Sova: Basescu mi-a amintit de juristii foarte slab pregatiti, dar agresivi

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 22:26
4745 citiri
Sova: Basescu mi-a amintit de juristii foarte slab pregatiti, dar agresivi
Foto: Digi24

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, i-a raspuns, luni, presedintelui Traian Basescu, care a spus ca el este vinovat pentru situatia creata in jurul proiectului de exploatare de la Rosia Montana.

In plus, in fata acuzatiilor ca ar fi primit de la Rosia Montana Gold Corporation proiectul de lege cu care s-a dus la Victor Ponta, Sova a replicat "sa-i fie rusine ca face asemenea afirmatii", cerandu-i sa aduca dovezi.

"Sunt unul dintre cei patru ministri care au lucrat la acest proiect. Azi (luni - n.red.) l-am ascultat pe presedinte si mi-am adus aminte, din vremea in care eram avocat, de juristii foarte slab pregatiti, dar agresivi. Domnia sa a citat trei articole din Constitutie care il sustin. Spune el ca reprezinta decizii de jurispridenta ale Curtii.

Basescu: Sova, un incompetent. Baietii de la RMGC i-au dat legea si i-a dus-o lui Ponta

Eu, ca un jurist constiincios ce sunt, am fugit sa vad despre ce e vorba", a spus Sova, care a constatat ca doua din cele trei trimiteri "se refera la altceva, nu la Rosia Montana, una la familia regala si una la un general pe care nu-l cunosc, Marin Lungu". "Mi-e foarte greu sa inteleg, poate isi da afara consilierii", a adaugat Sova.

Presedintele Traian Basescu a criticat, luni seara, faptul ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) poate face exproprieri in calitate de companie privata. Dan Sova l-a contrazis pe Basescu, sustinand ca statul roman este singurul expropriator.

"Statul roman este expropriatorul, ceea ce se deleaga este munca de jos, adica identificarea proprietatilor. Il informez pe presedintele Basescu ca acest lucru se deleaga de 20 de ani in Romania, au drept de expropriere Apanova, Enel, CNADNR", a spus ministrul delagat.

Sova: Ca senator, votez DA pentru Rosia Montana - Afla conditiile (Video)

Seful statului l-a mai acuzat pe Sova ca lucreaza in favoarea RMGC si i-a cerut plecarea, afirmatie criticata dur de ministrul delegat.

"Basescu stie cu siguranta daca eu lucrez in interesul statului roman sau in interesul RMGC, sa-i fie rusine ca face asemenea afirmatii. Rusine, rusine, rusine! Mi se pare foarte grav sa faci astfel de declaratii cand tu cunosti contrariul. Daca domnia sa are probe sau informatii, eu ii recomand sa se duca la Parchet, nu sa faca o conferinta de presa.

Presupun ca stie adresa DNA-ului, asa ca, in loc sa citeasca presa de dimineata, sa se duca la DNA sa faca plangere. Dvs. va imaginati ca un proiect care presupune investitii de miliarde de dolari poate fi lasat nesupravegheat de institutiile statului? Eu nu cred", a sustinut Sova.

Acesta a acuzat ca Basescu apara exploatarea la Rosia Montana in conditiile licentei oferite de Guvernul din 1999, "data de Berceanu, cu Basescu in Guvern, a ridicat si el manuta cand s-a dat votul la Rosia Montana".

Sova a adaugat ca licenta pentru exploatarea aurifera la Rosia Montana data in 1999 nu continea nimic despre problemele de mediu, ocrotirea patrimoniului, avantajele economice ale comunitatii din Rosia Montana sau refacerea ecologica a zonei, sustinand ca acest contract este secretizat.

"S-a incercat desecretizarea in instanta, dar cei de la RMGC s-au opus, nu se poate fara acordul lor. Romania face parte din conventii internationale care spun ca nu poti sa desecretizezi un contract fara acordul partenerului. In afara de anexa care se refera la subsolul Romaniei, nu e bine sa cunoasca nimeni ce se afla acolo, nu ar trebuie sa fie nimic secret. Singurul lucru de ascuns e ca statul roman a lasat RMGC sa exploateze in conditiile in care doreste. Noi am pus ordine in contract", a completat Sova.

Seful statului l-a acuzat pe Sova, luni, intr-o conferinta de presa, de incompetenta, ba chiar a spus ca a primit proiectul direct de la "baietii de la Rosia Montana Gold Corporation" si l-a trimis mai departe premierului care, la randul sau, vrand sa scape de responsabilitate, l-a trimis in Parlament.

Basescu: Ponta sa scape de lasitate si sa renunte la smecherie. Sa retraga proiectul Rosia Montana

Presedintele a mai atras atentia ca daca nu va fi retras urgent proiectul din Parlament, "va fi dezastru", avand in vedere protestele masive, dar si faptul ca legea este construita neconstitutional si nu poate fi "reparata" in Parlament.

"Daca n-a stiut ca are foarte multe elemente de neconstitutionalitate, sa se uite acum si sa retraga legea ca va fi un dezastru daca stam o luna jumate, 2 luni. Parlamentul, si daca ar vrea sa defriseze de neconstitutionalitate aceasta lege, pur si simplu nu poate, e construita neconstitutional.

Baietii de la RMGC au facut o lege, i-au dat-o lui Sova, si Sova s-a dus la Ponta si a zis 'ia uite sefu' ce lege am facut'. Iar Ponta, bucuros ca scapa de raspundere si o trimite la Parlament, a luat-o de buna. Si Ponta e jurist, nu inginer ca mine", a mai acuzat presedintele.

Eveniment Quarterly Report

Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Cine sunt oamenii trimiși de Dumitru Buzatu în Parlament. Scandalagii în timpul liber cu activitate rușinoasă în legislativ
Toți aleșii PSD de Vaslui sunt legați într-un fel sau altul de fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, fiind realeși în Parlament de mai multe ori, chiar dacă...
USR are un nou viceprimar în Sectorul 2. Cine este Andrei Panaitescu
USR are un nou viceprimar în Sectorul 2. Cine este Andrei Panaitescu
Reprezentanţii filialei USR Bucureşti au anunţat că, la şedinţa Consiliului Local Sectorului 2 de miercuri, 27 septembrie, a fost ales în funcţia de viceprimar consilierul local din partea...
#Dan Sova Basescu, #Dan Sova Rosia Montana, #Dan Sova proiect Rosia Montana , #ministru delegat
Comentarii
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Si tu imi amintesti de juristii agresivi
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Mie Shova mi-a amintit de juristii