilau - Turda si Suplacu de Barcau - Gorj. La tronsonul Gilau avem o datorie de 25 de milioane de euro, bugetata, pe care o vom achita, iar la Suplacu o vom achita si acolo", a anuntat Sova.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Dan Sova construire autostrazi, #Guvern construire autostrazi, #construire autostrazi 2013, #Romania autostrazi 2013, #incheiere contract Bechtel , #ministru delegat