Sova: Ca senator, votez DA pentru Rosia Montana - Afla conditiile (Video)

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 15:00
994 citiri
Sova: Ca senator, votez DA pentru Rosia Montana - Afla conditiile (Video)

Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat joi ca sustine continuarea proiectului de la Rosia Montana.

"Consider ca acest proiect corespunde din punct de vedere al conditiilor de mediu si al celorlalte aspecte, dar voi vota impotriva, doar daca va fi un acord politic in acest sens cu colegii mei. Senatorul Sova va spune "da", daca votul va fi liber", a explicat oficialul, in cadrul unei conferinte de presa.

"Eu nu vreau sa dau idei sau argumente investitorilor, dar daca blocam investitia, ei ne vor actiona in instanta si vom vedea ce se poate intampla. Nu vom avea o pozitie usoara, oricum. Problema noastra mare este ca Gabriel Resources este listata pe bursa de la Toronto si toate planurile de afaceri sunt avizate, ceea ce pentru noi este oarecum dificil", a mentionat ministrul.

Sova a mai spus ca despagubirile trebuie sa ia in calcul cele 550 de milioane de dolari pe care compania i-a investit pana in prezent, la care se adauga 1,5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.

"Intr-un arbitraj, se cere investitia realizata si profitul estimat", a adaugat Dan Sova.

Dan Sova a promis ca va da publicitatii si contractul de colaborare din 1995 cu actionari la Regia Cuprului Deva, desi "nu era nimic statuat in el".

In aceeasi conferinta de presa, premierul Victor Ponta a precizat ca investitiile facute de Rosia Montana Gold Corporation au fost in valoare de 550 milioane de euro si ca licenta de exploatare emisa in 1999 de Guvernul Romaniei are gradul de secretizare "confidential".

In plus, litigiile rezultate vor fi solutionate de Centrul international de arbitraj din Viena.

Ponta: Licenta de exploatare la Rosia Montana e confidentiala

Jonathan Henry, directorul general al companiei canadiene Gabriel Resources, ce detine 80% din Rosia Montana, a vehiculat suma de 4 mliarde de dolari ca despagubiri in cazul in care proiectul nu va trece de Parlament, insa ulterior a precizat ca afirmatiile sale au fost rastalmacite de presa canadiana.

Directorul Gabriel Resources: Declaratiile, citate gresit. Am cel mai profund respect pentru Romania

Citeste si:
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, a vorbit într-un interviu pentru ProfitTV despre creșterea AUR în sondaje și a declarat că...